Total Pageviews

Tuesday, November 15, 2011

Πολυτεχνείο και ΚΚΕ


Πλησιάζει η επέτειος της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου (17/11/1973) και-κατά τα ειωθότα-θα ξαναζήσουμε στιγμές "πλέριου κομμουνιστικού ξεσηκωμού",αφού το ΚΚΕ έχει ιδιοποιηθεί εδώ και χρόνια την επέτειο.
Ας ρίξουμε μια ματιά στην "Πανσπουδαστική" του Γενάρη 74,για να θυμηθούμε τί έλεγε τότε το ΚΚΕ http://politikokafeneio.com/gallery/displayimage.php?pid=199&fullsize=1

Για όσους βαριούνται,κάνω copy-paste το "ζουμί"
...«καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλλη-Καραγιαννοπούλου»...

Η άποψη λοιπόν του ΚΚΕ,όπως εκφράστηκε τότε μέσω του επίσημου φοιτητικού φορέα του κόμματος ("Πανσπουδαστική")και η οποία ουδέποτε αναθεωρήθηκε από το κόμμα,είναι πως οι αρχικοί "εισβολείς" στο χώρο του Πολυτεχνείου δεν ήταν φοιτητές αλλά...πράκτορες της ΚΥΠ!

Το γνωρίζουν αυτό άραγε οι μαθητές των σχολείων, που σε λίγες μέρες θα βομβαρδιστούν από την κομμουνιστική ρητορεία με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου?

Θυμάμαι,τα χρόνια που ήμουν μαθητής,το πανηγύρι που έστηναν στο σχολείο μαθητές και καθηγητές-μέλη του κόμματος.
Θυμάμαι την ατμόσφαιρα που,αντί να αποδίδει τιμή στους εξεγερθέντες νέους και να ενώνει όλους τους μαθητές σε μια αντι-δικτατορική αντίληψη των πραγμάτων,ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία του "κόμματος" για διαφώτιση στα σοσιαλιστικά ιδεώδη!
Αντί προβληματισμού,περίσκεψης,συζητήσεων πάνω στα ιδεώδη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας,είχαμε έκθεση ιδεών του ΚΚΕ:αντιαμερικανισμός,αντιευρωπαισμός,"λαοκρατική" προπαγάνδα,σοσιαλιστική κατήχηση.
Το φαιδρότερο όλων:το ΚΚΕ ομιλούσε στο όνομα της δημοκρατίας!!Το ΚΚΕ διεκδικούσε το μονοπώλιο της δημοκρατικής αντίληψης!!
Το κόμμα που -ακόμη υπερασπίζει- τα πρότυπα του σοβιετικού ολοκληρωτισμού ενδύονταν το μανδύα της δημοκρατικότητας!
Την εποχή που,αμέσως μετά τα βόρεια σύνορά μας οριοθετούνταν ο "σοσιαλιστικός παράδεισος" των γκουλάγκ,της λογοκρισίας,του μονοκομματικού κράτους,των πολιτικών διώξεων,του μιλιταρισμού,της απερίγραπτης ανέχειας και καταπίεσης,του ολοκληρωτικού κράτους,του θεσμοποιημένου τρόμου,στην Ελλάδα το ΚΚΕ πραγματοποιούσε ασκήσεις σοσιαλιστικής κατήχησης,καπηλευόμενο ένα ιστορικό γεγονός στο οποίο αντιτάχθηκε!

Ασφαλώς το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές.Στην Ελλάδα όμως είναι ενδεικτικό της προνομιακής μεταχείρισης του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο.Επειδή το ΚΚΕ υπήρξε παράνομο για 26 χρόνια και οι οπαδοί του υφίσταντο-κακώς- πολιτικές διώξεις,μετά τη Μεταπολίτευση το πολιτικό σύστημα συμπεριφέρται στο ΚΚΕ απολογητικά.
Το "κόμμα" έχει το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει:από το να ιδιοποιείται επετείους,ως το να αποκλείει λιμάνια και δρόμους στο όνομα των "πολιτικών του επιδιώξεων"...

