Total Pageviews

Friday, January 23, 2015

Προεκλογικές ιστορίες


@Ο Άδωνις γράφει στο twitter πως όταν δεν προλαβαίνει να παραστεί ο ίδιος στις προεκλογικές συναθροίσεις...στέλνει τη σύζυγό του! Πραγματικά εντυπωσιακή πρακτική (εδώ που τα λέμε,μπορεί και να αποδίδει καλύτερα...).
Την ίδια στιγμή,ο Βορίδης δηλώνει σε ταβέρνα πως "θα κάνει ό'τι χρειαστεί για να μην παραδώσει (sic) τη χώρα στην αριστερά"! Υπέροχο δείγμα δημοκρατικής αντίληψης!
Κι εγώ είμαι δυστυχώς εξαναγκασμένος να ψηφίσω το κόμμα που τον στεγάζει!
"Α ρε Αλέξη τι με κάνεις" που θα'λεγε κι ο Βουτσάς...


@Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις προτάσεις του Σύριζα και νομίζω πως μπορώ να παρουσιάσω συνοπτικά το σουρρεαλιστικό μωσαικό που σχηματίζουν:
-Πως αντιμετωπίζεις το πρόβλημα του χρέους; Αρνείσαι την αποπληρωμή του!
-Πως αντιμετωπίζεις τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση; Καταργείς τη λογοδοσία των υπαλλήλων!
-Πως αντιμετωπίζεις την εκπαιδευτική διαδικασία; Καταργείς τις εξετάσεις!
-Πως αντιμετωπίζεις την εγκληματικότητα; Αφοπλίζεις την αστυνομία!
-Πως αντιμετωπίζεις την ανεργία; Τους διορίζεις όλους στο δημόσιο!
Η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα έχει κάποιες ελλείψεις. Δεν προβλέπει ακόμη την κατάργηση της γκαντεμιάς,της "χυλόπιτας",της γήρανσης και του θανάτου,αλλά ας είμαστε επιεικείς: ο "Μέγας Ανατολικός" μόλις απέπλευσε...


@Το Ποτάμι ζητά να βγει τρίτο προκειμένου να "εκλογικεύσει" το Σύριζα!
Προεξοφλεί δηλαδή πως ο Σύριζα-αν δε βγει αυτοδύναμος- θα του ζητήσει συνεργασία και πως αυτό θα μπορέσει να επιβάλλει τους όρους της! Δύο εξαιρετικά επισφαλείς υποθέσεις και υπό αίρεση (της μη αυτοδυναμίας)...
Αλλά ακόμη κι αν-για την οικονομία της συζήτησης-το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί,προς τι το άγχος για την 3η θεση; Δεν μπορούν αυτά να γίνουν και από την 4η;

@Η Χρυσαυγή έχει επιστρατεύσει τον  Γιώργο-"η αλήθεια βρίσκεται στους sex pistols"-Πετρόχειλο!
Αυτό το παιδί το θυμάμαι απ'την "Αστροφεγγιά",έπαιζε έναν φοιτητή που είχε "μπάρμπα στην Κορώνη". Δεν ξέρω τι με λυπεί περισσότερο:η επαγγελματική του εξέλιξη ή η αποκάλυψη του μπάρμπα του...

@Σταθερή αξία-όπως πάντα-το ΚΚΕ! Για κάποιον ανεξήγητο,σχεδόν μεταφυσικό λόγο,ίσως καταλήξει αποκούμπι του αστικού κοινοβουλίου,αρνούμενο πεισματικά να συνεργαστεί με το Σύριζα! Αν συμβεί κι αυτό,θα τα έχουμε δει όλα σ'αυτή τη ζωή!

@Το Πασόκ ασθμαίνοντας θα επιπλεύσει,σκιά του πάλαι ποτέ κραταιού εαυτού του.Η ψυχή του,σαν άλλο "Allien" έχει μετακομίσει από καιρό στο Σύριζα,αλλά το σώμα αρνείται να εκπνεύσει! Περιέργως δε,μετά την αφαίμαξη που έχει υποστεί,συμπεριφέρεται ως το πιο υπεύθυνο ίσως κόμμα του κοινοβουλίου! Με αδιαπραγμάτευτο φιλοευρωπαικό και κοινοβουλευτικό πνεύμα,έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα! Τουλάχιστον,όσο μπορεί ένα Ελληνικό κόμμα,να προσεγγίσει τον όρο...

