Total Pageviews

Monday, September 24, 2018

Γιατί δεν είμαι λελές

1) Επειδή δεν πιστεύω πως ο σοσιαλισμός μπορεί να λειτουργήσει. Συνεπώς δεν θρηνώ καμία δήθεν "χαμένη ευκαιρία" της αριστεράς,ούτε αναπολώ κάποια ιστορικά της στελέχη που έχουν αποδημήσει εις Κύριον.Θλίβομαι σαν άνθρωπος για την απουσία τους,αλλά δεν εκτιμώ πως θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία ένα σύστημα οικονομικά ανορθολογικό,όπως ο σοσιαλισμός.

2) Επειδή δεν χλευάζω το θρησκευτικό φαινόμενο και ειδικότερα τον Χριστιανισμό. Ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και δίχως να παραβλέπω τις υπερβάσεις και τα εγκλήματα των ιερέων στη διάρκεια των αιώνων,αναγνωρίζω το Χριστιανισμό ως συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του Δυτικού Πολιτισμού.

3) Επειδή δεν περιφρονώ την έννοια της πατρίδας,ούτε το ρόλο της οικογένειας στη δόμηση των ανθρώπινων κοινωνιών. Στέκομαι  απέναντι στον μισαλλόδοξο εθνικισμό και στο πρότυπο του πατέρα-Δεσπότη,αλλά ταυτόχρονα αγαπώ την πατρίδα μου και την οικογένειά μου. Με όλα τους τα λάθη και με όλες μου τις αδυναμίες,πορεύομαι μέσα τους και αντιλαμβάνομαι την ιστορική μου διαδρομή σε συνάρτηση με τη δική τους παρουσία. Δεν αποδέχομαι την ιδέα του ανθρώπου δίχως ιστορικό πλαίσιο,του άεθνου/ανέστιου/δίχως καταβολές "κοσμοπολίτη".Σέβομαι όσους αισθάνονται έτσι,απλά διαφωνώ.

4) Επειδή δεν είμαι οπαδός του ιστορικού υλισμού.Δεν πιστεύω ότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των ανθρώπινων πραγμάτων είναι η οικονομία,αυτή είναι κατεξοχήν μαρξιστική άποψη.Ταυτίζομαι με όσους εκτιμούν πως δεν υπάρχουν οικονομικοί σκοποί,υπάρχουν μόνο οικονομικά μέσα για την επίτευξη ηθικών επιλογών στους ανθρώπους. Εκτιμώ ότι "ούκ επ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος".Αποδέχομαι την ελεύθερη αγορά και την ελεύθερη οικονομία όχι μόνο για τις οικονομικές,αλλά κυρίως για τις ηθικές τους επιπτώσεις στις ανθρώπινες κοινωνίες. Αναγνωρίζω ταυτόχρονα,τα όρια των επιδράσεών τους,καθώς και τα αδιέξοδά τους.Δεν υπάρχει τελειότητα στα ανθρώπινα πράγματα.

5) Επειδή είμαι Χριστιανός.Αιρετικός κατά πάσα βεβαιότητα,σπανίως εκκλησιαζόμενος,βαθιά απεχθανόμενος το φαρισαϊσμό κλήρου και πιστών,αλλά εντούτοις πιστός.Πιστεύω στον γλυκύ Ιησού της αγάπης και της συγγνώμης. Συντηρώ συνεπώς προσωπικές επιλογές ανορθολογισμού και ενστίκτου,δεν θεοποιώ τον Καρτεσιανό ορθολογισμό,μολονότι τον χρησιμοποιώ στις καθημερινές μου συναλλαγές. Πιστεύω σ'αυτό που ο Τσώρτσιλ αποκαλούσε "την ιδέα μιας ηθικής διακυβέρνησης του Σύμπαντος".

