Total Pageviews

Tuesday, September 11, 2012

Η άνοδος του φασισμού


Η θεαματική άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι γεγονός.
Ας προσπαθήσουμε με ψυχραιμία να ερμηνεύσουμε τα αίτια.

1) Είναι γεγονός πως σημαντικό ποσοστό της σοβαρής παραβατικότητας (εγκλήματα κατά της ζωής,σωματική βία) έχει στατιστικά συσχετιστεί με αδικοπραγούντες αλλοδαπούς.Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τα κίνητρα που ωθούν κάποιον στο έγκλημα.Απαιτούν-δικαίως-από την πολιτεία προστασία,εμπέδωση της τάξης,αίσθημα ασφάλειας.Για ποικίλους λόγους,η πολιτεία έχει αποτύχει σ’αυτήν την αποστολή.Η Χ.Α έσπευσε να καλύψει αυτό το κοινωνικό αίτημα με επιτυχία και εισπράττει αναμενόμενη αναγνώριση.Και πάλι τονίζεται πως τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιός επιβάλλει το νόμο και με ποιές μεθόδους,του αρκεί ο νόμος να επιβάλλεται.
Όσοι αμφισβητούμε το απλό αυτό γεγονός-πως δηλαδή η Χ.Α καλύπτει δεδηλωμένες ανάγκες των πολιτών-και αρνούμαστε να το αξιολογήσουμε εν ονόματι θεωρητικών προσεγγίσεων μάλλον βυζαντινολογούμε: εφόσον το κράτος δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του,κάποιος άλλος φορέας θα το υποκαταστήσει νομοτελειακά.Το γεγονός πως αυτός τυγχάνει αποκρουστικός,βίαιος,ρατσιστικός κλπ είναι δευτερεύον για τον πολίτη.Είναι σαν να ζητάμε από κάθε αστυνομικό να είναι ηθικά άμεμπτος,ακέραιος,εμφορούμενος από πολιτικά ορθές αντιλήψεις,προκειμένου να αποδεχτούμε το ρόλο του.
Συμπέρασμα: η έξαρση της εγκληματικότητας και η σύνδεση των αλλοδαπών με τα σοβαρά εγκλήματα,έδωσαν ένα πρώτο έναυσμα στη Χ.Α.

2) Σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης,οι ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί ενισχύονται.Αυτό ισχύει και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.Η Χ.Α αποτελεί τον ακροδεξιό πόλο.

3) Ο πολιτικός λόγος της Χ.Α εμπεριέχει ευρέως αποδεκτές στην Ελληνική κοινωνία αντιλήψεις.Ενδεικτικά αναφέρω:
-"οι μετανάστες εξυπηρετούν τα σχέδια της νέας τάξης για τον αφελληνισμό της χώρας" (σενάριο συνωμοσίας εθνικοπατριωτικό)
-"οι κεφαλαιοκράτες/τοκογλύφοι απομυζούν τον παραγωγικό πλούτο του λαού" (σενάριο συνωμοσίας κοινωνιολογικό το οποίο συναντά ιδεολογικά την αριστερή ανάλυση)
-"οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων" (σενάριο συνωμοσίας οικονομικού τύπου,σε πλήρη αντίθεση με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα)
-"για το χάλι μας φταίνε αυτοί που τα φάγανε" (σενάριο ανθρωπολογικής συνωμοσίας,ιδιαίτερα προσφιλές στα λαϊκά στρώματα,με αποχρώσεις αριστερής κουλτούρας σε ό’τι αφορά την προκαταβολική αθώωση του αγνού λαού που έπεσε θύμα των απατεώνων)
-"η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει αν την αφήσουν" (σενάριο παγκόσμιας συνωμοσίας,δημοφιλές κι αυτό στα λαϊκά στρώματα που γνώρισαν την εθνικοκεντρική βασική εκπαίδευση του Ελληνικού κράτους:ολόκληρη η εθνική μας μυθολογία στηρίζεται στο σενάριο των ανθρωπολογικά υπέρτερων Ελλήνων που καταδιώκονται από κακοήθεις ξένους και δεινοπαθούν εξαιτίας δόλιων σχεδιασμών).

4) Η βία είναι κυρίαρχη στην Ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες.Τα παραδείγματα δεκάδες: βίαιες καταλήψεις δημοσίων κτιρίων,δρόμων,λιμανιών, βίαιες αντιδράσεις επαγγελματικών ομάδων που νιώθουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, οδική βία,καθημερινή αστική βία στις πολυκατοικίες,γηπεδική βία,ενδοοικογενειακή βία. Η κουλτούρα της βίας είναι κυρίαρχη είτε ως ιδεολογική εξ αριστερών επιλογή ("βία στη βία του κράτους"),είτε ως απολιτική επιλογή (κοινός τσαμπουκάς) ελλείψει αστυνομικού ελέγχου.Όταν η πολιτεία δεν τιμωρεί παραδειγματικά τους βιαιοπραγούντες,με πρόσχημα ευεργετικές διατάξεις του νομικού κώδικα ή ιδεολογικές ερμηνείες των βίαιων εκδηλώσεων, η βία ως επιλογή εμπεδώνεται στη συνείδηση των πολιτών. Η Χ.Α χρησιμοποιεί ένα ήδη καθιερωμένο μέσον έκφρασης.

