Total Pageviews

Wednesday, March 14, 2012

Το γουδί του εθνικού αλέσματος

Το γουδί,είναι ένα μαγειρικό σκεύος γνωστό από την αρχαιότητα.Χρησίμευε για τη συλλογή και σύνθλιψη των τροφίμων και την παρασκευή μιγμάτων μαγειρικής.Η σύνθλιψη γίνονταν με το γουδοχέρι,απαραίτητο εξάρτημα που συμπλήρωνε το γουδί.
Το Γουδή (πρώην Γουδί),είναι επίσης μια περιοχή του δήμου Ζωγράφου που έχει ιστορικά συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας.
Επιπλέον,κατά τη μεταπολίτευση,η επίκληση "του Γουδιού" υπήρξε αγαπημένη συνήθεια του πολιτικού μας λεξιλόγιου,όσες φορές αυτό υπηρετούσε αντεγκλήσεις εθνικο-πατριωτικού περιεχομένου.

Θυμάμαι,μετά τα Ιμια,τη ΝΔ να κραυγάζει "οι προδότες στο Γουδί",στρεφόμενη κατά των χειρισμών της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.Προφανώς,ανταπέδιδε το Ανδρεικό "βυθίσατε το Χόρα",με καθυστέρηση ετών,αλλά εν πλήρει λαικιστική σύμπνοια.
Εκτοτε,η κραυγή "οι προδότες στο Γουδί",εντάχθηκε στην καθημερινότητά μας με την ελαφρότητα που διακρίνει την άγνοια και το θράσος που χαρακτηρίζει την πολιτική μας υπανάπτυξη.
Ακόμη και αριστεροί την υιοθέτησαν και την εκφέρουν με ευκολία,όποτε κρίνουν πως άλλη μια "εθνική προδοσία" συντελείται.

Ας δούμε όμως,αν τα ιστορικά γεγονότα δικαιολογούν την επίκληση του Γουδιού.

-Στις 15/8/1909,εκδηλώθηκε στο Γουδί η στάση των αξιωματικών της φρουράς Αθηνών.Οι τελευταίοι,με επικεφαλής το συνταγματάρχη Ζορμπά,ανέτρεψαν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση,προκειμένου να επιβάλλουν τη δική τους πολιτική ατζέντα.Η επίσημη ιστορία,κατέγραψε το γεγονός ως "επανάσταση",αλλά φυσικά επρόκειτο για πραξικόπημα.Μπορεί δε,η συνέπειά του να υπήρξε η ανάδειξη του Ελ.Βενιζέλου ως πολιτικού ηγέτη,αλλά ταυτόχρονα-όπως σωστά σημειώνει ο Σπ.Μαρκεζίνης στην "Πολιτική Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας"-εγκαινίασε την ενεργό ανάμιξη του στρατού στην πολιτική ζωή.Στα χρόνια που ακολούθησαν,ως το 1974,δεκάδες στρατιωτικά κινήματα επιχείρησαν να παρέμβουν στη διακυβέρνηση της χώρας και η τελική αποτίμηση αυτού του γεγονότος,δείχνει πως μάλλον επιβράδυνε την πολιτική εξέλιξη του κοινοβουλευτισμού.
Αρνητική λοιπόν η πρώτη αναφορά στο Γουδί!

-Στις 15/11/1922,εκτελέστηκαν στο Γουδί οι "εξι" θεωρηθέντες υπεύθυνοι της Μικρασιατικής Καταστροφής: ο Δημήτριος Γούναρης,ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης,ο Νικόλαος Στράτος,ο Νικόλαος Θεοτόκης,ο Γεώργιος Μπαλτατζής και ο Γεώργιος Χατζηανέστης! Η σύγχρονη ιστορική έρευνα έχει από καιρό αποφανθεί πως επρόκειτο για ειδεχθή δικαστική δολοφονία! Ασφαλώς και οι εκτελεσθέντες διέπραξαν σφάλματα πολιτικο-στρατιωτικά.Αλλά κανένα στοιχείο δεν τεκμηριώνει την υπόθεση της "εσχάτου προδοσίας",δηλαδή της δόλιας και οικειοθελούς προδοσίας της Πατρίδας.
Το στρατοδικείο που τους καταδίκασε ήταν έκτακτο και είχε συγκροτηθεί από την "επανάσταση" του 1922,δηλαδή το στρατιωτικό πραξικόπημα των τριών (Πλαστήρα,Γοννατά,Φωκά).Αλλο ένα πραξικόπημα λοιπόν κατέφευγε στο Γουδί,πραγματοποιώντας και ένα συλλογικό έγκλημα υπό την επίφαση μιας παρωδίας δίκης!