6) Επειδή στέκομαι κριτικά απέναντι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση,τη θεωρώ φαινόμενο επικίνδυνο για τη συνοχή των Δυτικών κοινωνιών και πιστεύω πως πρέπει άμεσα να περιοριστεί. Είναι άλλο πράγμα η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός ενός κράτους ή μιας ένωσης κρατών και εντελώς άλλο η άνευ περιορισμών διασυνοριακή μετακίνηση πληθυσμών. Τέτοιο φαινόμενο ουδέποτε υπήρξε ιστορικά υπό συνθήκες ειρήνης,καθόσον αντίκειται σε κάθε οικονομική λογική. Επιπλέον,η πολιτισμική ασυμβατότητα των ανθρώπινων κοινωνιών,δεν μπορεί να περιφρονείται,ούτε να εκβιάζεται η συνύπαρξη ανθρώπων με εντελώς διαφορετικές κουλτούρες. Αλλά και η  κυριαρχία κάθε κράτους πρέπει να γίνεται σεβαστή,δεν μπορούν να καταλυθούν τα κράτη στο όνομα της παγκόσμιας ανθρώπινης κοινότητας,που είναι μια ουτοπία.

7) Επειδή δεν εργαλειοποιώ τη διαφορετικότητα,ούτε επιθυμώ να επιβάλλω τις μειοψηφικές τάσεις ως κανόνα. Σέβομαι κάθε επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού,θρησκείας,διαιτητικών προτιμήσεων κ.ο.κ αλλά δεν περιφρονώ όσους εξακολουθούν να δρουν και να επιλέγουν "παραδοσιακά". Πιστεύω στην αξία της παράδοσης,χωρίς να παραβλέπω τις σκοτεινές της αποχρώσεις,αλλά δεν είμαι κάθετα απορριπτικός.

8) Επειδή δεν είμαι πολιτικά ορθός. Δεν πιστεύω πως οι λέξεις έχουν ηθικό περιεχόμενο,ούτε πως ο "εξωραϊσμός" τους βελτιώνει ηθικά την κοινωνία. Αν πεις "Ρομά" αντί "γύφτος",δεν έχεις βελτιώσει ηθικά την ανθρωπότητα.Αν πεις "έγχρωμος" αντί για "μαύρος",δεν έχεις μειώσει το ρατσισμό.Αν πεις "παράτυπος μετανάστης" αντί "λαθρομετανάστης",δεν έχεις μεταβάλλει επί το θετικότερον το φαινόμενο. Αντίθετα,η εργαλειοποίηση των λέξεων,αποτελεί πολιτικό όπλο δια του οποίου επιχειρεί η αριστερά (και ο λελεδισμός) τη χειραγώγηση του πολιτικού διαλόγου. Αυτός που ελέγχει τις λέξεις,ελέγχει και τη σκέψη των ανθρώπων,είναι γνωστό. Απεχθάνομαι κάθε έλεγχο της ανθρώπινης σκέψης.

9) Επειδή πιστεύω στην καταστολή του εγκλήματος χωρίς αστερίσκους και θεωρώ την τιμωρία απαραίτητο συστατικό της διαδικασίας σωφρονισμού.Η αντίληψη περί "βελτιώσεως των ανθρώπων" εκτιμώ πως έχει όρια.Υπάρχουν άνθρωποι που ίστανται πέραν των κοινωνιών,είτε από επιλογή τους,είτε εξ ιδιοσυστασίας.Οι κοινωνίες έχουν ηθική υποχρέωση να τους συνδράμουν,πρωτίστως όμως έχουν δικαίωμα να αμυνθούν. Υποστηρίζω την αυστηροποίηση του υφιστάμενου ποινικού κώδικα.

10) Επειδή τέλος,προσπαθώ να παραμένω ταπεινός. Αυτό συνιστά μια θέση που ελέγχεται ως προς την αξιοπιστία της,αλλά την αφήνω στην κρίση του αναγνώστη. Ο μέσος λελές που γνωρίζω,είναι βαθιά αλαζόνας στα όρια της οίησης και ελάχιστα ανεκτικός στην αντίθετη άποψη,παρά τους ισχυρισμούς του.


Ενδεχομένως ο κατάλογος να είναι ατελής,επιφυλάσσομαι να επανέλθω.

ΥΓ: Περιέγραψα γιατί δεν είμαι λελές,το ότι είμαι φιλελεύθερος δεξιός,ελπίζω πως υπονοήθηκε εξ αντιδιαστολής.Αν όχι,το αναφέρω για να είμαι ξεκάθαρος.

ΥΓ2: Αν ο παππούς Adam Smith εμπίπτει στη δική μου ή στη λελέδικη αντίληψη,ας το κρίνει κι αυτό ο αναγνώστης.


24/9/2018

No comments:

Post a Comment