5) Σε πολιτικό επίπεδο,πολλαπλά φαινόμενα κοινωνικής βίας,είχαν εδώ και δεκαετίες,είτε την ανοχή είτε την ανοιχτή υποστήριξη μερίδας του πολιτικού κόσμου (κυρίως τμημάτων/τάσεων της αριστεράς).Το ενδεχόμενο η Χ.Α να εκπροσωπεί  το αντίπαλον δέος –την ακροδεξιά βία- στην ως τώρα μονοπωλούσα την πολιτική βία ακροαριστερά, είναι πιθανό.

6) Οι Έλληνες είναι εθισμένοι σε κοινωνιολογική ανάλυση με όρους πολεμικούς: τόσο όσοι ενστερνίζονται τη μαρξιστική ανάλυση ("πάλη των τάξεων"),όσο και όσοι υιοθετούν τα εκλαϊκευμένα σχήματα περί "κοινωνικής ζούγκλας όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό".
Τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί συνηθίζουν να αντιδικούν με λεξιλόγιο ακραίας απαξίωσης.
Σ’αυτή τη διαμορφωμένη πολιτική κουλτούρα,κάθε απόπειρα συνεργασίας θεωρείται ηθικά ύποπτη,κάθε συμβιβασμός συνιστά μειοδοσία. Ο λαός είναι εθισμένος σε πολεμικές κραυγές ολοκληρωτικής εξόντωσης του αντιπάλου.
Οι Έλληνες γονείς θεωρούν ασήμαντη αρετή την ανοχή απέναντι στη διαφορετικότητα.
Η μισαλλοδοξία είναι παρούσα ακόμη και στους κόλπους της εκκλησίας (που υποτίθεται πως κηρύσσει το μήνυμα της αγάπης).
Η Χ.Α αποτελεί το ιδεωδέστερο πολιτικό σχήμα έκφρασης αυτής της νοοτροπίας.

7) Το κοινοβούλιο ως πολιτικό σύμβολο έχει πλήρως απαξιωθεί με καθολική ευθύνη των πολιτικών κομμάτων.Η Χ.Α χαρακτηρίζει το πολίτευμα κοινοβουλευτική δικτατορία (συμπλέοντας με την κομμουνιστική φρασεολογία από αντιδιαμετρικές αφετηρίες) και καλλιεργεί τον αντικοινοβουλευτισμό των λαϊκών μαζών.

8) Το οικονομικό σχέδιο της Χ.Α είναι αποκαλυπτικό: Το δημόσιο να μην αποτελεί την τροχοπέδη, αλλά την ατμομηχανή της εθνικής ανάπτυξης. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή οικονομία χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και χωρίς Δημόσιο τομέα. Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας να ελέγχονται από το εθνικό κράτος. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η πλειοψηφία των μετοχών να παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου.
Ειδικά προγράμματα με προδιαγραφές για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής, της βιοτεχνίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νέων. Η αγροτική τράπεζα αποσύρεται από το χρηματιστήριο, γίνεται 100% κρατική και μετατρέπεται σε ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής (από το site του κόμματος).

Αναβιώνει ο σοσιαλιστικός κορπορατισμός του μεσοπολέμου.Σε όλον τον κόσμο έχει καταστεί σαφές πως η οικονομική ανάπτυξη είναι το παράγωγο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.Μόνο στην Ελλάδα του εμπεδωμένου αντικαπιταλισμού χαίρουν ακόμη αναγνωρίσεως αντιλήψεις κρατικών μοντέλων ανάπτυξης.Οι ομοιότητες των οικονομικών αντιλήψεων της Χ.Α με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διόλου τυχαίες (εθνικοσοσιαλισμός και σοσιαλιστική ορθοδοξία έχουν ξανασυναντηθεί και στο παρελθόν).

9) Το σύνδρομο του ψεύτη βοσκού: χρόνια τώρα,έχει γίνει κατάχρηση του όρου φασίστας/φασισμός. Μια μερίδα της αριστεράς τον χρησιμοποιούσε για να απομειώσει συλλήβδην όσους διαφωνούσαν πολιτικά με αυτήν.Είναι ορατός ο κίνδυνος,τώρα που ο πραγματικός φασισμός αναπτύσσεται να καθυστερήσουμε να τον διαγνώσουμε λόγω μιθριδατισμού.Ας μην έχει κανείς αυταπάτες: η ιδεολογία της Χ.Α συνιστά γνήσιο φασισμό.

