Total Pageviews

Wednesday, July 10, 2013

Καμίνης και Σακκάς


Παραθέτω τις ανακοινώσεις των τριών αριστερών κομμάτων για την επίθεση http://youtu.be/2i-RRDnHS8E στον Καμίνη:
Πρώτα του  ΚΚΕ για ιστορικούς λόγους, μετά του ΣΥΡΙΖΑ ως μείζονος αριστεράς και δυνάμει κυβερνητικής και τέλος της ΔΗΜΑΡ ως του τμήματος που διεκδικεί τον αριστερό εκσυγχρονισμό.

Οι ανακοινώσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν εξαιρετική ομοιότητα,τόσο ως προς τη βραχύτητά τους όσο και ως προς το περιεχόμενό τους.
Η επίθεση στον Καμίνη καταδικάζεται,όχι επειδή έθεσε σε αμφισβήτηση  θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα του πολίτη (ελευθερία έκφρασης,ελευθερία κίνησης,απαραβίαστο της σωματικής ακεραιότητας),αλλά επειδή δεν εξυπηρετεί τις "κοινωνικές διεκδικήσεις"!
Το άτομο-ο Καμίνης- είναι υποδεέστερο της συλλογικότητας-του "λαϊκού κινήματος"- και συνεπώς η χρήση της βίας,με τη συλλογιστική αυτή,δεν απαγορεύεται επειδή καταλύει τα δικαιώματα του ατόμου και απειλεί τη ζωή του,αλλά καταδικάζεται ως απρόσφορη με τις συλλογικές διεκδικήσεις της αριστεράς στη δεδομένη χρονική στιγμή.
Με άλλα λόγια,η βία δεν καταδικάζεται απερίφραστα,αλλά κατά συνθήκη!
Αξιοθαύμαστη πράγματι η ιδεολογική συνέπεια ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ σε ό'τι έχει να κάνει με την κοινωνική ερμηνεία της βίας! Άλλωστε,κόμματα που ερμηνεύουν την κοινωνία με όρους "ταξικής πάλης" δε θα μπορούσαν να καταδικάσουν την πολιτική βία δίχως ιδεολογικές υποσημειώσεις!

Η ΔΗΜΑΡ,αφιερώνει λίγα λόγια παραπάνω για τον Καμίνη. Σημειολογικά και μόνο, αυτό υποσημαίνει πως θλίβεται ίσως περισσότερο για την περιπέτειά του.Και εδώ όμως η πολιτική ανάλυση είναι αμήχανη: γίνεται λόγος για πλήγμα στη "δημοκρατία" και στην "τοπική αυτοδιοίκηση".Ένας άνθρωπος προπηλακίστηκε και κινδύνευσε με ξυλοδαρμό και η ΔΗΜΑΡ αναζητά απειλές σε αφηρημένες έννοιες και θολές συλλογικότητες.Πουθενά το άτομο και τα δικαιώματά του.Το άτομο,ακόμη και υπό την οπτική της εκσυγχρονιστικής αριστεράς,είναι πάντοτε υποσύνολο της γενικότερης ομάδας.
Πρόκειται για προφανή αφαίρεση: η ομάδα δεν εξαρτάται από το άτομο,το άτομο μπορεί κάλλιστα να εκλείψει και η ομάδα να συνεχίσει να υφίσταται! Άραγε τότε όλα θα είναι εντάξει?
Αν ένας άνθρωπος εξοντωθεί,ούτε το πολίτευμα καταλύεται,ούτε ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης! Αυτό σημαίνει άραγε πως δεν υπάρχει "πολιτικό ζήτημα" για τη ΔΗΜΑΡ?

Είναι νομίζω προφανές πως για να καταδικάσεις τη βία χωρίς περιστροφές,πρέπει να θέσεις στον πυρήνα της σκέψης σου το άτομο και τα πολιτικά του δικαιώματα.
Η φιλελεύθερη οπτική καταδικάζει τη βία ως πολιτική πρακτική και αποδέχεται την άσκηση βίας μόνο υπό μορφή ανταπόδοσης (εν αμύνη) και μόνο από το θεσμικά αναγνωρισμένο (και θεσμικά επίσης ελεγχόμενο) σώμα-την αστυνομία.
Ασφαλώς και υπό αυτήν την οπτική εγείρονται αμφισβητήσεις και διλήμματα.
Καμία ερμηνεία δεν είναι ολοκληρωμένη.
Εκτιμώ όμως πως η αναφορά στο άτομο,απομακρύνει τον κίνδυνο να ενδώσουμε στη βαρβαρότητα του όχλου εν ονόματι μιας αφηρημένης ιδεατής συλλογικότητας.