@Ο ΓΑΠ πραγματοποιεί ντεμαράζ επιδιώκοντας το "ευλογημένο 3%", έστω στο νήμα! Ο ίδιος έχει άριστη φυσική κατάσταση και πιστούς φίλους,ενώ η αίγλη του ονόματος "Παπανδρέου" διατηρεί αρκετή από την παλιά της λάμψη.Το βασικό του μειονέκτημα είναι πως εκστρατεύει απολογούμενος για τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργός,κανείς δεν ενδιαφέρεται ν'ακούσει τις προτάσεις του,όλοι θέλουν να σκαλίσουν τις ευθύνες του.Το βασικό του πλεονέκτημα από την άλλη,είναι πως απευθύνεται στον -αποδεδειγμένα- "εξυπνότερο λαό του κόσμου",οπότε οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι υπαρκτές!

@Συγγενής του ΓΑΠ,σε επίπεδο ακροατηρίου,ο Πάνος Καμένος ! Είναι κι αυτός-κατά δήλωσή του-"αντισυστημικός" και ποιοί είμαστε εμείς που θα τον αμφισβητήσουμε; Πρέπει να ομολογήσω πως το σποτ με το τρενάκι,το βρήκα χαριτωμένο και καλαίσθητο! Τι άλλο είναι άλλωστε ο Πάνος,από ένας συμπαθής θείος που όλα τα ξέρει και για όλα έχει λύσεις; Θα μας κάνει κι αυτός παρέα στην επόμενη Βουλή,εξασφαλίζοντάς μας άφθονες ώρες ανεμελιάς! Ακόμη κι ως Vice President σε κυβέρνηση Τσίπρα,θα είναι ο σταθμάρχης της καρδιάς μας!

@Για το Σαμαρά τα έχουμε πει: ένας απ'τους τρεις χειρότερους πολιτικούς της Μεταπολίτευσης!
Οι εμπνεύσεις του όλες "μνημειώδεις" αλλά θα ξεχωρίσω δύο:το "μακεδονικό" και η "αντιμνημονιακή παράκρουση" είναι τα κορυφαία του δημιουργήματα! Το πρώτο τον εξανάγκασε σε πολιτική εξορία,η δεύτερη εκτιμώ πως θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.Ο πολιτικός που προσωποποιεί με τον καλύτερο τρόπο,την προσκόλληση σε εμμονές και ιδεολογήματα βαλκανικής οπισθοδρόμησης...Θα ψηφίσω το κόμμα του ("Α ρε Αλέξη τι με κάνεις") αλλά δεν τρέφω αυταπάτες.Το βέβαιο είναι πως δε θα μου λείψει...

Δυο λόγια για τη ΝΔ: νομίζω πως την κρατάει ακόμη ζωντανή ο φόβος του Σύριζα! Προβλέπω,μετά τις εκλογές σημαντικές εξελίξεις.Ελπίζω ν'αποτελέσουν αφορμή για ζυμώσεις και καθαρότερους σχηματισμούς.Ίσως σημάνει η ώρα για ένα συντηρητικό κόμμα στα πρότυπα της ευρωπαικής χριστιανοδημοκρατίας και για ένα αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα.Η αναγκαστική-λόγω Σύριζα-συστέγαση,είναι εξ ορισμού προβληματική...


@Κατέρχεται και ο Ανταρσύα-ΜΑΡΣ! Στην Ελλάδα όλοι δηλώνουν αριστεροί,αλλά δεν ξεχνούν και τη σοκολάτα τους!