Ε,λοιπόν 37 χρόνια ασυδοσίας,νομίζω υπερκαλύπτουν 26 χρόνια παρανομίας!
Το ΚΚΕ έχει κάθε δικαίωμα να διακινεί τις ιδέες του ελεύθερα και να επιχειρηματολογεί υπέρ τους,αλλά πρέπει να δέχεται και την αντίστοιχη κριτική.Στο ζήτημα του Πολυτεχνείου λοιπόν,όχι μόνο δε δικαιούται να καπηλεύεται τη φοιτητική εξέγερση του "73,αλλά οφείλει και μια ιστορική αυτοκριτική!
Οι ενδοαριστερές έριδες ΚΚΕ-αριστεριστών-αναρχικών και λοιπών ουδόλως μ'ενδιαφέρουν.Η ιστορική αλήθεια όμως δε συνάδει με την προσπάθεια του ΚΚΕ να ιδιοποιηθεί το Πολυτεχνείο.

ΥΓ Πρόσφατα το "κόμμα" αποκατέστησε ταυτόχρονα Ζαχαριάδη και Βελουχιώτη.Θυμίζω πως ο Βελουχιώτης δεν αποδέχτηκε τη συμφωνία της Βάρκιζας και το ΚΚΕ τον αποκήρυξε καταγγέλοντας την "τυχοδιωκτική" του δράση.Ο Ζαχαριάδης ήταν τότε Γεν.Γραμματέας του κόμματος.Τώρα πώς είναι δυνατόν να αποκαθίστανται ταυτόχρονα ο Ζαχαριάδης-διώκτης και ο Βελουχιώτης-διωκόμενος χωρίς να γίνεται καμία αυτοκριτική στην τότε απόφαση του κόμματος,αυτό μόνο η μεταφυσική της κομμουνιστικής ορθοδοξίας μπορεί ίσως να ερμηνεύσει...

15/11/2011

8 comments:

  1. Μιά ιστορική διόρθωση:
    Το ΚΚΕ ιδρύθηκε το 1919 ως ΣΕΚΕ (στο 3ο συνέδριο το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ). Από την ίδρυση του τέθηκε ουσιαστικά εκτός νόμου και τυπικά αυτό θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4229/1929, γνωστού και ως Ιδιώνυμο, επί Ελευθ. Βενιζέλου.
    Αποτέλεσε έναν από τους συνομιλητές και διέθεσε στελέχη του στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γ. Παπανδρέου (11/1944), που είχε ζωή μόλις μερικές μέρες, μια που το ΚΚΕ απέσυρε την υποστήριξη του μετά το τελεσίγραφο του Σκόμπι για αφοπλισμό του ΕΑΜ και σε 2 μέρες ξεκίνησε ο Εμφύλιος, μετά την δολοφονία 40 διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί μαζί με άλλους 100.000 στο Σύνταγμα στο συλλαλητήριο της 3ης/12/1944, από πυρά των άγγλων στρατιωτών και των Ταγμάτων Ασφαλείας.
    Συνολικά λοιπόν το ΚΚΕ ήταν σε παρανομία 55 έτη (από την ίδρυση του) και όχι 25.

    Τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην ανάρτηση είναι ήδη γνωστά από την πτώση της Χούντας. Το πασίγνωστο φύλλο 8 της παράνομης «Πανσπουδαστικής» (Γενάρης 1974), στο οποίο δημοσιεύεται κείμενο της Συντονιστικής Επιτροπής, όπου καταγγέλλεται η εξέγερση ως έργο 350 προβοκατόρων του Ρουφογάλλη, δηλαδή της χουντικής ΚΥΠ, και συκοφαντείται ως χαφιές ο φοιτητής Διονύσης Μαυρογένης (στέλεχος του ΕΚΚΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης). Μέχρι σήμερα, όμως, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν κάνει σαφές ότι δεν θεωρούν έγκυρη αυτή την ανάλυση, χωρίς βέβαια να αποκηρύξουν ανοιχτά το δελτίο αυτό της παράνομης «ΑντιΕΦΕΕ».
    Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν 38 χρόνια τώρα, για τον ρόλο της τότε Πανσπουδαστικής. Η αλήθεια δεν είναι ακόμα γνωστή θάβεται επιμελώς. Ήταν όντως μια κακή εκτίμηση της ΚΝΕ για την ύπαρξη προβοκατόρων της ΚΥΠ; Ή όντως υπήρξαν κάποιοι προβοκάτορες που κλείστηκαν μαζί με τους φοιτητές στο Πολυτεχνείο, μετά τις πρώτες συγκρούσεις της Αστυνομίας και των φοιτητών την 14η/11/1974 και τους φοιτητές να κηρύσσουν την κατάληψη του χώρου; Αν τελικώς δεν υπήρξαν προβοκάτορες, τότε ήταν εν γνώσει της ΚΝΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής της ΑντιΕΦΕΕ ή σκοπίμως διαδόθηκε η πληροφορία αυτή και με τι σκοπό;
    Πάντως, σχεδόν κάθε χρόνο από τότε, τα ΜΜΕ φροντίζουν να αναπαράγουν το κείμενο αυτό!

