Total Pageviews

Friday, May 4, 2012

Το δικαίωμα στο σουρρεαλισμό

"Η γη είναι γαλάζια, σαν πορτοκάλι"
                                                               Paul Eluard


 Aπό την πόρτα σου περνώ
 και τηγανίζεις ψάρια
 μου πετάς έναν κεφτέ
 και λέω "δεν καπνίζω"!
                                          Δημώδες


Σήμερα αποφάσισα να πλύνω τη μοτοσικλέτα.Περιμένοντας τη σειρά μου,έπιασα κουβέντα με έναν άλλο πελάτη και, λόγω των ημερών, η συζήτηση στράφηκε γύρω απ'τις εκλογές.Ενώ αρχικά φάνηκε πως υπήρχε πεδίο ανταλλαγής απόψεων,σύντομα διαπίστωσα το μάταιον του εγχειρήματος.
Ο συνομιλητής μου αρχικά,ήταν εξοργισμένος! Κατήγγειλε τους "προδότες-αλήτες που μας κυβερνούν" και τους "μνημονιακούς".Για λόγους οικονομίας του χώρου θα παραθέσω συνοπτικά τις πεποιθήσεις του,όπως μου τις εξέθεσε ο ίδιος:

"Η Ελλάδα έχει λεφτά να πληρώσει μισθούς/συντάξεις και δε χρειάζεται δάνεια".
"Όλες οι κατακτήσεις σ'αυτόν τον τόπο έγιναν με επαναστάσεις".
"Στο στενό των Ιμίων,υπάρχουν κοιτάσματα βωξίτη(!) ικανά να αποληρώσουν το χρέος μας και να μας κάνουν οικονομική δύναμη".
"Συμφωνώ με τις ιδιωτικοποιήσεις,αλλά να πουληθούν στη "σωστή" τιμή και όχι "κοψοχρονιά".
"Οι φόροι μας έχουν γονατίσει,σα δε ντρέπονται οι αλήτες που μας κυβερνούν".
"Η φτώχεια που υπάρχει,έχει προφητευθεί από την Ορθοδοξία".

Προσπάθησα μέσα σ'αυτό το περιβόλι να ανιχνεύσω την ψήφο του: "είμαι μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου" μου είπε και "μάλλον θα επιλέξω Καμμένο"!
Νομίζω πως η τελική του επιλογή (Καμμένος) με άφησε ελαφρά απογοητευμένο,με την έννοια πως ένας ρασιοναλιστικός επίλογος ενός σουρρεαλιστικού σεναρίου,μπορεί και να θεωρηθεί συμβατικός!

Ο σουρρεαλισμός της εκλογικής συγκυρίας πάντως,αντλεί τα βασικά του συστατικά από την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΩΝ.
Είναι και οι δύο συνεπείς στην καταγγελία του "επαχθούς μνημονίου".
Ρητορεύουν και οι δυο περί "εθνικών προδοτών".
Υποστηρίζουν τον εναλλακτικό δρόμο της "άρνησης του μνημονίου" με το ίδιο επιχείρημα: "δεν τους συμφέρει να χρεοκοπήσουμε,γιατί έχουν πολλά λεφτά να χάσουν και θα καταρρεύσει το ευρώ".
Συμφωνούν και οι δύο στην ύπαρξη εναλλακτικών πηγών δανεισμού (Ρωσσία-Κίνα-Τσάβες-Κάστρο) και στην ικανού βαθμού "αυτάρκεια" της Ελληνικής Οικονομίας.
Ομιλούν και οι δυο περί "Γερμανικής Κατοχής",δανείζονται συμβολισμούς από την τότε ιστορική συγκυρία (Ο Καμμένος το Δίστομο,Ο Τσίπρας τον Μανόλη Γλέζο).
Ζητούν και οι δυο κρατικοποιήσεις των τραπεζών και οραματίζονται μια "κεντρική υπερτράπεζα" που θα "τροφοδοτήσει την ανάπτυξη"!
Καταγγέλουν από κοινού τους "τοκογλύφους" και τους "κερδοσκόπους"(ο Πάνος ως άτομα,ο Αλέξης ως καπιταλιστές και οι δυο ως ανθέλληνες) που συνωμοτούν σε βάρος της χώρας !

Είναι πραγματικά,τόσα αυτά που τους ενώνουν,που πρέπει να θεωρητικολογήσει κανείς σε βάθος για να βρει αυτά που τους χωρίζουν.