10) Η -ρητορική τουλάχιστον-προάσπιση εκ μέρους της Χ.Α του χριστιανορθόδοξου ιερατείου (στο όνομα της Ορθοδοξίας) είναι παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός σε μια χώρα με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα και άκριτη προσήλωση στην "ιερότητα των παραδόσεων της φυλής".




Αφού περιγράψαμε -ελλιπώς ασφαλώς- κάποιους από τους γενεσιουργούς παράγοντες της Χ.Α, πρέπει να ανιχνεύσουμε και αυτούς που ευοδώνουν σε πρακτικό επίπεδο τη δράση της.
Σταχυολογώ ενδεικτικά κάποιους:

α) Η βουλευτική ασυλία.Χρόνια τώρα συζητάμε για την αναγκαιότητα κατάργησής της.Τώρα που τη χρησιμοποιούν οι βουλευτές της Χ.Α,αναδεικνύεται το ύψος του παραλογισμού της διάταξης.Η άμεση κατάργησή της επιβάλλεται.
β) Η συμπάθεια μέρους της κοινωνίας,στις πρακτικές της Χ.Α.Τα πρόσφατα επεισόδια στις λαϊκές βρήκαν την αμέριστη υποστήριξη των πλανόδιων μικροπωλητών οι οποίοι είδαν κάποιον (αδιάφορο ποιόν) να εφαρμόζει το νόμο και να εκδιώκει τους παράνομους.Η λύση είναι μόνο η εφαρμογή του Νόμου από τα όργανα της πολιτείας.
γ) Η ώσμωση της Χ.Α με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Είναι κοινό μυστικό πως η Χ.Α χαίρει μεγάλης αποδοχής στους χώρους της ΕΛ.ΑΣ και αυτό εκφράστηκε και από τα ποσοστά που έλαβε σε αντίστοιχα εκλογικά τμήματα. Το φαινόμενο είναι ιδεολογικά ευεξήγητο αν ανατρέξει κανείς στη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων και των ιδεολογικά όμορων χώρων (σώματα ασφαλείας/ακροδεξιά, πανεπιστημιακό άσυλο/ακροαριστερά).
δ) Η επικοινωνιακά αδέξια και δεοντολογικά άνιση μεταχείριση της Χ.Α από τα ΜΜΕ,λειτουργεί ως μπούμερανγκ "επιβεβαιώνοντας τον αντισυστημικό ρόλο" της Χ.Α. στη συνείδηση των οπαδών της.Το ίδιο αμήχανη είναι και η πολιτική αντιμετώπιση της Χ.Α: αντί για σοβαρή επιχειρηματολογία αποκαθήλωσης των πολιτικών της θέσεων , υιοθετούνται κραυγές και αισθητικές παρατηρήσεις αποτροπιασμού. Ο φασισμός όμως είναι ιδεολογία και οι ιδέες μόνο με ιδέες αντιμετωπίζονται.

Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της Χ.Α?
Κατά τη γνώμη μου η πολιτεία πρέπει να δράσει σε δυο επίπεδα:
-Το πρώτο έχει να κάνει με την άρση των παραγόντων που ευνοούν τη δράση της.Είναι σαφές πως κάποιοι απ'αυτούς δεν μπορούν να εξαλειφθούν άμεσα.Τα δυο βασικά πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα είναι η άρση της βουλευτικής ασυλίας και η άτεγκτη εφαρμογή του Νόμου (Νομοκρατία-rule of the law)προς κάθε κατεύθυνση.
-Το δεύτερο πρέπει να γίνει σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών.Ας μη γελιόμαστε,κάθε φορέας που βάλλει ευθέως κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας πρέπει να παρακολουθείται.Επισήμανση των βασικών εκφραστών της Χ.Α,στενή παρακολούθησή τους,συνεχής έλεγχος των ενεργειών τους.

Τί προοπτικές υπάρχουν?
Φοβάμαι όχι ευοίωνες.
Τα αντανακλαστικά του κράτους έχουν περιέλθει σε κατάσταση ημιπαραλυσίας.Όταν η ανοχή της κοινωνικής βίας έχει προσλάβει χαρακτηριστικά εθιμικά,είναι δυσχερής η κινητοποίηση για την αντιμετώπισή της.
Η ρητορική της Χ.Α είναι εύηχη κοινωνικά: αντικαπιταλισμός,καταδίκη των πλουσίων,αντιευρωπαϊσμός,μίσος προς την παγκοσμιοποίηση,αντισιωνισμός,αντιαμερικανισμός,υπεπρπατριωτικός εθνικισμός: με εξαίρεση το τελευταίο στοιχείο σε όλα τα υπόλοιπα έχει εθίσει το κοινωνικό σώμα η αριστερή ρητορεία της μεταπολίτευσης.Θα χρειαστεί χρόνο η ιδεολογική αποκαθήλωσή τους.
Τέλος,το επίπεδο της παιδείας του μέσου Έλληνα,αναδεικνύεται σε όλη την τραγική του ανεπάρκεια τώρα που εξέλιπε ο μανδύας του επί πιστώσει ευδαιμονισμού: μια κοινωνία που παρήγαγε τεχνηέντως πτυχιούχους σε σχολές ολοένα φθίνοντος επιπέδου,χορηγώντας πλασματικά εχέγγυα γνώσης και μετατρέποντας τη βασική εκπαίδευση σε διαδικασία παραγωγής απολυτηρίων λυκείου,εμφανίζεται πλέον γυμνή.Είναι μια κοινωνία περιορισμένης παιδείας,καχύποπτη προς τον επιστημονικό λόγο,ευπειθής προς συνωμοσιολογικές θεωρίες και μεταφυσικές κατασκευές ερμηνείας της πραγματικότητας.Ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια-και-της φασιστικής ιδεολογίας...