Εν ονόματι του ατόμου και των δικαιωμάτων του ζητάμε εξηγήσεις από την Πολιτεία και για τη μακροχρόνια προφυλάκιση του αντιεξουσιαστή Κώστα Σακκά. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να παραμένει στη φυλακή για 30 μήνες χωρίς να έχει προασαχθεί σε δίκη?
Το ζήτημα των πολιτικών του απόψεων πρέπει για την Πολιτεία να είναι αδιάφορο.Επείγει όμως η εκδίκαση της υπόθεσής του και φυσικά ισχύει το τεκμήριο αθωότητας,μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δίκη του.
Είναι ενδιαφέρον πως στην περίπτωση Σακκά ο  ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται -ορθά- τα "αυτονόητα δικαιώματα" του πολίτη,αυτά δηλαδή που αμέλησε να αναγνωρίσει στον Καμίνη. Διατηρεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και μια "ατομική πολιτική οπτική",επιλέγει περιπτώσεις ατόμων άξιες πολιτικής αναφοράς.Μόνο που πρόκειται για άτομα ιδεολογικώς συγγενή. Τα πολιτικώς αντιτιθέμενα συντρίβονται μπροστά στις συλλογικές επιδιώξεις.Είναι λοιπόν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά καιροσκοπική και ηθικά υστερόβουλη.
Στην ίδια,σωστή κατ'εμέ,γραμμή της υπεράσπισης του δικαιώματος δίκης του Σακκά,κινείται και η ΔΗΜΑΡ. Συμπεραίνω λοιπόν κι εδώ,πως η επιλεκτική ενασχόληση με το άτομο και τα δικαιώματά του,συνιστά πολιτική επιλογή,όχι μυωπική αντίληψη.Ειδικά προκειμένου για τη ΔΗΜΑΡ,η οποία διαθέτει εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό!
Το ΚΚΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το Σακκά (τουλάχιστον μέχρι τώρα,εκτός αν μου έχει διαφύγει)! Δείχνει ως κόμμα μια ιδεολογική συνέπεια στην υποβάθμιση "ατομικών ζητημάτων" μπροστά στα "γενικότερα". Βέβαια,επειδή ζούμε σε μικρό τόπο,είναι γνωστή η διαρκής αντιπαράθεση του ΚΚΕ με όλους τους "αιρετικούς" αριστερούς χώρους,μεταξύ των οποίων και ο αναρχικός.Τον είδαν λοιπόν κι αυτοί το Σακκά,αλλά τον περιφρονούν πολιτικά.Ως εκ τούτου περιττεύει η όποια υπεράσπισή του.Συνέπεια στην επίσημη γραμμή αξιοθαύμαστη,δίχως συναισθηματισμούς!
Τον Κώστα Σακκά υπερασπίζεται και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ,δεν κάνει καμία αναφορά στον Καμίνη: προφανής και εδώ η πολιτική υστεροβουλία...

Ας δούμε και τα υπόλοιπα κόμματα

Η Χρυσή Αυγή δεν αναφέρεται ούτε στον Καμίνη ,ούτε στο Σακκά! Συνεπής προς τις θέσεις της,πολιτική στάση που έχει ως αποτέλεσμα μια συμπεριφορά παρόμοια με ...του ΚΚΕ,αλλά εκκινούμενη από διαμετρικά αντίθετα ελατήρια.Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που τα πολιτικά άκρα συναντώνται.

Η ΝΔ,καταδίκασε δια του υπουργού Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη την επίθεση στον Καμίνη,αλλά για την υπόθεση Σακκά,από την ανταλλαγή επιχειρημάτων στη διαμάχη της με το ΣΥΡΙΖΑ,αφήνει να εννοηθεί πως προεξοφλεί την ενοχή του προφυλακισμένου.Το ζήτημα είναι δικονομικά άτοπο,αλλά πολιτικά-λαμβάνοντας υπ'όψιν το γεγονός πως πρόκειται για το κόμμα που κυβερνά-είναι απαράδεκτο και δυνητικά επικίνδυνο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Οι ιδεολογικά συγγενείς "Ανεξάρτητοι Έλληνες" καταδίκασαν την επίθεση στον Καμίνη,αλλά τηρούν ως τώρα σιγή για το ζήτημα Σακκά.

