Total Pageviews

Sunday, March 16, 2014

Αποχώρηση από τη "δράση"

"Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη,
στις υγρές μου παλάμες..." 
                                            (Μανόλης Αναγνωστάκης)











Φίλες και φίλοι

Το τελευταίο διάστημα,μετά το συνέδριο,μια σειρά από γεγονότα με οδηγούν στο συμπέρασμα πως το πολιτικό στίγμα εμού και της «δράσης» αποκλίνει διαρκώς.
Σταχυολογώ ενδεικτικά:
1)      Επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στο γραφείο του Φ.Κρανιδιώτη: η «δράση» δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να την καταδικάσει,αν και θα έπρεπε αυτονόητα να το πράξει.
2)      Κυκλοφορία βιβλίου Κουφοντίνα.Ο πρόεδρος θεώρησε το ζήτημα ενδεικτικό «μη κανονικότητας» της χώρας ενώ κατά τη γνώμη  μου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να εκδόσει τις όποιες απόψεις του.
3)      Απεργία φαρμακοποιών.Μια κλασική απεργία κορπορατιστικής λογικής,από ένα κλειστό επάγγελμα που απολαμβάνει σκανδαλώδους κρατικής εύνοιας και διεκδικεί το δικαίωμα στη διαιώνιση αυτής της μεταχείρισης.Το ζήτημα εμπίπτει σε θεμελιώδεις φιλελεύθερες αντιλήψεις περί ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και ευόδωσης του ελεύθερου ανταγωνισμού,το δε αντικείμενό του (φάρμακο) αποτελεί υψίστης σημασίας αγαθό για το κοινό.Η «δράση» προτίμησε να σιωπήσει.
4)      Πώληση του παλιού αεροδρόμιου στο Ελληνικό.Το κόμμα πήρε αρνητική θέση επειδή εκδήλωσε ενδιαφέρον μόνο ένας επιχειρηματικός όμιλος! Την ίδια στιγμή το παλιό αεροδρόμιο αφήνεται να ερειπώνει ! Θα ανέμενα από ένα φιλελεύθερο κόμμα της «κοινής λογικής» να προκρίνει την εμπορική  αξιοποίηση,από τη συνεχιζόμενη απαξίωση.
5)      Διαχείριση πρωτογενούς πλεονάσματος.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο,ενώ αποτελούν τους αγαπημένους κατηγορούμενους των ΜΜΕ. Ο ρόλος τους στη δημιουργία του πλεονάσματος και στην παραγωγή πλούτου,πρέπει να αναδεικνύεται από ένα φιλελεύθερο κόμμα.Το ίδιο και το δικαίωμά τους στο πλεόνασμα αυτό, που άλλωστε κατά μεγάλο μέρος οφείλεται σε αυτούς.Η «δράση» προτιμά να αρνείται το πρωτογενές πλεόνασμα ως γεγονός!

Πέρα από τα παραπάνω ενδεικτικά ζητήματα,η «δράση» βαδίζει στις επικείμενες εκλογές με κεντρικό σύνθημα «τα δάνεια ΝΔ/ΠΑΣΟΚ».Μολονότι το ζήτημα είναι υπαρκτό και αξιοκατάκριτο,η μετατροπή του σε κεντρικό μας σύνθημα είναι προβληματική για δύο βασικούς λόγους:
Α) Περιορίζει τον πολιτικό μας λόγο σε μια αντίληψη τύπου «φέρτε πίσω τα κλεμμένα»,η οποία αποτελεί κεντρικό πυρήνα της επιχειρηματολογίας του αντιμνημονιακού χώρου.Οι μεταρρυθμιστές οφείλουν να προτείνουν ρηξικέλευθες λύσεις και όχι να υποκύπτουν στον εύκολο λαϊκισμό του «αντιμνημονίου».
Στις εκλογές του 2012 είχαμε ως κεντρικό σύνθημα την «εθνική σύνταξη για όλους,με αποδέσμευση των ασφαλιστικών εισφορών».Σήμερα ζητάμε –κι εμείς- «πίσω τα κλεμμένα»! Εκεί άραγε εξαντλείται η επινοητικότητά μας?
Η σύγκριση των στρατηγικών επιλογών του ’12 με αυτές του ’14 είναι καταλυτική!
Β) Η επικοινωνιακή προώθηση του σκανδαλώδους κομματικού δανεισμού ΝΔ/ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιτευχθεί πειστικά,από τη στιγμή που ο πρόεδρος της «δράσης» υπήρξε στέλεχος της ΝΔ κατά την περίοδο του επαίσχυντου δανεισμού.Νομίζω πως πρόκειται για αυτονόητη διαπίστωση.