Ιστορικά,ο βασικός αντίπαλος του φασισμού υπήρξε πάντοτε ο φιλελεύθερος δημοκρατικός καπιταλισμός.Οι χώρες που συνειδητά αντιτάχθηκαν στη φασιστική Ιταλία και ναζιστική Γερμανία σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής τους παρουσίας ήταν η Μ.Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κομμουνιστική ΕΣΣΔ εξωθήθηκε από το Χίτλερ σε σύγκρουση:μέχρι τότε υπήρξε πιστός σύμμαχος στο διαμελισμό της Πολωνίας και στην προσάρτηση Φινλανδίας,Λετονίας,Λιθουανίας,Εσθονίας.
Στη διάρκεια της απελευθέρωσης της Ευρώπης,μόνο όσες χώρες απελευθερώθηκαν από τις φιλελεύθερες δημοκρατίες βίωσαν αληθινή απελευθέρωση.Όσες ατύχησαν να γνωρίσουν τη σοβιετικού τύπου "απελευθέρωση" προσαρτήθηκαν βίαια στο στρατόπεδο του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού...
Ο συνεπής ιδεολογικός αντίπαλος του φασισμού είναι ο φιλελευθερισμός.Ο κομμουνισμός,ρητορεύει μεν την αντίθεσή του,αλλά ουδόλως απολογείται για την κοινή με το φασισμό πολιτική του πρακτική.
Η περιορισμένη αποδοχή του φιλελευθερισμού από το Ελληνικό κοινωνικό σώμα,είναι ένας ακόμη λόγος που καθιστά δυσχερή την ιδεολογική αντιμετώπιση της Χ.Α.

Ο αγώνας είναι δύσκολος,αλλά η ελευθερία υπέρτατο ιδανικό!

11/9/2012

ΥΓ Σήμερα το ημερολόγιο υπενθυμίζει τη θλιβερή στιγμή της επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης.Η Αμερική επούλωσε τις πληγές της και συνεχίζει να αποτελεί τον ασφαλέστερο εγγυητή των πολιτικών ελευθεριών όπου γης. Στην Ελλάδα,το γεγονός αντιμετωπίστηκε χαιρέκακα! Ίσως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει-από άποψη κοινωνικού ήθους-το γεγονός πως δέκα χρόνια μετά το τέρας του φασισμού θεριεύει.Η επώασή του είχε από χρόνια δρομολογηθεί... 

15 comments:

  1. Πολύ σοβαρή, ενδελεχής και ψύχραιμη ανάλυση.
    Θα προσέθετα στα αίτια του φαινομένου τον εκτός πραγματικότητας "φωταδισμό" και τον αφ'υψηλού "αντιλαϊκισμό των (έτσι κι αλλιώς όχι και τόσο υψηλού επιπέδου, όσο βαυκαλίζονται να πιστεύουν) αρχουσών ελίτ.
    Στο κομμάτι του "δέον γεννέσθαι" θα προσέθετα την (καθόλου εύκολη) σοβαρή και ανυποχώρητη προσπάθεια επανάκτησης του "κρατικού μονοπωλίου" βίας και την επανεμπέδωση ενός στοιχειώδους αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.

    ReplyDelete
  2. ωραια η αναλυση. βεβαια διαφωνω στο κατα ποσο ενας λαος ειναι ελευθερος με το νειφιλελευθερισμο. Αν εσεις εννοειτε ελευθερια τις ειδικες οικονομικες ζωνες που ερχονται και τη φτωχια και 14ωρο εργασια και 6ημερο χωρις εργατικα δικαιωματα και τα εργοστασια με σκλαβους στην ασια τοτε οκ παω πασο...

