Total Pageviews

Monday, May 14, 2012

Ο εκπεσών και το πλήθος

"Δρυός πεσούσης,
πας ανήρ ξυλεύεται"
                                 (αρχαίο ρητό)



Εκλογές 1981,προεκλογική ομιλία Ανδρέα στα Γιάννενα:παρακολουθώ εκστασιασμένος και-δέκα χρονών τότε-δηλώνω μετά το τέλος της ομιλίας "είμαι με το ΠΑΣΟΚ"! Ένα δεκάχρονο παιδί,δυσκολεύεται να διακρίνει το ευχολόγιο απ'την πραγματικότητα.Μικρό το κακό.Τριάντα χρόνια αργότερα,ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων Ελλήνων έχει το ίδιο πρόβλημα (βλ.ΣΥΡΙΖΑ με Ευρώ).
Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε,έγινε πραγματικό καθεστώς,διαμόρφωσε πολιτισμικά την Ελλάδα των τελευταίων τριάντα χρόνων,κυριάρχησε ως κοινωνικό φαινόμενο σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και σε όλους τους κομματικούς σχηματισμούς.Όλοι μας κάποια στιγμή υπήρξαμε λίγο-πολύ ΠΑΣΟΚ,ακόμη και ανεπίγνωστα: η υποσυνείδητη επιλογή επιβεβαιώνει την πρόκριση του ενστίκτου επί της λογικής.Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το ένστικτό μας για τριάντα χρόνια,ακόμη κι αν δηλώναμε ενάντιοί του. Γιά την Αριστερά ειδικά,το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η ενσάρκωση του συνδρόμου της κοκκινοσκουφίτσας: ο κακός λύκος που αρχικά την τρόμαζε,αλλά τελικά μετατράπηκε σ'ένα γοητευτικό εραστή με τον οποίο συνωμότησαν για να ζήσουν ευτυχισμένοι με την περιουσία της γιαγιάς (μη μου πείτε πως δεν καταλάβατε ποιά ήταν η γιαγιά...)! Ακόμη και ο κυνηγός της ιστορίας (ΝΔ),προτίμησε αντί του λύκου να εφορμήσει στον μπουφέ της γιαγιάς...

Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά.Όπως έγραψε κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις "η σοσιαλιστική μας πέστροφα,έγινε στο μεταξύ καρχαρίας και απειλεί να μας φάει όλους".Δεν έζησε για να δει την προφητεία του να εκπληρώνεται.

Το θέμα όμως της ανάρτησης είναι άλλο.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος,υπήρξε η ενσάρκωση του συστήματος-ΠΑΣΟΚ.
Χιλιάδες πρώην "μη προνομιούχοι" μετατράπηκαν σε συμμέτοχους στον μπουφέ,χάρις στην πατρική φιγούρα του Άκη (και πολλών άλλων φυσικά).
Κοινό μυστικό ήταν πως,από την περίοδο υπουργίας του στο ΥΠ.ΕΘ.Α, "το πράγμα είχε ξεφύγει" κατά το κοινώς λεγόμενο και ο σοσιαλιστής Άκης,απολάμβανε τα προνόμια του πελατειακού μπουφέ δικαιωματικά μεν ως Αμφιτρύωνας, εξόφθαλμα προκλητικά δε για τα πουριτανικά ήθη της Ελληνικής κοινωνίας, η οποία σου επιτρέπει μεν να κλέβεις αλλά όχι και να επιδεικνύεις τα κλοπιμαία σε λάθος timing.
Όσο το πάρτυ κρατούσε και ο μπουφές ήταν ανοιχτός σε όλους,η επίδειξη πλούτου υποκατέστησε το φιλότιμο στον αξιακό κώδικα ήθους των Ελλήνων.
Από τη στιγμή όμως που το θεμέλιο του συστήματος (ο δάνειος πλούτος) εξέλιπε και η Ελληνική κοινωνία κλήθηκε να προσαρμοσθεί (βίαια είναι η αλήθεια) στις οικονομικές της δυνατότητες,η κατάρρευση του μπουφέ συμπαρέσυρε και τα είδωλά του.Ο Άκης -ένα απ'αυτά-βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα.Οι έρευνες για τα πεπραγμένα του τον έκριναν προφυλακιστέο.Ο Άκης πέρασε το κατώφλι του Κορυδαλλού και το μέλλον του προδιαγράφεται αβέβαιο.

Τώρα λοιπόν που το είδωλο κατέρρευσε,η ανθρώπινη υπόσταση του φυλακισμένου επανέρχεται κυρίαρχη στο προσκήνιο: ένας ηλικιωμένος άνθρωπος αρχίζει να βιώνει τις συνέπειες του εγκλεισμού.Στέρηση ελευθερίας,κοινωνικός στιγματισμός,αποξένωση από πρώην "φίλους και συντρόφους",ύβρεις από πρώην ευεργετηθέντες που δήθεν "έπεσαν απ'τα σύννεφα",ηθική καταρράκωση,κατάπτωση,σταδιακή αφαίρεση κάθε στοιχείου αυτοσεβασμού και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Θέλω να είμαι σαφής: όλα αυτά ο Άκης σε μεγάλο βαθμό τα δικαιούται! Συνέπειες δικών του επιλογών υφίσταται,παρανομίες που ο ίδιος έπραξε πληρώνει.Η ηθική του καταδίκη συνέβη πολλά χρόνια πριν,την ώρα που διέπραττε τα αδικήματα,όχι τώρα,που αυτά αποκαλύπτονται.Το δικαστικό σύστημα οφείλει να προχωρήσει μέχρι τέλους,όπως υποχρεούται απέναντι σε κάθε πολίτη να πράττει.