    ReplyDelete
  2. Μανώλη έχεις δίκιο,αλλά για το ΚΚΕ θα μπορούσαμε να μιλάμε για μήνες.Πράγματι το κόμμα έζησε στην παρανομία,αλλά έδωσε και το ίδιο πολλές αφορμές γι'αυτό.
    -Το "22,μεσούσης της Μικρασιατικής εκστρατείας,καλούσε τους φαντάρους να παρατήσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διξήγαγαν υπηρετώντας "το αγγλικό κεφάλαιο"
    -Το '24,η περίφημη 4η ολομέλεια,υιοθετεί το σύνθημα για "ανεξάρτητη Μακεδονία-Θράκη",μετά από απαίτηση της κομιντερν,διαγράφει τους διαφωνήσαντες Κορδάτο-Αποστολίδη και ξεκινά ένα τυχοδιωκτικό πολιτικό παιχνίδι με τους σλαβόφωνους.
    -Το "36 ως "λαικό μέτωπο" κατεβαίνει στις εκλογές και γίνεται ρυθμιστής του μετεκλογικού σκηνικού,μεταξύ λαικού κόμματος-φιλελευθέρων
    -Μεσούσης της κατοχής,πρωτοστατεί στην ίδρυση του ΕΑΜ,ταυτόχρονα όμως και στην καταδίωξη δια του ΕΛΑΣ,κάθε άλλης αντιστασιακής οργάνωσης.Διάλυση της ΕΚΚΑ/δολοφονία Ψαρρού,επίθεση στην ΠΑΟ Μακεδονίας,επίθεση στον ΕΔΕΣ.
    -Για τα Δεκεμβριανά,η αριστερή άποψη υποστηρίζει την απρόκλητη επίθεση κατά των διαδηλωτών.Η άλλη άποψη,υποστηρίζει πως δεν ήταν όλοι οι διαδηλωτές άοπλοι και πως υπήρξε ανταλλαγή πυρών.
    -Μετά τη Βάρκιζα και παρά την καταπάτηση των όρων της και από τις δυο πλευρές,το κόμμα είχε την ευκαιρία της κοινοβουλευτικής διεξόδου.Αντ'αυτού,απείχε από τις εκλογές του "46 και,ανήμερα των εκλογών,διοργάνωσε την αντάρτικη επίθεση στο Λιτόχωρο.
    -Στη διάρκεια του εμφυλίου,αγνόησε την έκκληση κατάπαυσης πυρός/αμνηστείας που απήυθυνε η κυβέρνηση Σοφούλη και συνέχισε την ένοπλη σύγκρουση.
    -Ο ΔΣΕ λόγω υποστελέχωσης κατέφυγε στη βίαιη στρατολόγηση ανθρώπων της υπαίθρου,ακόμη και παιδιών και βέβαια,στον αλυτρωτισμό των σλαβομακεδόνων.
    -Μετά το τέλος του εμφυλίου,το κόμμα δεν αποκήρυξε τη σύγκρουση.Αντίθετα ο Ζαχαριάδης έριξε το σύνθημα "το όπλο παρά πόδα",δίνοντας κάθε επιχείρημα στους ακραίους της άλλης πλευράς να συνεχίσουν την πολιτική δίωξη των αριστερών.

    Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για το ΚΚΕ,αλλά δυστυχώς τα περισσότερα δεν είναι διόλου τιμητικά γι'αυτό...

    ReplyDelete
  3. "Η άποψη λοιπόν του ΚΚΕ,όπως εκφράστηκε τότε μέσω του επίσημου φοιτητικού φορέα του κόμματος ("Πανσπουδαστική")και η οποία ουδέποτε αναθεωρήθηκε από το κόμμα,είναι πως οι αρχικοί "εισβολείς" στο χώρο του Πολυτεχνείου δεν ήταν φοιτητές αλλά...πράκτορες της ΚΥΠ!"

    Η άποψη του ΚΚΕ εκφράστηκε τότε, ακριβώς όπως λέτε, μόνο που δεν είναι αυτό το κείμενο που παρατίθεται κείμενο του ΚΚΕ.

