Total Pageviews

Tuesday, October 4, 2011

Κουραμπιέ-καραβάν


Υπάρχουν πιστεύω ακόμη,αξιωματικοί που τιμούν τον όρκο τους και αναγνωρίζουν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα.
Ας θυμηθούμε τον όρκο του στρατιώτη (τον οποίο ο αξιωματικός δίνει εις διπλούν)

Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την Πατρίδα.
Υπακοήν εις το Σύνταγμα, τους Νόμους και τα Ψηφίσματα του Κράτους.
Υποταγήν εις τους ανωτέρους μου,
να εκτελώ προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγας των.

Να υπερασπίζω, με πίστιν και αφοσίωσιν,
μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου, τας Σημαίας.
Να μην τας εγκαταλείπω, μηδέ να αποχωρίζομαι ποτέ απ'αυτών.
Να φυλάττω δε ακριβώς τους Στρατιωτικούς Νόμους,
και να διάγω εν γένει ως πιστός και φιλότιμος Στρατιώτης.

Πριν λίγες μέρες απόστρατοι αξιωματικοί,εισέβαλλαν-ειρηνικά-στο ΥΕΘΑ,διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές μειώσεις τις οποίες η κυβέρνηση (δηλ.η νόμιμη εκπρόσωπος της πατρίδας και η κατά νόμον ανώτερη των αξιωματικών αρχή) αποφάσισε να θεσπίσει για τους αξιωματικούς...
Ακολούθησε το γνωστό τηλεοπτικό show των δήθεν εξεγερμένων και εκ του ασφαλούς κομπαζόντων "αδικημένων",στο οποίο έχουμε εθιστεί ως κοινωνία τα τελευταία τριάντα χρόνια.Το γεγονός ότι οι εν λόγω αξιωματικοί παρέβησαν τον όρκο τους (όπως κάποτε και οι Απριλιανοί δικτάτορες),δε φάνηκε να τους απασχολεί!
Θα πει κανείς "εντάξει δεν κατέλυσαν και το Σύνταγμα" και θα συμφωνήσω.Όταν όμως βλέπεις αξιωματικό να συμπεριφέρεται έκνομα και "σιγουρατζίδικα" (δηλ.γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως δε θα τιμωρηθεί για την ενέργειά του),συμπεραίνεις πως μάλλον πρόκειται για "τζάμπα-μάγκα".Αυτός θα υπερασπιστεί τας Σημαίας?

Υπήρξαν και επιστολές ενδεικτικές του ήθους των αξιωματικών που εθίγοντο,όπως η παρακάτω
http://news247.gr/ellada/eidiseis/orgismenh_epistolh_apostratoy_ston_yetha.1393845.html
από την οποία δεν ξέρεις πραγματικά τί να πρωτοθαυμάσεις: την αναιδή διακήρυξη ιδεολογικής ταυτότητας, την ανερυθρίαστη επίκληση της "παζαρέματος" της ψήφου, τη θρασύδειλη "απειλή" της αναστολής της εύνοιας του καραβανά-ψηφοφόρου προς το "κόμμα",τον ψευτοκουτσαβακισμό?

Όσοι θητεύσαμε,γνωρίζουμε πόση αλήθεια κρύβει το σχόλιο του Κ.Ζούλα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_02/04/2011_437823
Όλοι θυμόμαστε τον τυπικό νεοέλληνα καραβανά : πρωί στο στρατόπεδο ν'αγγαρέψει τον καντινιέρη (αφού ο καφές "μέσα" είναι φθηνότερος), "βούτα" στο προάριστο (πάρε και για το σπίτι κρουασάν),
πλιάτσικο στο φαρμακείο του ιατρείου (για το σπίτι φυσικά), δωρεάν μετακινήσεις με τα υπηρεσιακά οχήματα, διακοπές με την οικογένεια στα κέντρα παραθερισμού στρατοπέδων (ένας μήνας διακοπές με έξοδα του κράτους) και...και...και...
Μηδενική αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, ανύπαρκτο ενδιαφέρον για τους στρατεύσιμους, πλήρης απουσία ηθικού, ραθυμία,χαβαλές,ραστώνη,μπυροκοίλια!
Πώς να εμπνεύσει ο κουραμπιέ-καραβάν τους στρατιώτες του,όταν ο ίδιος δεν έχει επίγνωση της αποστολής του?
Δεν είναι τυχαίο πως οι αμέτρητες ιστορίες του στρατού, που μισούν ν'ακούνε οι γυναίκες απ'τις αντροπαρέες, έχουν πάντα τον ίδιο πρωταγωνιστή: τον κουραμπιέ-καραβάν!