    ReplyDelete
  3. και συνεχιζω με βαση το σχολιο σου στο ΥΓ που ηταν πραγματικα για γελια... Η αμερικη που εγκατεστησε ΔΕΚΑΔΕΣ στρατιωτικες δικτατοριες σε ολο το κοσμο (και στην ελλαδα με τη χουντα) υποστηριξε ενα σωρο δολοφονους εδωσα οπλα και εκπαιδευσε τον Μπιν Λαντεν και μετα που τους γυρισε μπουμερανγκ απο αγγελος εγινε εχθρος ο μπιν λαντεν. Εγγυητης της πολιτικης Ελευθεριας η αμερικη βεεεβαια. Και το Γκουανταναμο ε? μεγαλη ελευθερια. Και το ποσο "ελευθεροι" θα ειμαστε με το νεοφιλελευθερισμο με 14ωρες δουλεια και 250 ευρω μισθους και 6ημερη εργασια ειναι σχετικο. Ειναι πραγματικα εξοργιστικο οτι οι καπιταλιστες και οι "νεοφιλελευθεροι" ισχυριζονται οτι εκπροσωπουν την "ελευθερια". ΧΧΧΑΧΑΧΑΧΑ μα ειναι φοβεροι. Δειχνουν σε καθε ευκαιρια την ελευθερια τους. Την εδειξαν και στα ορυχεια στη Νοτια αφρικη.Την εδειξαν και στη χαλυβδουργικη που ηθελαν να δουλευουν μεσα στο καρκινο και στα καμινια οι εργαζομενοι για 400 ευρω. Η μοναδικη πραγματικη ελευθερια στο νεοφιλελευθερισμο ειναι η ελευθερη μετακινηση του χρηματος των πλουσιων απο τη τραπεζα στις offshore και αντιστροφα. Οι υπολοιπο ειμαστε δουλοι και με πολυ χειροτερο και πιο υπουλο τροπο απο οτι στις κομμουνιστικες δικτατοριες. Εκει ο κοσμος ηξερε οτι ηταν υπο περιορισμο. Εμεις ειμαστε δουλοι με ψευδαισθηση ελευθεριας. 7 με 7 δουλιτσα για ενα ξεροκομματο. Τη κυριακη σα το ζομπι .υπνος μετα καμια βολτα στη πλατεια με τη γυναικα και το παιδι και ξανα υπνο και το βραδυ μπαλα και ξανα υπνο. Και οι πλουσιοι στα γκαλα και στα κοτερα. Και τωρα με τα εργασιακα "δικαιωματα" του φιλελευθερισμου που ερχονται και θα απολαμβανουμε ολοι μας θα γινουμε τα απολυτα ζομπι... Πραγματικα υπεροχη η ελευθερια

    ReplyDelete
  4. Μια απορία:

    Πως μπορείτε να προτείνετε σαν τρόπο αντιμετώπισης της ΧΑ την ανάληψη δράσης από την πολιτεία
    (Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της Χ.Α? Κατά τη γνώμη μου η πολιτεία πρέπει να δράσει σε δυο επίπεδα:..)

    όταν προηγουμένως έχετε πει:
    1. Για ποικίλους λόγους,η πολιτεία έχει αποτύχει σ’αυτήν την αποστολή. (προστασία,εμπέδωση της τάξης,αίσθημα ασφάλειας..)
    και
    2. Είναι κοινό μυστικό πως η Χ.Α χαίρει μεγάλης αποδοχής στους χώρους της ΕΛ.ΑΣ

    Ποιος ακριβώς θα την αντιμετωπίσει;
    Ο αποδεδειγμένα αποτυχημένος;
    Ή ο ψηφοφόρος της;

    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  5. Αγαπητέ Δ.Ι.ευχαριστώ για τα σχόλιά σου.

    Για το Γκουαντάναμο συμφωνούμε απόλυτα,άλλωστε το θέμα το ανέδειξαν στηλιτεύοντάς το τα αμερικάνικα ΜΜΕ.Σε μια φιλελεύθερη χώρα,ο τύπος ελέγχει πραγματικά τις καταχρήσεις της εξουσίας.Αυτό άλλωστε είναι και το χαρακτηριστικό των φιλελεύθερων δημοκρατιών:δεν κρύβουν τις αστοχίες τους,δεν αυτολογοκρίνονται (σε αντίθεση βέβαια με την πρακτική άλλων καθεστώτων).

    Σε ό'τι αφορά τις συνθήκες εργασίας ανά τον κόσμο,το κρίσιμο στοιχείο είναι πάντοτε η συγκριτική εναλλακτική επιλογή.Ο μισθός των 250 ευρώ που είναι ελάχιστος για τα δικά μας δεδομένα,μπορεί να είναι επαρκής για μια κοινωνία με κατά κεφαλήν εισόδημα 100 ευρώ μηνιαίως.Αν το ζητούμενο είναι όλοι να εργαζόμαστε με μισθούς 2000 ευρώ,είμαι σύμφωνος,μόνο που μένει ένα σημαντικό πρόβλημα:πού θα βρεθούν αυτοί?