@Ας περάσουμε τώρα και στον πονεμένο φιλελεύθερο χώρο.
Όπως κάθε ιδεολογία,έχει και ο φιλελευθερισμός τις συνιστώσες του.Στη δική μου αντίληψη,το διακύβευμα της ευρωπαικής πορείας της χώρας και η θεσμικά έννομη πολιτική συμπεριφορά,καθώς και η προάσπιση του κοινοβουλευτισμού και η -έστω και ρητορική- πρόκριση ενός μοντέλου οικονομίας που βασίζεται στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα,είναι απολύτως θεμελιώδη! Επειδή θεωρώ πως όλα αυτά απειλούνται άμεσα από ενδεχόμενη κυβέρνηση Σύριζα,θα ψηφίσω ΝΔ. Κι αυτό,παρά το γεγονός πως τη θεωρώ εξαιρετικά ανεπαρκή για τα δικά μου τουλάχιστον κριτήρια ενώ,όπως σημείωσα,έχει επικεφαλής έναν από τους χειρότερους πολιτικούς της Μεταπολίτευσης.
Άλλοι φιλελεύθεροι,επιλέγουν το Ποτάμι,με το σκεπτικό της μετεκλογικής εκλογίκευσης του Σύριζα (αν φυσικά αυτός δε βγει αυτοδύναμος),αλλά και μιας απέχθειας προς την πολιτική της ΝΔ την οποία εκτιμούν ως "έχουσα ανεπίτρεπτα μεγάλο ποσοστό ακροδεξιών αντιλήψεων"!
Σέβομαι την άποψή τους,αλλά διαφωνώ!
Υπάρχουν όμως κάποιοι εξ αυτών που δε σέβονται τη δική μου!
Ένας μάλιστα  Πρόεδρος σε πρόσφατη παρέμβασή του,σχεδόν εγκάλεσε όσους φιλελεύθερους επιλέξουν ΝΔ,φέρνοντας το παράδειγμα του Βορίδη,ως ενδίδοντες στην ακροδεξιά!


Επειδή πολλά έχω ακούσει,κατά τη σύντομη επαφή μου με το χώρο,θα σας διηγηθώ μια αλληγορική ελαφρώς νουάρ ιστοριούλα:
Είσαι στον 101ο όροφο του Empire State Building και μόλις χρεοκόπησες!
Παρουσιάζονται οι εξής επιλογές:
α) Πέφτεις γιατί "είναι ωραίο πράμα η ελευθερία"
β) Πέφτεις και ελπίζεις να σε σώσει ο Σταύρος που κρατάει ένα μαξιλάρι καναπέ και περιμένει στη λεωφόρο
γ) Πέφτεις γιατί "άμα διαπραγματευτείς σωστά,καταργείται ο νόμος της βαρύτητας"
δ) Αποφασίζεις να μην πέσεις και να αντιμετωπίσεις τη σκληρή πραγματικότητα

Είναι δύσκολες οι ώρες.Χρειάζεσαι ένα ποτό.Πηγαίνεις στο μπαρ.Ο μπάρμαν χαμογελάει.Ζητάς ένα malt.Στο φέρνει τίγκα στα παγάκια! Του εξηγείς πως σερβίρεται σκέτο.Χαμογελάει χωρίς λόγο,βγάζει τα παγάκια και στο ξαναδίνει.Του ζητάς άλλο ποτό! Αδειάζει το ποτό και σου βάζει ξανά,χωρίς ν'αλλάξει ποτήρι! Έχεις αρχίσει να εκνευρίζεσαι.Συνεχίζει να χαμογελάει άσκοπα! Του πιάνεις κουβέντα,δεν υπάρχει ψυχή στο μπαρ.Του εξηγείς.Σε κοιτάζει ανέκφραστα,συνεχίζοντας να
χαμογελάει! Περιμένεις να πει κάτι! Επιτέλους μιλάει: "ξέρετε,λέω πως μάλλον πρέπει να πιστέψετε το Σταύρο και να πέσετε,γιατί ωραία είμαστε εδώ στο μπαρ,αλλά στο τέταρτο τραπεζάκι στο βάθος κάθεται ένας κύριος που μου φαίνεται ακροδεξιούλης! Δεν ξέρω κατά πόσον αντέχετε να μοιράζεστε τα εκατονσαρανταεφτά τετραγωνικά του μπαρ με έναν τέτοιο κύριο! Εμένα βέβαια,θα μου επιτρέψετε να μη σας ακολουθήσω,θα σας περιμένω κάτω ελπίζοντας να σημαδέψετε το μαξιλαράκι του Σταύρου"...

Πρόκειται αφαλώς για φανταστική ιστορία: ένας τέτοιος μπάρμαν δε θα δούλευε ποτέ στο ρετιρέ του Empire State Building...Καλό βόλι!(Στη φωτογραφία,η σημαντικότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης,η στιγμή της ένταξής μας στην Ευρωπαική οικογένεια χάρις στο όραμα ενός μεγάλου πολιτικού! Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η σύγκριση με τα "ζάππεια" του νυν αρχηγού της ΝΔ...)

23/1/2015

3 comments:

 1. Φίλε Βαγγέλη,

  Εξαιρετικά εύστοχη η ανάλυση σου αλλά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το συμπέρασμα.

  Η διακυβέρνηση σύριζα είναι δυστυχώς,κατα την γνώμη μου τουλάχιστον, το τελευταίο απαραίτητο στάδιο για την προσγείωση της ελληνικής κοινωνίας στην πραγματικότητα.

