Total Pageviews

Tuesday, July 30, 2013

Καλοκαιρινά σκόρπια...

-Το φετινό καλοκαίρι έχει μια αίσθηση μελαγχολική.Μπορεί να φταίει η κούραση απ'την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις αμφίβολες πια προοπτικές.Νομίζω πως μας λείπουν πολύ και οι Ιταλοί! Αυτός ο αλλέγκρος λαός που αγαπά την ωραία ζωή σε κάθε της έκφραση: φαγητό,ντύσιμο,μετακίνηση,τραγούδι,έρωτα! Μας μοιάζουν και σε πολλά κουσούρια,σχεδόν τους νιώθουμε αδέρφια. Φέτος μας λείπουν!

-Πριν λίγα βράδια πήγα τους δυο μικρούς μου γιούς στη συναυλία του Μαραβέγια. Κάποια στιγμή τραγουδούσαμε μαζί "πώς να χωρέσω στο ίδιο κρεβάτι,δύο γυναίκες σε μία βραδιά"!
Αντρικές στιγμές! Σύντομα θα πίνουμε μαζί μπύρες και θα τους κάνω τράκα απ'τα κομμένα τσιγάρα.
Ο συνδυασμός χριστιανικής κατήχησης και έμφυτης αντιδραστικότητας,έφτιαξε ένα πατέρα φανατικά αντι-πουριτανό! Τουλάχιστον για την ώρα....

-Στην ίδια συναυλία,ένα νεαρό ζευγάρι λίγα μέτρα μπροστά μας: εκείνος της αγκάλιαζε το λαιμό προσπαθώντας να τη φέρει κοντά του,εκείνη λικνίζονταν αδιάφορα σαν αυτάρεσκο ξυλάγγουρο...Δεν έγειρε καν το κεφάλι προς το μέρος του. Η εικόνα με γύρισε πίσω σε κάτι παλιότερες δεκαετίες.Προς στιγμή σκέφτηκα να τον διασώσω.Να του εξηγήσω πως η ιστορία "τους" είναι υπερβολικά μονόπλευρη,πως ήδη βλέπω το τέλος της και τον φαντάζομαι με τσακισμένα φτερά! Αλλά φυσικά,πρόκειται για ματαιοπονία.Η αγάπη τυφλώνει λέει ο λαός, "smoke gets in your eyes" τραγουδά ο Bryan Ferry και "love hurts" επιβεβαιώνει ο Roy Orbison (πολύ μελό μαζέψαμε)!
Θα'θελα μόνο,άγνωστε φίλε, να μπορούσα να σου ανάψω τσιγάρο τις ώρες του χωρισμού...

-Η πόλη της Λευκάδας φέτος μου φάνηκε πιο άσχημη από κάθε φορά! Εντάξει,ποτέ της δεν υπήρξε καλλονή,αλλά φέτος το κακό παράγινε.Σκουπίδια,κακός φωτισμός,βρωμιά και περιπλανώμενοι απελπισμένοι.Οι ντόπιοι κρυμμένοι παραδοσιακά μέχρι να "αραιώσει ο χαμός", αδυνατούν να αποδεχτούν τους νέους τουρίστες σλαβικής προέλευσης και γκρινιάζουν διαρκώς: "είναι κιτς","δεν αφήνουν λεφτά", "δεν κάθονται στα μαγαζιά","τσιγγουνεύονται" και λοιπά αντίστοιχα και διόλου πρωτότυπα.Πολλή γκρίνια φέτος!

-Αντίθετα η Κέρκυρα παραμένει στο δικό της σύμπαν που είναι περίπου 50% ακριβότερο απ'της υπόλοιπης Ελλάδας! Η κρίση δεν την έχει αγγίξει,τα κρουαζιερόπλοια πάνε κι έρχονται,ο μειωμένος Ελληνικός τουρισμός υπεραναπληρώνεται από Σλάβους και Ρώσους,οι τιμές παραμένουν απλησίαστες (70 ευρώ την ημέρα για ένα Fiat Panda!). Βέβαια,αν δούμε το ζήτημα στην ιστορική του διάσταση,θα διαπιστώσουμε πως η Κέρκυρα γλίτωσε από πολύ σοβαρότερα δυστυχήματα της Ελληνικής Ιστορίας.Δε γνώρισε ούτε τουρκοκρατία ,ούτε εμφύλιο πόλεμο.Η μοίρα την προίκισε με λιγότερα τραύματα και συνεπώς κάποιου βαθμού αυτιστικός ευδαιμονισμός  είναι δικαιολογημένος.

