Total Pageviews

Monday, June 13, 2011

"Εμείς"


"...το Εμείς είναι του Θεού,το Εγώ είναι του Διαβόλου..."
Απόσπασμα από την προφητική δυστοπία "Εμείς" που έγραψε ο Υevgeni Zamyatin το 1924 και πρωτοδημοσιεύθηκε στη Δύση το 1927.Το κράτος των Μπολσεβίκων φυσικά θεώρησε-και εύλογα-ως κριτική του καθεστώτος τη μελλοντολογία του Ζαμιάτιν.
Ενα κράτος-ολοκληρωτικό,οι άνθρωποι ανώνυμοι-τα ονόματά τους έχουν γίνει αριθμοί,κατοικούν σε γυάλινα διαμερίσματα υπό απόλυτη παρακολούθηση,τρώνε μετρώντας υποχρεωτικά 50 μασήματα ανά μπουκιά,ζευγαρώνουν σε προγραμματισμένα ωράρια αφού πάρουν έγκριση απ'τις αρχές και ένα γυάλινο τείχος "προστατεύει" την πόλη τους από την ύπαιθρο όπου κατοικούν "πρωτόγονοι" και κτήνη...

Ο Ζαμιάτιν-με τη μεσολάβηση του Γκόρκι-διέφυγε το 1931 στη Δύση,όπου και έζησε ως το θάνατό του.Το έργο του αποσιωπήθηκε από τη σοβιετική προπαγάνδα και -ιδιαίτερα στην Ελλάδα-το "Εμεις" ήταν εξαιρετικά δυσεύρετο.
Τώρα,επανεκδίδεται από τις εκδόσεις "Εξάρχεια" και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε άνθρωπο που προτιμά την αβέβαιη προσωπική επιλογή από την επιβεβλημένη άνωθεν "ορθολογικά δομημένη ευτυχία"...

Μερικά αποσπάσματα:

"...είναι ξεκάθαρο,ότι το να είσαι διαφορετικός,σημαίνει να ξεχωρίζεις από τους άλλους,επομένως να καταπατάς την αρχή της ισότητας..."

"...ο μόνος τρόπος να απαλλάξεις τον άνθρωπο από την εγκληματικότητα,είναι να τον απαλλάξεις από την ελευθερία του..."

"...σήμερα η ποίηση είναι κρατική,είναι πια χρήσιμη..."

"...ακόμη και οι αρχαίοι γνώριζαν πως πηγή των δικαιωμάτων είναι η δύναμη..."

"...ο άνθρωπος είναι σαν ένα μυθιστόρημα που δεν ξέρεις πώς θα τελειώσει μέχρι την τελευταία σελίδα.Αλλιώς δεν αξίζει να διαβαστεί..."

"...όπως δεν υπάρχει τελευταίος αριθμός,έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και τελευταία επανάσταση..."

''...αυτοί οι δυο στον Παράδεισο είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν:ευτυχία χωρίς ελευθερία ή ελευθερία χωρίς ευτυχία.Αυτοί οι ανόητοι επέλεξαν την ελευθερία..."

Καλή ανάγνωση στους εραστές της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ...

13/6/2011

No comments:

Post a Comment