Στην παραπάνω άστοχη-κατά τη γνώμη μου-στρατηγική έρχεται να προστεθεί και ένα άρθρο της,καθόλα αγαπητής μου, αντιπροέδρου περί «Κεϋνσιανού φιλελευθερισμού» το οποίο επιτείνει τη σύγχυση.Οι Κεϋνσιανές πολιτικές (πιστωτική επέκταση/ανάπτυξη με δανεικά),ακολουθήθηκαν με αξιοθαύμαστη συνέπεια από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και οδήγησαν την οικονομία σε εκτροχιασμό.Πώς μπορούμε να τις επικαλούμαστε? Κι αν τις υιοθετούμε,τότε τι διαφορετικό κομίζουμε απ’τα κόμματα του πελατειακού κράτους?

Η επαγγελματική μου ιδιότητα,εκ των πραγμάτων με φέρνει σε επαφή με τα ζητήματα του χώρου της υγείας.Κατά καιρούς διατύπωσα εγγράφως κάποιες απόψεις,τις οποίες ο τομεάρχης υγείας και φίλος μου Γ.Καλαντζάκης τις ανέδειξε και δημόσια και τον ευχαριστώ! Από το κόμμα δεν υπήρξε ενδιαφέρον.Για την ακρίβεια,η «δράση» δεν έχει ακόμη διατυπώσει τις θέσεις της για την υγεία! Ακόμη και σήμερα,που οι μεταβολές στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι κοσμογονικές: τα ιατρεία του ΙΚΑ έκλεισαν μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες (!),οι πολίτες αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους και εμείς σιωπούμε,αφήνοντας το χώρο στις κραυγές του ρέκτη υπουργού και των λαϊκιστών του συνδικαλισμού,των ΜΜΕ και της πολιτικής! Πλήρης σύγχυση,απόλυτη απογοήτευση!

Μετά από όλα αυτά, είμαι αναγκασμένος με λύπη να δηλώσω την αποχώρησή μου από τη «δράση».Και είναι αναγκαίο να τη συνοδεύσω και με μια αυτοκριτική.
-Λυπάμαι που,αν και παλαιό μέλος,δεν κινητοποιήθηκα νωρίτερα στα κομματικά δρώμενα,πριν δηλαδή απ’τις εκλογές του 2012.Όφειλα να έχω βοηθήσει περισσότερο.
-Λυπάμαι επίσης αν κάποια σχόλιά μου έθιξαν σε προσωπικό επίπεδο οποιονδήποτε.Προσπάθησα να κάνω κριτική μόνο με πολιτικά κριτήρια,αλλά προφανώς δεν το κατόρθωσα πάντα.Αν πίκρανα κάποιους ,τους ζητώ συγγνώμη από καρδιάς.

Ευχαριστώ τη «δράση» γιατί «μ’έδωσεν τ’ωραίο ταξίδι»!
Κοντά της γνώρισα εξαιρετικά αξιόλογους ανθρώπους και κάποιους τους λογίζω φίλους μου.
Ο κύκλος της κοινής μας πορείας κλείνει,αλλά ο δρόμος προς το φιλελευθερισμό παραμένει ανοιχτός!

Καλή συνέχεια και καλήν αντάμωση!

Βαγγέλης Πάλμος
Μάρτης 2014


1 comment:

  1. Έχω την αίσθηση ότι μετά την «άλωση» της Δράσης στο πρόσφατο συνέδριο, η αποχώρησή σου ήταν θέμα χρόνου. Είμαι σίγουρος, ότι ούτως ή άλλως, θα συνεχίσεις αν συνεισφέρεις στον ευρύτερο αυτό χώρο με την ανεξαρτησία της σκέψης σου, τη θεωρητική σου κατάρτιση και το ...χιούμορ σου.

    ReplyDelete