-Ένα απ'τα καλά της κρίσης είναι η εξαφάνιση των ματαιόδοξων κομψευόμενων πολιτευτών απ'το παζάρι! Οι επιδοτήσεις των περασμένων δεκαετιών δημιούργησαν έναν νέο τύπο πολιτευτή στην επαρχία: ήταν "καταφερτζής","ήξερε πρόσωπα","είχε άκρες" και με αυτά τα προσόντα αναπλήρωνε την παιδευτική του ανεπάρκεια.Σε αισθητικό επίπεδο,αδυνατώντας να διαχωρίσει την οικειότητα απ'την αγένεια και μην μπορώντας να αναπληρώσει τη μορφωτική του ανεπάρκεια,υιοθέτησε και επέβαλλε ένα ύφος κουτοπόνηρης καπατσοσύνης πασπαλισμένης με ευρώ από μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα! Μιλούσε για "πολιτιστικές εκδηλώσεις" και εννοούσε επιδοτήσεις,έταζε "μέτρα κοινωνικής πρόνοιας" με δανεικά (κι ως πρόπερσι αγύριστα),χαμογελούσε αυτάρεσκα ως "σύγχρονος πολιτικός με όραμα" και το μόνο που είχε να προτείνει ήταν οι διαφημίσεις του "ΚΛΙΚ".
Ήταν ο πολιτευτής-ΚΛΙΚ, ο life-style επαρχιώτης, ο περιφερόμενος οιηματίας της χειροκροτούμενης μετριότητας! Η κρίση τον έδιωξε απ'τη βιτρίνα,το κενό του χαμόγελο κρύφτηκε στη γωνιά,η ανεπάρκειά του απογυμνώθηκε κι οι άλλοτε χειροκροτητές απειλούν να τον κατασπαράξουν...

-Δε θα μιλήσουμε άλλο για πολιτική! Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον.Οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι και οι "εν αναμονή" δεν είναι καν διαφορετικοί.

-Η γυναίκα μου αγαπά τη λογοτεχνία και καταβροχθίζει βιβλία.Τελευταία της ανακάλυψη τα σκανδιναβικά αστυνομικά.Κάπως βαριά για καλοκαιρινή ανάγνωση.Ευτυχώς με μύησε στον Καμιλέρι και στον αστυνόμο Μονταλμπάνο! Ηλιόλουστη Σικελία,κυκλοθυμικός ήρωας,μεσογειακές συνταγές και μακαρονάδες με θαλασσινά! Ξεχνιέσαι και ταξιδεύεις...

-Πώς να κάνεις δίαιτα καλοκαιριάτικα? Το βασικό προαπαιτούμενο της δίαιτας είναι η αυτοπειθαρχία! Διακοπές και πειθαρχία δε συμβιβάζονται! Είναι δυνατόν ν'αλλάξεις μια παγωμένη μπύρα με μεταλλικό νερό?
Από Σεπτέμβρη δίαιτα (κι από Δευτέρα φυσικά)!

-Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε 25 χρόνια αποφοίτησης απ'το σχολείο! Προφανώς την εικοσαετία τη γιορτάσαμε πέντε χρόνια πριν και όχι δυο-τρία όπως φανταζόμουν. Η επιβράδυνση της αναπόλησης είναι ένα είδος "αισιοδοξίας της μνήμης": τυπικός μηχανισμός ψυχικής άμυνας!
 Ο ψυχίατρός σας θα σας εξηγήσει περισσότερα...

-Επέστρεψα χθες στην Αθήνα για ολιγοήμερη εργασία.Μου πήρε λίγες ώρες για να θυμηθώ πόσο τυχερός είμαι που έχω απάγκιο σ'ένα νησί.Όταν καταδύεσαι στο υγρό γαλάζιο τίποτε δεν έχει πια σημασία,κάθε σκέψη αδειάζει κι είσαι ευτυχισμένος που είσαι ζωντανός!

-Η φωτογραφία συμπυκνώνει όλη μου την παιδική ηλικία: velamos,κοντά παντελονάκια,γρατζουνισμένα γόνατα και χωματόδρομοι που τελείωναν πάντοτε στη θάλασσα! Είναι φλου επίσης κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που μου αρέσει...

Απολαύστε τα καλοκαίρια σας!

30/7/2013

1 comment:

  1. Απολαυστική η περιγραφή του ...πολιτευτή, αν και δεν κατάλαβα ακριβώς πως κολλάει στο καλοκαίρι.
    Παίρνω το θάρρος να σου προτείνω (και στη Μαρία) φυσικά τον πρύτανη της ...μεσογειακής αστυνομικής λογοτεχνίας Μανουέλ (Μανόλο) Μονταλμπάν με τον ηδονιστή και ασυναγώνιστο μάγειρα επιθεωρητή του τον Πέπε Καρβάλιο.

    ReplyDelete