    Ιδού λοιπόν τι έλεγε το ΚΚΕ τότε κι εν αναμονή άλλων αγωνιστικών καλεσμάτων -τότε- για να έχουμε και το μέτρο σύγκρισης της "ιδιοποίησης του Πολυτεχνείου".
    Επίσης καλό είναι ο niokorestis που ζητά να κάνει την αυτοκριτική του το ΚΚΕ για το θέμα να υποδείξει ποια σημεία της επιστολής του ΚΚΕ είναι τα επίμαχα που ζητάει αυτοκριτική.


    Το πρωί της Παρασκευής 16 Νοέμβρη 1973

    Στο κέντρο της Αθήνας αντηχεί και πάλι η δημοκρατική φωνή γενναίων φοιτητών μας. Οι φοιτητές προβάλλουν και πάλι τα άμεσα αιτήματά τους, αγωνίζονται για τις συνδικαλιστικές, ακαδημαϊκές και πολιτικές ελευθερίες. Οι φοιτητές της Πάτρας κατέβηκαν στον αγώνα. Κινούνται επίσης οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές και φοιτήτριες μας ορθώνονται σαν υπερήφανα παιδιά ενός υπερήφανου λαού, που δεν υποτάσσεται στην χουντική δικτατορία και δεν ξεγελιέται από τον εντολοδόχο της πρωθυπουργό της "πολιτικοποίησης" Μαρκεζίνη.. Που αντιδρά στα αιτήματα των φοιτητών, χτύπησε τόσο βάναυσα το λαό στο μνημόσυνο της 4 του Νοέμβρη και χτυπάει και τώρα τους διαδηλωτές.

    Η λαϊκή ψυχή πάλλεται και εκδηλώνει στους δρόμους την αλληλεγγύη της προς τους φοιτητές. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό, όπως έδειξε και η απεργία του προσωπικού της ΔΕΗ. Αγωνίζονται και αυτοί για τα ζωτικά τους αιτήματα και τις συνδικαλιστικές τους ελευθερίες.

    Καλούμε την εργατική τάξη και το λαό να εκδηλώσει ακόμα πιο μαζικά τη συμπαράσταση και βοήθειά του προς τους φοιτητές. Η καλύτερη συμπαράσταση είναι να οργανώσουν οι εργαζόμενοι τον δικό τους αγώνα κατά της ακρίβειας, για αύξηση των μεροκάματων και των μισθών, για τις συνδικαλιστικές και τις πολιτικές τους ελευθερίες.

    Καμιά πίστη στη "πολιτικοποίηση" της δικτατορίας. Καμιά συνδιαλλαγή με το καθεστώς. Ο αγώνας των φοιτητών είναι κομμάτι του παλλαϊκού αγώνα για την ανατροπή της χούντας, για τη λαϊκή κυριαρχία. Οι φοιτητές ας ανεβάζουν την ενότητα του αγώνα τους, ας επαγρυπνούν κατά των προκλήσεων των φασιστών και άλλων οργάνων της χούντας και να είναι βέβαιοι για τη νίκη.

    Καλούμε τους φαντάρους και δημοκράτες αξιωματικούς, τους αστυνομικούς να μην κτυπήσουν τα ηρωικά παιδιά που αγωνίζονται για μία δίκαιη υπόθεση.
    Καλούμε τους ξενιτεμένους έλληνες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους έλληνες φοιτητές και να απαιτήσουν τη κατάπαυση της τρομοκρατίας, την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
    Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινή γνώμη να συμπαρασταθεί στους φοιτητές μας με την πολύτιμη αλληλεγγύη της.

    16 του Νοέμβρη 1973

    Το Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε."

