Total Pageviews

Saturday, March 3, 2012

Η "ανακάλυψη" του ελεύθερου εμπόριου

Εν μέσω πτωχεύσεως του κράτους,δύο δρόμοι ανοίγονται.
Ο ένας,είναι αυτός που ακολούθησε με ζηλευτή σοσιαλιστική συνέπεια η κυβέρνηση ΓΑΠ την τελευταία διετία: φορολογική επιδρομή,διάλυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας,ατέρμονη προσπάθεια αυξήσεως των κρατικών εσόδων αντί του περιορισμού των εξόδων,καμία μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας,διατήρηση των προνομίων των κλειστών επαγγελμάτων κλπ
Ο άλλος,είναι αυτός που "ανακάλυψαν" οι πολίτες για τη διακίνηση της πατάτας: απευθείας επαφή με τους παραγωγούς,παράκαμψη των μεσαζόντων,δημιουργία on line δικτύου διαθέσως,με λίγα λόγια εξάλειψη των "στρεβλώσεων" στη διακίνηση του προιόντος και απευθείας σύνδεση της ζήτησης με την προσφορά  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231183270

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και εντυπωσιακά: το προιόν διατίθεται στη χαμηλότερη δυνατή τιμή και διατίθεται εξ ολοκλήρου. Το κίνημα της πατάτας επαναφέρει την επιχειρηματολογία υπέρ του ελεύθερου εμπόριου, του εμπόριου χωρίς μεσάζοντες και παρεμβάσεις στη διαμόρφωση της ποσότητας,του τρόπου διάθεσης,της τιμολόγησης του προιόντος.Του εμπόριου επίσης, χωρίς κρατική επιδότηση!
Θυμάστε τα αποτελέσματα των "επιδοτούμενων προιόντων"?
Οι παραγωγοί περίμεναν την επιδότηση,με σύνθημα "όλα τα κιλά,όλα τα λεφτά" ενός προιόντος που η αγορά δεν το επιζητούσε ή το έβρισκε ακριβό (λόγω επιδότησης),το προιόν στοκάρονταν στις αποθήκες αδιάθετο,στήνονταν ένα σόου με καταλήψεις δημαρχιών/νομαρχιών και καταστροφή του προιόντος (χυμένα γάλατα/πορτοκάλια/ροδάκινα κ.ο.κ στους δρόμους) και τελικά οι παραγωγοί αποχωρούσαν επιδοτούμενοι ή μη και τα αδιάθετα προιόντα θάβονταν στις χωματερές!

Το πλέον παρανοικό σ'αυτό το σουρρεαλιστικό σενάριο,ήταν και η "καταγγελία του καπιταλισμού" που "θάβει τα φρούτα,όταν οι άνθρωποι πεινάνε (sic)".
Εν μέσω δηλαδή μιας απολύτως επιδοτούμενης,κορπορατιστικής διαδικασίας,η οποία ευνοούσε σαφώς συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες σε βάρος της αγοράς (δηλαδή των υπολοίπων πολιτών),η αριστερά ανακάλυπτε άλλο ένα "αδιέξοδο" του δήθεν ελεύθερου εμπόριου!!

Τώρα όμως φαίνεται πως τα ψέμματα τελείωσαν!
Οσο "λεφτά υπήρχαν",μπορούσαμε επιδοτούμενοι να θάβουμε προιόντα και να καταγγέλουμε τον καπιταλισμό!
Τώρα που οι επιδοτήσεις εξέλιπαν,οι άνθρωποι επαν-ανακαλύπτουν το ελεύθερο εμπόριο και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα: ανταγωνισμός στη διάθεση,συνεπάγεται ανταγωνισμός στην τιμή,στην ποιότητα,στη διαθεσιμότητα.Αμεση σύνδεση της προσφοράς με τη ζήτηση σημαίνει επιπλέον πως "τίποτε δεν πάει χαμένο" μένοντας αδιάθετο.Ολο το προιόν πωλείται!
Το ελεύθερο εμπόριο στην πράξη!

Παρακολουθώ με αληθινή ευχαρίστηση τις πρωτοβουλίες πολιτών που παρακάμπτουν τους μεσάζοντες και παρακινούν τους παραγωγούς να διαθέσουν τα προιόντα τους.
Ολα αυτά,μέσω internet: παγκοσμιοποίηση στην πράξη,ελεύθερο εμπόριο on line,επαφή των ανθρώπων σε real time δίχως πατρονάρισμα από κρατικούς φορείς και διαπλεκόμενους μεσάζοντες!

Πέρα από θεωρίες και ιδεολογικές αναλύσεις,δεν υπάρχει πιο χειροπιαστό επιχείρημα από την ίδια τη λειτουργία της αγοράς.Εκεί κρίνεται καθημερινά η θεωρία,στο χώρο που οι άνθρωποι συναλλάσσονται
και διακινούν αγαθά και ιδέες,χιλιάδες χρόνια τώρα.Στην αγορά άλλωστε γεννήθηκε η δημοκρατία.

Κίνημα της πατάτας λοιπόν ή ελεύθερο εμπόριο στην πράξη!
Ο Ricardo, από κάπου χαμογελά...

3/3/2012

2 comments:

  1. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δικαίωση της άποψης που εκφράζεις έρχεται από το ίδιο το ΚΚΕ που εναντιώθηκε στο κίνημα της πατάτας!

    ReplyDelete