  Μια νίκη της ΝΔ του Σαμαρά θα αναβάλει ίσως την πτώση για μερικούς μήνες, αλλά θα μεγενθύνει τις συνέπειες της, όταν αυτή πραγματοποιηθεί αναπόφευκτα κάτω από την πίεση της κοινωνίας, η οποία απαιτεί την επιστροφή με κάθε τρόπο και μέσον (σύριζα σήμερα, ίσως ΧΑ στις επόμενες εκλογές), σε ένα "ιδανικό" παρελθόν.

  Κάτω από τις συγκεκριμένες σημερινές συνθήκες η χώρα θα αντιμετωπίσει από την Δευτέρα τα ίδια αδιέξοδα είτε με κυβέρνηση Σαμαρά, είτε με κυβέρνηση Τσίπρα. Κανένα κόμμα δεν θέλει, ούτε μπορεί άλλωστε, να έρθει σε ρήξη με τα αμέτρητα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που αφορούν στην μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και καθηλώνουν την χώρα στο παρελθόν, την χεοκοπία και την υποανάπτυξη.

  Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση σύριζα θα αποκαλύψει σχεδόν άμεσα στην ελληνική κοινωνία τα όρια μεταξύ φαντασιώσεων και πραγματικότητας. Γι αυτό φρόντισε η κυβέρνηση σαμαρά, η οποία ακολουθώντας στην ουσία την πολιτική του σύριζα στην οικονομία και στις "μεταρυθμίσεις", οδήγησε τελικά την οικονομία σε αδιέξοδο και νομιμοποίησε με την ρητορική της, τον σχιζοφρενικό λαικισμό του σύριζα, των ανέλ και του κκε.

  Σε αυτό το στάδιο η μοναδική σωτηρία είναι κατά την γνώμη μου, η αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας που μπορεί να προέλθει μετά από ένα αρκετά δυνατό σόκ (δραστικό κούρεμα καταθέσεων από το πρώτο ευρώ, χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή κλπ)

  Ας ελπίσουμε ότι θα επιβιώσουμε από την πτώση χωρίς ανεπανόρθωτες βλάβες στην κοινωνική συνοχή και την οικονομία και ότι θα αποφύγουμε το τελευταίο και χειρότερο σενάριο, που αφορά στην ανάθεση της εξουσίας από τον "θυμόσοφο" ελληνικό λαό στην ΧΑ, στα πλαίσια του καταπληκτικού πολιτικού συλλογισμού "θα πρέπει να τους δοκιμάσουμε για να τους κρίνουμε" και "δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις ανοησίες που υποστηρίζουν γιατί προφανώς λένε ψέματα και στην πράξη θα κυβερνήσουν με σοφία"

  ReplyDelete
  Replies
  1. Αγαπητέ Χρήστο,ευχαριστώ για το σχόλιό σου,αλλά και για τα share σου!
   Δεν έχεις καθόλου άδικο ούτε για το Σαμαρά,ούτε για τα πεπραγμένα της ΝΔ. Ωστόσο,αυτό που με ανησυχεί,είναι ένα σενάριο μη ελεγχόμενης πολιτικής κατάστασης ή αν θέλεις ένα σενάριο "εκτός θεσμικού κοινοβουλευτικού πλαισίου". Δεν το θεωρώ απίθανο και για μένα είναι απευκταίο.
   Έχω επίσης σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον μια καταστροφή έχει "εκπαιδευτικό χαρακτήρα",ειδικά όταν είναι ανεξέλεγκτη.
   Σε κάθε περίπτωση,ελπίζω κι εγώ μαζί σου πως θα γυρίσουμε κάποια στιγμή σελίδα ομαλά και όχι επί ερειπίων...

   Να'σαι καλά!

   Delete
 2. Δίκαια ανησυχείς, αλλά νομίζω ότι οι ψηφοφόροι έχουν κάνει ήδη τις επιλογές τους. Απλώς επισημαίνω ότι το end game θα είναι force για όλους τους παίκτες της ελληνικής ομάδας, οπότε δεν αποκλείεται να ισχύσει το "ουδεν κακόν αμιγές καλού".

  ΥΓ
  Σε περίπτωση που ισχύσει αντίθετα το "ενός κακού μύρια έπονται", όπως τόσες πολλές φορές στο παρελθόν, εύχομαι καλή τύχη.  ReplyDelete