    Την ευθύνη του φιλελευθερισμού περί Χαλυβουργικής,ομολογώ δεν την κατάλαβα.Επί εβδομάδες,η παρέα ΠΑΜΕ-ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσή Αυγή,στο δίλημμα απολύσεις ή κλείσιμο,επέλεγε το (β).Προσωπικά δε βρίσκω λογική στην επιλογή "καλύτερα όλοι άνεργοι παρά κάποιοι απολυμένοι",αλλά κάθε άποψη είναι σεβαστή.

    Η αποστροφή σου πως στα κομμουνιστικά καθεστώτα ο κόσμος ήξερε(sic) ότι ήταν υπό περιορισμό,πραγματικά με προβλημάτισε:από πού το "ήξερε"? Μήπως από τα λογοκριμένα ΜΜΕ ή μήπως από την απαγορευμένη επικοινωνία με την επάρατη Δύση?

    Τέλος μια θεωρητική παρατήρηση:η ελευθερία προκρίνεται-από όσους την εκτιμούμε-ως παράγοντας δυνητικής ευδαιμονίας για τον άνθρωπο.Συνταγή για εξασφαλισμένη ευδαιμονία δεν υπάρχει.Και αν υπήρχε,θα καταργούσε την ελευθερία ατομικής επιλογής...

    Φιλικά
    Β.Π

    ReplyDelete
  6. Thanasis Dimakis έχεις απόλυτο δίκιο στις επισημάνσεις σου.Αλλά αν δεν προστρέξουμε στην Πολιτεία για την αντιμετώπιση της παρανομίας,τότε υποχρεωτικά πρέπει να επινοήσουμε έναν άλλο φορέα για να την πατάξει.
    Δεν είναι λογικό να διαλέξουμε μια Χ.Α-2 για να αντιμετωπίσει τη Χ.Α-1.
    Πάλι στο θεσμικό φορέα-την αστυνομία-καταλήγουμε.
    Θα μου πεις: "σε μια ιδεωδέστερη αστυνομία" και θα συμφωνήσω μαζί σου.

    ReplyDelete
  7. ---Οι χώρες που συνειδητά αντιτάχθηκαν στη φασιστική Ιταλία και ναζιστική Γερμανία σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής τους παρουσίας ήταν η Μ.Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.---

    Και το http://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-German_Naval_Agreement ηταν "αντισταση"; Και τα εγκωμια των Churchill/Roosevelt στον Mussolini, κι αυτα "αντισταση";

    ReplyDelete
  8. Λεφτα υπαρχουν. Θες να μου πεις οτι η χαλυβδουργικη δηλαδη εμπαινε μεσα απο τους μισθους? και αφου ηταν τοσο προβληματικη η επιχειρηση κλειστην ρε φιλε και ασε τα παιχνιδια. Εγω ετσι εκανα με το επιπλαδικο του πατερα μου. Δε πηγαινε καλα με εβαζε μεσα ,φωναξα μια μερα το προσωπικο ειπα τα προβληματα της επιχειρησης (που τα ΞΕΡΑΝΕ γιατι τα ΒΛΕΠΑΝΕ. Δουλεια δεν ειχε και βαραγαμε ολοι μυγες). Και ολοι μαζι προσπαθησαμε να τη κρατησουμε. Δε τα καταφεραμε την εκλεισα. Αν ομως ειχε καθε μερα δουλεια και οι εργαζομενοι το εβλεπαν αυτο και εγω πηγαινα μια ωραια μερα και ελεγα δε παμε καλα, εσυ και εσυ σπιτι σου και οι υπολοιποι 400 ευρω και με εβλεπαν εμενα με τα μερσεντικα και τα παιδια μου στα κολλεγια κτλπ. Εσυ τι λες να ελεγαν? Η λογικη του απολυσεις η κλεισιμο δεν ειναι λογικη του παμε αλλα "λογικη" των καπιταλιστων. Με το σκεπτικο τους λοιπον τοτε θα επρεπε να ισχυει και το εξης. Αυξηση κερδων παει καλα η επιχειρηση? τοτε αφου οταν δε παει καλα η επιχειρηση κοβω μισθους οταν παει καλα η επιχειρηση μοιραζομαι το πλουτο με τους εργαζομενους δινω αυξησεις μπονους κτλπ. αλλα μπεεε τι ειπα τωρα ε? επιστημονικη φαντασια. Λογικο να παρει ο τιμ κουκ 350 εκατομμυρια μπονους και οι εργατες στην κινα στα εργοστασια της απλ να δουλευουν σε μεσαιωνικες συνθηκες. Αστο δεν εχει τελος αυτη η συζητηση η "λογικη" των καπιταλιστων εχει να κανει αποκλειστικα και μονο με τα κερδη και τα λεφτα τους. Κομμουνιστης ειμαι. Ξερουμε ειδαμε ολοι τις αδυναμιες του λενινιστικου κομμουνισμου (δικτατοριες). Ξερουμε γιατι απετυχε. Ξερουμε τι λαθη εγιναν. Ωστοσο αυτα που πετυχε η ΕΣΣΔ την εποχη της ακμης της (μεσα δεκαετιας 50 εως αρχες δεκαετιας 70), τροφη ρουχισμος στεγη εργασια περιθαλψη παιδεια δωρεαν για ΟΛΟΥΣ ειναι πραγματα που ο καπιταλισμος δε θα τα πετυχει ποτε γιατι πολυ απλα ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να τα πετυχει. Δε φτανουν τα λεφτα για ολους οπως ειπες... Το συστηματακι δουλευει μια χαρα ως εχει. τα 2/3 του πλανητη σκλαβοι και απο το υπολοιπο 1/3 το 98% στο τριπακι δουλεια σπιτι δουλεια σπιτι nine to five που λενε και οι αγαπημενοι αμερικανοι σου. το υπολοιπο 2% να ζει στην ΑΠΟΛΥΤΗ και ΕΞΑΧΡΙΩΤΙΚΗ χλιδη. Σου αρεσει αυτος ο κοσμος που εφτιαξε ο καπιταλιμος? Φτωχια ,αδικια καταστροφη του πλανητη , εγκλημα , απελπισια. Φιλε μου οδηγειτε με μαθηματικη ακριβεια το ανθρωπινο ειδος στην εξαφανιση. Ξερω θα μου πεις οτι ο κομμουνισμος σαν εναλλακτικη απετυχε. Γιατι ο καπιταλισμος εχει πετυχει? αν θεωρεις επιτυχια το κοσμο οπως ειναι τωρα τι να σου πω. Η διαφορα κομμουνισμου με καπιταλισμου ειναι οτι ο πρωτος δεν ειχε την ευκαιρια να βελτιωθει να εξελιχθει και να αναγγενηθει δεκαδες φορες οπως εχει κανει ο καπιταλισμος.

