Total Pageviews

Thursday, September 20, 2018

Το μπάχαλο ως πολιτική επιλογή

Η κυρίαρχη κριτική στην τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή (2004-2009) αναφέρεται στις ευθύνες της για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Είναι γεγονός πως η κριτική είναι δικαιολογημένη και κάθε στατιστικός έλεγχος μπορεί να την επιβεβαιώσει.
Για μένα ωστόσο,το μεγαλύτερο σφάλμα της εν λόγω κυβέρνησης,υπήρξε η αδράνειά της κατά τη διάρκεια των ταραχών του Δεκεμβρίου 2008. Την περίοδο εκείνη,ολόκληρη η χώρα παραδόθηκε στη λεηλασία και την καταστροφή.Η Πολιτεία αμήχανη,παρακολουθούσε τους ταραχοποιούς να βανδαλίζουν σπίτια,οχήματα και καταστήματα ανενόχλητοι. Το Κράτος,ως συγκροτημένη μορφή κοινωνικής συνύπαρξης,συνθηκολόγησε μπροστά στην ωμή βία των μπάχαλων!

Αν μια επιχείρηση ή ένα κράτος χρεοκοπήσει,υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάταξης,εφόσον διασωθεί ο ηθικός πυρήνας της εργασίας και του οικονομείν: μόχθος,περιστολή δαπανών,ασκητεία,λελογισμένα έξοδα,αξιοπιστία στις συναλλαγές,προσαρμογή των αναγκών στα οικονομικά δεδομένα,επενδύσεις εύλογου ρίσκου κ.ο.κ
Αλλά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008,καλλιέργησαν μια εντελώς αντίθετη αντίληψη κοινωνικής συμπεριφοράς: εκβιαστική επιβολή,προσφυγή στην ωμή βία,αρχή της καταστροφής,περιφρόνηση της ιδιωτικής περιουσίας και του δημόσιου χώρου,κατάργηση της κοινωνικής ειρήνης.
Είναι προφανές πως η γενιά που ριζοσπαστικοποιήθηκε εκείνη την περίοδο,χρειάζεται επανεκπαίδευση προκειμένου να εξορθολογίσει τη συμπεριφορά της. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί χρόνο,ο οποίος δεν υπάρχει.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο συνεπώς για την επανεκκίνηση της χώρας είναι ο πολιτικός εξτρεμισμός που εκμεταλλεύτηκε τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης Καραμανλή και κατέστη κοινωνικά επικυρίαρχος!

Στη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης,το φαινόμενο εξελίσσεται δίχως καμία επιφύλαξη καθώς,δεν τηρούνται πια ούτε τα προσχήματα. Συμμορίες μπάχαλων του αριστερού εξτρεμισμού («Ρουβίκωνας») πραγματοποιούν ανενόχλητες επιδρομές σε στόχους της αρεσκείας τους,με την πλήρη πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης. Η πλατεία Εξαρχείων έχει μετατραπεί σε γκέτο του κοινωνικού περιθωρίου και η περιήγησή της τις νυχτερινές ώρες συνιστά επικίνδυνο εγχείρημα.
Το Πεδίον του Άρεως,τα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη εντός ή εκτός του Πανεπιστημίου,αποτελούν δυο ακόμη ενδεικτικά παραδείγματα. Ο διαβόητος νόμος Παρασκευόπουλου αποθαρρύνει τις διωκτικές αρχές και ενθαρρύνει την παραβατική συμπεριφορά.Άγνωστος αριθμός βαρυποινιτών έχει αποφυλακιστεί χάρις σ´αυτόν!
Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα και το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση της ανομίας στους Πανεπιστημιακούς χώρους: ένα υπόδειγμα ανεδαφικών προτάσεων κατευνασμού της παραβατικότητας,το οποίο παρέχει άλλοθι στους παρανομούντες και περιφρονεί στοιχειώδεις αρχές της ζωής.

Εκτιμώ πως,όσο πλησιάζουν οι εκλογές,το πεδίο της πολιτικής ασφάλειας θα αποτελέσει κρίσιμο χώρο αντιπαράθεσης. Με την οικονομία χρονίως τελματωμένη,δεν διαφαίνεται κρίσιμος χώρος ιδεολογικής διαμάχης. Το δόγμα «Νόμος και τάξη» (για την ακρίβεια,η αποδόμησή του) προσφέρεται για να καλλωπίσει η κυβέρνηση το τσαλακωμένο αριστερό της προφίλ.
Θα επενδύσει συνεπώς στο μπάχαλο.
Άλλωστε,το μπάχαλο τη νομιμοποίησε ηθικά,την ανέδειξε πολιτικά και της έδωσε τελικά την εξουσία.
Αν κάτι χαρακτηρίζει την κυβέρνηση με συνέπεια (μια κυβέρνηση απολύτως ασυνεπή σε ο,τι κι αν έχει εξαγγείλει),είναι η αισθητική αποδοχή του λούμπεν και η κολακεία του. Το μπάχαλο,αποτελεί το πολιτικό εργαλείο ανάδειξής του. Η βία άλλωστε,ουδέποτε απορρίφθηκε ως πολιτικό μέσο από τα στελέχη της κυβέρνησης της χώρας.

Αναμένω συνεπώς επιδείνωση των φαινομένων εξτρεμιστικής βίας αριστερής προέλευσης τους επόμενους μήνες.
Εδώ θα είμαστε για να διαπιστώσουμε αν θα διαψευστώ.


20/9/2018



No comments:

Post a Comment