Το ΠΑΣΟΚ-παραδόξως- υιοθέτησε την πλεόν ανυστερόβουλη και συνεπή με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στάση και στις δυο περιπτώσεις! Και μπορεί μεν για τον Καμίνη να ταυτίστηκε στην ανάλυσή του με τη ΔΗΜΑΡ ("πλήγμα στους θεσμούς"),αλλά για τονΣακκά υπήρξε σαφές στην περί ατομικών δικαιωμάτων προάσπισή του.
Δε χρειάζεται οξυδέρκεια για να διαπιστώσει κανείς πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πολιτικά ταυτίστηκαν στα δυο ζητήματα,αλλά θα πιστώσω στο ΠΑΣΟΚ περισσότερους επαίνους αφού το θεωρώ πολιτικά υποδεέστερο της ΔΗΜΑΡ. Η πολιτική ταύτιση στην περίπτωση αυτή,πιστώνεται ως επιτυχία στο ΠΑΣΟΚ ενώ,χρεώνεται ως πολιτική ασυμμετρία στη ΔΗΜΑΡ.

Η "δράση" υπήρξε άραγε φιλελεύθερα συνεπής απέναντι στα δυο ζητήματα?
Χωρίς περιστροφές: Όχι!
Για τον Καμίνη εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης ,αλλά για τον Σακκά σιωπά.Πρέπει επίσης να σημειώσω πως η υποστήριξη στον Καμίνη,έγινε περισσότερο με όρους προσωπικής συμπάθειας,παρά με όρους πολιτικής προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Αντίθετα η "Φιλελεύθερη Συμμαχία" υπήρξε ιδεολογικά συνεπής στην υποστήριξη των δικαιωμάτων του ατόμου.Η ανακοίνωσή  της δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Ανακεφαλαιώνοντας,οι περιπτώσεις προπηλακισμού/καταδίωξης του Καμίνη και μακροχρόνιας προφυλάκισης του Σακκά,είναι και οι δυο παραδείγματα παραβίασης των δικαιωμάτων του ατόμου.
Η στάση των κοινοβουλευτικών κομμάτων συνοψίστηκε ως εξής:
-Για την υπόθεση Καμίνη είχαμε 4 σαφείς καταδίκες (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΑΝ.ΕΛ.,ΔΗΜ.ΑΡ) , 2 καταδίκες με μισή καρδιά και αστερίσκους (ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ) και μια σιωπή (Χ.Α).
-Για την υπόθεση Σακκά, 3 καταδίκες (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜ.ΑΡ) και 4 σιωπές (ΝΔ,ΑΝ.ΕΛ,ΚΚΕ,Χ.Α).

Από τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα,η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προέκρινε 1 καταδίκη (Σακκάς) και 1 σιωπή (Καμίνης) και το ίδιο και η "δράση" αλλά με αντίστροφο καταλογισμό.Η "Φιλελεύθερη Συμμαχία" 2 καταδίκες!

Συμπέρασμα: η προάσπιση των δικαιωμάτων του ατόμου αποτελεί για την Ελληνική πραγματικότητα είτε αίτημα περιορισμένης απήχησης,είτε a la carte ευκαιρία ιδεολογικής προπαγάνδας...

Είναι μακρύς ο δρόμος και σκοτεινή η νύχτα...


http://www.nooz.gr/greece/sto-eurokoinovoilio-tou-zitima-tou-kosta-sakka

10/7/2013

1 comment:

  1. Σήμερα,ο Κώστας Σακκάς αποφυλακίστηκε και η "δράση" εξέδωσε την οφειλόμενη θέση της https://www.drassi.gr/index.php?id=5547&title=%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%89+%CF%8C%CE%BB%CF%89%CE%BD+%CE%B7+%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B1%CF%81%CF%87%CF%8E%CE%BD+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82+%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%BF+%CF%83%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD+%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

    Χαιρετίζω με ικανοποίηση και τα δυο γεγονότα!

    ReplyDelete