    ReplyDelete
  9. και επειδη πριν εφυγα απο το θεμα που ειναι η ανοδος του φασισμου το θεμα ειναι αρκετα απλο. Ο φασισμος (οπως αλλωστε και ο κομμουνισμος) ειναι παιδακια του καπιταλισμου. Απο τα σπλαχνα του γεννηθηκαν. Η φτωχια και η απελπισια και η οργη και η εξαθλιωση των λαων για να πλουτιζει μια ελιτ δημιουργησε και το φασισμο και την ακρα αριστερα και τον Μαρξ. Θελετε πραγματικα να αλλαξετε το κοσμο? πολυ απλο. μοιραστε το πλουτο πιο δικαια. Και αρκετη τροφη (προς το παρον) παραγεται και αρκετα χρηματα (προς το παρον) υπαρχουν για να εχουν ΟΛΟΙ οι κατοικοι του πλανητη και τα 7δις ενα ικανοποιητικο επιπεδο ζωης. Αλλα ειναι ολοφανερο οτι δε θελετε να γινει κατι τετοιο. Αντιθετα η επιθυμια των καπιταλιστων οπως αποδειχτηκε και απο τη "διαχειριση" της κρισης μεχρι τωρα ειναι να φτωχυνουν ολοι πιο πολυ για να πλουτισει το 1% πιο πολυ. Τοσο απλο ειναι. ουτε θεωριες ουτε ιδεολογιες.

    ReplyDelete
  10. @Themos είναι άλλο πράγμα οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των πολιτικών ή οι διεθνικές συνεργασίες και άλλο η επίσημη εθνική πολιτική

    http://youtu.be/Tq_Rsb8KoKo

    ReplyDelete
  11. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε τρείς διαφωνίες και δύο απόψεις:

    - Η Μεγάλη Βρετανία υποστήριξε το 3ο Ράιχ (Τσάμπερλαιν-Χίτλερ, Συνθήκη Μονάχου 1938 πολύ πριν από την συνθήκη του Στάλιν το 1939) κατά την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας, της Νύχτας Των Κρυστάλλων, και των πρώτων ημερών της κατάληψης της Πολωνίας.

    - Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευαν συστηματικά εξοπισμό στο 3ο Ράιχ τουλάχιστον έως το 1940 (ΙΤΤ - τηλεπικοινωνιακό υλικό κλπ), και μέχρι τον Φεβρουάριο του 1943 δεν είχαν συνεισφέρει τίποτα στον πόλεμο στην Ευρώπη.

    - Η ανάπτυξη και η ύφεση προέρχεται και από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από τον δημόσιο. Στην Νορβηγία επί παραδείγματι, την χώρα της Ευρώπης με την μεγαλύτερη ανάπτυξη,σχεδόν τα πάντα είναι δημόσια, όπως και σε όλες τις ισχυρές χώρες της Σκανδιναβίας.

    Προσωπική μου άποψη είναι πως ο μόνος συνεπής εχθρός του φασισμού είναι η παιδεία και ο ορθολογισμός.

    Η μόνη άμεση λύση δε είναι η ανάδειξη του παραδόξου, οι "φρουροί της τάξης" να προβαίνουν σε εγκλήματα κατα της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας.