Προσωπικά,το χαίρομαι!
Ως φιλελεύθερος,μπορεί να διαφωνώ,αλλά προτιμώ χίλιες φορές τη μαγεία της διαφορετικότητας από τον ολοκληρωτισμό της κυρίαρχης γνώμης!
Αντι-καπιταλισμός,συνωμοσιολογία,ξενοφοβία,πατριδοκαπηλία,λαϊκισμός,όνειρα στο κύμα,πετρέλαιο απ'τον Τσάβες και βωξίτης στα Ίμια,"άχτουνγκ χερ Σόιμπλε","δε χρωστάμε-δεν πληρώνουμε"και όλα τα συναφή,συνθέτουν ένα έξοχο σουρρεαλιστικό σκηνικό απείρως πιο ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο από τις άνοστες συνταγές της εμπειρίας!
Το σουρρεαλιστικό σενάριο,μπορεί να εξουδετερώνει τη λογική,αλλά καλλιεργεί την ελπίδα (συχνότατα άλλωστε η ελπίδα οφείλεται στην άρνηση των εμπειρικών δεδομένων)!
"Ελπίδα" χρειάζεται σήμερα ο λαός,όχι άλλες θυσίες.
"Είμαστε οι καλύτεροι,όσο κι αν συνωμοτούν εναντίον μας"!
Μα φυσικά,έτσι είναι!
Ο εμπειρισμός είναι η ύπουλη συνταγή του φιλελευθερισμού και των προτεσταντών,εμείς ομνύουμε σε άλλες βαθύτερες αλήθειες,βλέπουμε πίσω απ'τα φαινόμενα στις "αντικειμενικές συνθήκες του ιστορικού προτσές" ως Μαρξιστές ή/και στην "όντως αλήθεια των Ελληνορθόδοξων Πατέρων" ως Ανεξέλληνες.
Ξεκινώντας από διαφορετικούς δρόμους,φτάνουμε στο ίδιο συμπέρασμα!
Αφού η ταυτολογία μας πιστοποιείται από δύο θεωρίες "αντιδιαμετρικές",το κύρος της είναι αδιαμφισβήτητο!
Ακόμη και οι σουρρεαλιστικές συνταυτίσεις ενδίδουν στον πειρασμό του "έλλογου συμπεράσματος"...

Ακούω αρκετούς που εξανίστανται για τα πρόσφατα "ανοίγματα" του Αλέξη στον Πάνο!
Μα,γιατί?
Γιατί να αρνούμαστε τον έρωτα,τον αγνό, υπερ-ταξικό,διακομματικό έρωτα που διαπερνά διαχωριστικές γραμμές και δανειζόμενος σουρρεαλιστικά ροζ συννεφάκια εφορμά στον Ουρανό!
Γιατί σκοτώνετε τον έρωτα στο όνομα της "ιδεολογικής καθαρότητας"?
Έλεος πια με τους πουριτανούς των ιδεολογιών!

Οι Ανεξέλληνες του Αλέξη και ο Συριζικός Πάνος θα αποτελέσουν την έκπληξη των εκλογών,ακριβώς επειδή "σαρκώνουν" το προαιώνιο σουρρεαλιστικό ιδανικό της φυλής: το Πλατωνικό "Έλληνες αεί παίδες"!
Ως Επτανήσιος,διαφωνώ μεν,υποκλίνομαι δε!
Υπόσχομαι δε,αν ποτέ ανακαλυφθεί βωξίτης στα Ίμια και σελήνιο στο Καϊμακτσαλάν, να φάω την "2η πραγματεία περί κυβερνήσεως" του Λοκ σελίδα-σελίδα,υπό τους ήχους Ηπειρώτικου κλαρίνου.
Άμα μας στείλει δωρεάν πετρέλαιο και ο Τσάβες,τότε τρώω και το "κομμουνιστικό μανιφέστο" πασπαλισμένο με ινδοκάρυδο!

Ο υποψιασμένος αναγνώστης ήδη διαβλέπει καθαρά το υποννοούμενο: το κομμουνιστικό μανιφέστο είναι μικρό (εξηνταπέντε σελίδες απο τη "Σύγχρονη Εποχή").
Αρχίζω κι εγώ να υποκύπτω στο σουρρεαλιστικό ειδύλλιο: ας κρατάμε καμιά πισινή καλού-κακού...

Καλό βόλι σε όλους!

4/5/2012

3 comments:

  1. Ρε μπαγάσα, όταν έχεις κέφια.. δεν παίζεσαι.

    ReplyDelete
  2. Πως λέγεται αυτός που αμφιταλαντεύεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένου;
    ...Συγκαμμένος

    ReplyDelete
  3. Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, το κείμενο φαίνεται, σε σύγκριση, πολύ συμβατικό.

    ReplyDelete