    ReplyDelete
  4. Η διόρθωση που έκανα Βαγγέλη, αφορούσε στα πόσα χρόνια ήταν πραγματικά παράνομο το ΚΚΕ.
    Σαφώς το ΚΚΕ διέπραξε πολλά λάθη τακτικής και στρατηγικής καθόλη την πορεία του. Μερικά από αυτά αναγνωρίσθηκαν αργότερα από το ίδιο, άλλα παρέμειναν και παραμένουν ως λανθασμένες εκτιμήσεις και κινήσεις, ακόμα και σήμερα.
    Στο Σλαβομακεδονικό υπήρξε όντως η γραμμή της αυτονόμησης (το 1924), που αναιρέθηκε το 1935. Ήταν η εποχή "της αυτοδιάθεσης των Λαών", που υποστήριζε το ΚΚΣΕ και η Διεθνής, με αφορμή της οποίας ανεξαρτοποιήθηκε η Πολωνία, η Φιλανδία και οι Βαλτικές χώρες (κτήσεις της Τσαρικής Ρωσίας).
    Στα υπόλοιπα γεγονότα που περιγράφεις, όπως λες και εσύ, μπορεί κάποιοι να μιλάνε μέρες χωρίς να καταλήγουν, διότι η ιστορία έχει καταγραφεί διαφορετικά από την κάθε πλευρά. Δυστυχώς είναι πολύ μαύρες αυτές οι σελίδες της ιστορίας και για τις δύο πλευρές, που δεν τιμούν ή απαλλάσσουν κανέναν.
    Για το Πολυτεχνείο υπήρξε εκτενής εκτίμηση του ΚΚΕ τον Νοέμβριο του 1975, που βασίστηκε στην έκθεση του Γιάννη Γρηγορόπουλου, μέλους της Πανσπουδαστικής και της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου. Ενδιαφέρον link είναι αυτό: http://www.iospress.gr/ios2004/ios20041128a.htm , από τον Ιό της Ελευθεροτυπίας. Πάντως την ιδιοποίηση του Πολυτεχνείου διεκδίκησαν σθεναρά επίσης το ΚΚΕεσωτ και η ΠΑΣΠ (επίσης φυσικά παράνομες οργανώσεις εκείνη την εποχή).
    Σήμερα, ούτε το ΚΚΕ, ούτε κανείς άλλος αμφισβητεί ότι η κινητοποίηση ήταν εντελώς αυθόρμητη και ακηδεμόνευτη. Φυσικά όμως την δόξαν ουδείς εμίσησεν! Ακόμα και τον Κώστα Καραμανλή (τον νεότερο) τον ενέταξαν πολύ αργότερα στους αντιστασιακούς της εποχής, επειδή έκανε κοπάνα από το σχολείο του εκείνες τις ημέρες!….

    ReplyDelete
  5. Ας μη σχολιάσω περαιτέρω την "προνομιακή μεταχείριση" του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ (=αποκλεισμός+συκοφάντηση), αλλά ας σχολιάσω τα λοιπά:

    1) Πολλά άτομα από την κατάληψη του Πολυτεχνείου ήταν μέλη της ΚΝΕ και μετέπειτα στελέχη του ΚΚΕ με χαρακτηριστικότερη τη Δαμανάκη.

    2) Ο Ζαχαριάδης επέστρεψε στην Ελλάδα στις 30/5/1945 (από το Ντάχαου). ΓΓ του ΚΚΕ ήταν μέχρι τότε ο Σιάντος, ο οποίος μαζί με τα στελέχη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ υπέγραψαν τη συμφωνία της Βάρκιζας. Αφού επέκρινε το Σιάντο για τις επιλογές του, ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ στις 16/6/1945 την απόφαση της 11ης Ολομέλειας του ΚΚΕ (Απρίλιος 1945) για τη διαγραφή του Άρη στην οποία δε συμμετείχε για τεχνικούς λόγους, μετά από απόφαση (για δημοσιοποίηση) του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ... Την ίδια μέρα, ο Βελουχιώτης αυτοκτόνησε, όταν βρέθηκε περικυκλωμένος από τους απεσταλμένους του Ζέρβα.
    Άρα Ζαχαριάδης δε συμμετείχε στην απόφαση για διαγραφή του, δεν αποφάσισε μόνος του τη δημοσιοποίηση της διαγραφής και δε συνετέλεσε στην αυτοκτονία του, αφού η δημοσίευση δεν προηγήθηκε της αυτοκτονίας. Ο δε διώκτης ήταν ο Ζέρβας και όχι ο Ζαχαριάδης.

    ΥΓ: Η πλάκα είναι ότι αυτοί που κατηγορούν το Ζαχαριάδη για τη δολοφονία του Άρη είναι οι θιασώτες της Βάρκιζας. Τελικά το ΚΚΕ με ΓΓ το Ζαχαριάδη αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της σύγκρουσης που είχε προτείνει ο Βελουχιώτης λίγους μήνες πριν.

    ReplyDelete
  6. ΤΟ ΚΚΕ ήταν υπέρ της κατάληψης ..? Αν ναι που το εκφράζει ..? Στις συνελέυσεις τι έκανε ακριβώς....Καραγκουλές κλπ...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σε παρακαλέσω να αφαιρέσεις τους χαρακτηρισμούς διαφορετικά θα διαγράψω το σχόλιό σου. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω το blog να γίνει fb ή Twitter. Μπορείς να σχολιάζεις κόσμια!

      Delete
  7. https://www.liberal.gr/apopsi/to-kke-kai-to-polutechneio-%C2%A0i-exegersi%C2%A0os-probokatsia-/335772

    ReplyDelete