    ReplyDelete
  12. @ Bart Beebob κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο.Η ευγένεια των διατυπώσεών σου προσθέτει κύρος στην επιχειρηματολογία σου.Σ'ευχαριστώ!

    Επί της ουσίας,συμφωνώ με τα περισσότερα.Η πολιτική κατευνασμού των Ναζί στο Μόναχο υπήρξε ατυχής.Η δε θυσία της Τσεχοσλοβακίας αξιοκατάκριτη.Η κόκκινη γραμμή των Αγγλογάλλων ήταν η Πολωνία και απέναντί της υπήρξαν συνεπείς.Λίγα 24ωρα μετά την εισβολή,κήρυξαν τον πόλεμο.Θα συμφωνήσεις όμως-πιστεύω-πως είναι άλλο πράγμα μια παθητική στάση απέναντι στο ναζισμό και άλλο μια ενεργητική συμμαχία μαζί του (ΕΣΣΔ).

    Οι ΗΠΑ προμήθευσαν στην ΕΣΣΔ και στην Αγγλία τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού πρώτης γραμμής (άρματα,αντιτορπιλλικά,φορτηγά,βαρύ οπλισμό) κατά τη διάρκεια της μη-εμπλοκής τους.Συνεπώς ήταν "ευμενώς ουδέτερες" ως το Περλ Χάρμπορ.

    Το σκανδιναβικό μοντέλο οικονομίας,έχει αξιοθαύμαστα επιτεύγματα κοινωνικής πρόνοιας.Δεν είμαι εξίσου βέβαιος για την οικονομική του δυναμική,σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για χώρες κορυφαίου βιοτικού επιπέδου και δημοκρατίας.

    Ο ορθολογισμός πράγματι είναι ανάχωμα για τη συνωμοσιολογία και την αντιεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει το φασισμό.Ωστόσο από μόνος του δεν αρκεί.Η Σωκρατική αντίληψη περί του "διδακτού της αρετής" έχει όρια.Ενδεικτικά δες αν θες το post μου "Birdman of Alcatraz" και το συζητάμε εκεί.

    Ευχαριστώ και πάλι για τα σχόλιά σου.
    Β.Π.

    ReplyDelete
  13. Μια ελπιδοφόρα είδηση και μπράβο στον υπουργό Ν.Δένδια
    http://news247.gr/eidiseis/politiki/h_el_as_tha_syllamvanei_an_xreiastei_voyleytes_ths_xryshs_ayghs.1930795.html?utm_source=news247home&utm_medium=impnews&

    Μετωπική με το φασισμό η μόνη λύση
    ("παν ερπετόν πληγή νέμεται"-Ηράκλειτος)

    ReplyDelete
  14. Διαφωνο με το σχολιο σου οτι η μετωπικη με το φασισμο ειναι η λυση. η λυση ειναι να εξαλειψουν το προβλημα που δημιουργει το φασισμο. Δηλαδη τη φτωχια και τη λαθρομεταναστευση στη περιπτωση της χωρας μας. Ζουμε ιστορικες μερες και πολυ συντομα θα ειμαστε περιγελος της ευρωπης με ακροαριστερη κυβερνηση και φασιστες αξιωματικη αντιπολιτευση. Ποιος θα μας παρει στα σοβαρα τοτε? Και οι τροικανοι με ποιον να μιλησουν μετα? με το μιχαλολιακο? Η μετωπικη με τη χρυση αυγη το μονο που θα καταφερει ειναι να αντιδρασουν και αυτοι δυναμικα και θα γινει χαμος. ΤΟ καλυτερο θα ειναι να τους αγνοησουν οι παντες. Τα ΜΜΕ τα καναλια τα σαιτ. Ετσι μονο θα αποδυναμωθουν. Αλλα ασφαλως και η ΧΑ (αθελα της ή επιτηδες ακομα δε το εχω καταλαβει) εξυπηρετει ενα συγκεκριμενο σκοπο. αποπροσοσανατολιζουν το κοσμακη απο τα πραγματικα προβληματα. Ολοι στα καφενεια αμα πας για τη ΧΑ συζητανε. ειναι φανερο γιατι τη παιζουν ολα τα καναλια.

    ReplyDelete
  15. @ Bart Beebob

    "- Η ανάπτυξη και η ύφεση προέρχεται και από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από τον δημόσιο. Στην Νορβηγία επί παραδείγματι, την χώρα της Ευρώπης με την μεγαλύτερη ανάπτυξη,σχεδόν τα πάντα είναι δημόσια, όπως και σε όλες τις ισχυρές χώρες της Σκανδιναβίας."

    Όχι ακριβώς:
    http://salisburyreview.co.uk/Swedish_lessons.html

    http://www.bloomberg.com/news/2012-06-06/booming-sweden-s-free-market-solution.html

    http://www.iea.org.uk/sites/default/files/publications/files/Sweden%20Paper-%20revised.pdf

    ReplyDelete