Υπάρχουν ασφαλώς και αξιωματικοί υποδείγματα,μα είναι λίγοι.
Στην αεροπορία που υπηρέτησα, οι ιπτάμενοι ήταν πραγματικά αξιοζήλευτοι!
Το προσωπικό εδάφους όμως,ήταν κατά 90% κουραμπιέδες!
Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να βγει το ωράριο και να "τσιμπήσουμε" και τίποτε,συντηρώντας το μπυροκοίλι (και μαζί μ'αυτούς,παχαίναμε και οι στρατεύσιμοι...)!

Τώρα λοιπόν,σε συνθήκες πραγματικής εθνικής ανάγκης,οι απόστρατοι αξιωματικοί ποιό παράδειγμα δίνουν?
Μήπως της αυταπάρνησης και της φιλοπατρίας?
Της εν γένει φιλοτίμου διαγωγής?
Τίποτε απ'τα παραπάνω: οιμώζουν για τις περικοπές στα κρουασάν,αυτοί που οικειοθελώς θα έπρεπε πρώτοι να βρεθουν στη γραμμή του αγώνα!
Πολύ περισσότερο όταν μεγάλο μέρος της σημερινής ένδειας της πατρίδας,οφείλεται στην επί δεκαετίες κατασπατάληση πόρων προς συντήρηση των προνομίων-και- των αξιωματικών.

Η Ελλάδα θα επιβιώσει,γιατί πλάι στον κουραμπιέ-καραβάν, θα υπάρχει πάντα ένας Παύλος Μελάς, ένας Νικόλαος Πλαστήρας,ένας Παύλος Κουντουριώτης,ένας Χαράλαμπος Κατσιμήτρος,ένας Κωνσταντίνος Δαβάκης,ένας Θρασύβουλος Τσακαλώτος,ένας γενναίος αξιωματικός έτοιμος να υπερασπίσει την αγαπημένη πατρίδα και να εμπνεύσει με το παράδειγμά του, τους στρατιώτες του.
Οι κουραμπιέ-καραβάν,είναι το έρμα μιας εποχής που σβήνει μέσα στην ατίμωση.
Το ζαχαροπλαστείο της μεταπολίτευσης καταρρέει και οι κουραμπιέδες χάνουν την άχνη τους μες'στο χαμό!

Ο έντιμος Έλληνας αξιωματικός είναι εκείνος που οδήγησε τους στρατιώτες του στα έπη των Ελλήνων και-είμαι βέβαιος-πως ακόμη υπάρχει.

"...Θα σου πω κάτι Πρωθυπουργέ και μην το πάρεις σα φιλοφρόνηση: ο Ελληνικός Στρατός είναι ο καλύτερος στρατός της Ευρώπης! Η διάβαση της Αλμυράς Ερήμου,υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν είναι ένα αδιανόητο κατόρθωμα!Το συζητούσα με τον Ισμέτ (Ινονού) και έχει κι αυτός την ίδια άποψη"!
(Κεμάλ προς Βενιζέλο,στη συνάντηση της Άγκυρας το 1930)

Είναι ο αξιωματικός που μεταποιεί την άμορφη μάζα σε πειθαρχημένο στράτευμα, με όραμα ένα : την υπεράσπιση της Πατρίδας!

Τ'ακούς κουραμπιέ-καραβάν?

ΥΓ: Ο Πλαστήρας,πέθανε πάνω σ'ένα κρεβάτι εκστρατείας πάμφτωχος...

4/10/2011

No comments:

Post a Comment