Αυτό που προσωπικά σχολιάζω είναι:

α) Κατά πόσον η φυλάκιση και μόνον ενός ηλικιωμένου καταχραστή δημοσίου πλούτου αποδίδει δικαιοσύνη.Προσωπικά εκτιμώ πως-εφόσον κριθεί τελεσίδικα ένοχος-είναι προτιμότερη η δήμευση των περιουσιακών του στοιχείων υπέρ του δημοσίου.Για τον ίδιο,μια φυλάκιση 1-2 ετών,θεωρώ πως συνιστά επαρκή τιμωρία.Η ηλικία ενός ενόχου πρέπει να συνυπολογίζεται στην επιβολή της ποινής,εαν επιθυμούμε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης με ανθρωπιστικές παραμέτρους.Ίσως πολλοί να έχουν διαφορετική γνώμη,αλλά για μένα, η εικόνα ενός καταβεβλημένου ηλικιωμένου έγκλειστου,εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές και την αναγκαιότητα της φυλάκισης.Ασφαλώς,το αδίκημα πρέπει να παίζει ρόλο στον καθορισμό της ποινής.Θυμάμαι παλιότερα μια απόπειρα απονομής χάρης στους Απριλιανούς δικτάτορες που προσέκρουσε στα θιγέντα "δημοκρατικά ήθη" της αντιπολίτευσης!
Ακόμη κι έτσι,εκτιμώ πως,ούτε ο Άκης αφαίρεσε κάποια ανθρώπινη ζωή,ούτε ένας 85χρονος πρώην δικτάτορας συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.Στη δύση της ζωής του ανθρώπου,η προσέγγιση ενός κρατούμενου με όρους "βιωτικής προοπτικής",ίσως εμπεριέχει περισσότερο ανθρωπισμό από τη σχολαστική τήρηση του γράμματος του νόμου.Μπορεί να κάνω λάθος.Έτσι κι αλλιώς,σ'αυτές τις περιπτώσεις,επιχειρηματολογούμε στην ομίχλη...

β) Η ηθική θηριωδία του ανώνυμου πλήθους.
Είμαι βέβαιος πως,αν ο Άκης αφήνονταν στα χέρια του,πολλοί από τους πρώην ευεργετηθέντες ευχαρίστως θα τον λυντσάριζαν! Οι δε  εξαφανισμένοι πρώην σύντροφοί του,θα απέστρεφαν τα βλέμματά τους ως άλλοι Πιλάτοι...
Αλλά απ'αυτού δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω,αφού είναι ένα σενάριο υποθετικό.Βασίζεται περισσότερο σε προσωπική μου διαίσθηση και σε αναδίφηση πλείστων ιστορικών παραδειγμάτων.Φανταστείτε τον Άκη εν μέσω των "αγανακτισμένων":το σενάριο θα αποκτούσε στοιχεία ανθρωποθυσίας ("ιδού αποστέλλω υμάς ως αμνούς εν μέσω λύκων").
Αλλά,όπως λέει και το λατινικό ρητό

"sic transit gloria mundii" (ούτω παρέρχεται η δόξα του κόσμου).

Στο μεταξύ,η "κάθαρση" προχωρά και ο Αλέξης δημαγωγεί για τα δικαιώματα του λαού,ατενίζοντας με οίηση το βάραθρο...

14/5/2012

3 comments:

  1. Εξαιρετική η περιγραφή του συνδρόμου της κοκκινοσκουφίτσας.
    Συμφωνώ και με τις υπόλοιπες τοποθετήσεις σου.
    Καλώς ή κακώς το πλήθος θέλει να δει αίμα πολιτικό. Και που’σαι ακόμη. Ούτε τον... Αλέξη τον βλέπω να τη γλιτώνει, αν σκάσει η βόμβα στα χέρια του.

    ReplyDelete
  2. Η μεθόδευση της φυλάκισης όλης της οικογένειας του, για να υποχρεώσουν τον Ακη να παραιτηθεί της πραγραφής, σύμφωνα με το καταπληκτικό Βενιζέλειο άρθρο του συντάγματος,νομίζω ότι θυμίζει έντονα ναζιστικά αντίποινα.

    Απο την άλλη, η παράνομη τιμωρία του είναι ελάχιστη, μπροστά στη συμφορά που ο ίδιος και οι σύντροφοί του προετοίμασαν για τη χώρα και τους παράφρονες συμπολίτες μας.

    Όσον αφορά το αίμα, μην προτρέχεις, γιατί πολύ σύντομα, θα το δούμε και αυτό σε ικαμοποιητικές για το πλήθος ποσότητες.
    Ανάμεσα στους ηθικούς αυτουργούς, για την σφαγή που θα βιώσουμε σύντομα, είναι και ο Άκης, ο Ανδρέας, ο Κωστάκης, ο Σημίτης, ο Γιωργάκης, ο Αντωνάκης, ο Μπένυ και όσοι άλλοι πολιτικοί, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, άσκησαν εξουσία και ασχολήθηκαν με τα κοινά τα τελευταία 40 χρόνια, λεηλατώντας τα δανεικά και περιπαίζοντας αλαζονικά τον δήθεν αφελή συνένοχο ελληνικό λαό, αδιαφορώντας για το αναπόφευκτο τραγικό τέλος.

    ReplyDelete
  3. ... Για 2 ψήφους κ για την επιμονή του ..Γεράσιμου (Αρσένη) που δεν έκανε πίσω με τίποτα ...

    ReplyDelete