-Στις 21/4/1967,τα τεθωρακισμένα που στάθμευαν τότε στο Γουδί,κατέλυσαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία.Αυτή τη φορά,σχεδόν όλοι συμφωνούμε πως επρόκειτο για πραξικόπημα,αν και υπάρχουν φυσικά και οι θιασώτες της "επανάστασης" (κάθε πραξικόπημα έχει τους υποστηρικτές του...)!

Το Γουδί λοιπόν,συνδέεται με στρατιωτικά πραξικοπήματα.Ενδεχομένως όσοι το επικαλούνται είτε να μην το γνωρίζουν,είτε να μην τους ενοχλούν τα πραξικοπήματα,είτε να διαχωρίζουν τα πραξικοπήματα σε "στάσεις" και "επαναστάσεις" ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση και το στόχο που τα κινήματα εξυπηρετούν!
Το Γουδί επιπλέον,συνδέεται με την ειδεχθέστερη δικαστική δολοφονία της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας.Ποτέ άλλοτε Ελληνας Πρωθυπουργός μαζί με κορυφαίους υπουργούς και τον πρώην Αρχιστράτηγο,δε γνώρισε την ατίμωση και την εξόντωση δια του εκτελεστικού αποσπάσματος! Πολύ περισσότερο,καταδικαζόμενοι άδικα,με βάση ένα αστήρικτο κατηγορητήριο και εν μέσω μιας έκτακτης-διάτρητης νομικά διαδικασίας!Πρόκειται για μαύρη σελίδα στην ιστορία του πολιτειακού μας πολιτισμού!
Αλλά και στενά "παραταξιακά" αν το δούμε,καμία παράταξη δε "δικαιούται" να επικαλείται το Γουδί:
-πώς το επικαλείται η δεξιά,όταν οι "έξι" εκτελεσθέντες ανήκαν στην προγονική της παράταξη?
-πώς το επικαλείται το κέντρο,όταν ο Γ.Παπανδρέου υπήρξε πολιτικός σύμβουλος της "επανάστασης" που δολοφόνησε τους "έξι" και ο Βενιζέλος "απέφυγε" να τους διασώσει?
-πώς το επικαλείται η αριστερά,όταν υπήρξε ορμητήριο στρατιωτικών κινημάτων στα οποία υποτίθεται πως πολιτικά αντιτίθεται?

Το Γουδί λοιπόν,έχει ματατραπεί σε πραγματικό γουδί,όπου το γουδοχέρι των κομμάτων αλέθει τα συστατικά του εθνικο-πατριωτικού λαικισμού.Η πατριδοκαπηλεία διαπερνά οριζόντια όλους τους κομματικούς σχηματισμούς,ανεξάρτητα από ιδεολογικές αναφορές και προφάσεις.
Ανατριχιάζω κάθε φορά που ακούω έναν άθλιο λαικιστή πολιτικάντη ή "διαννοούμενο" να κραυγάζει "οι προδότες στο Γουδί"!
Εξοργίζομαι πραγματικά,όταν σκέφτομαι πως αυτοί που εκτελέστηκαν δεν υπήρξαν προδότες ενώ κάποιοι άλλοι που εφόρμησαν απ'το Γουδί,το έπραξαν προδίδοντας τον όρκο τους στο Σύνταγμα!

Ας αποφορτίσουμε επιτέλους τα σύμβολα των διχασμών.
Ας ξαναδιαβάσουμε την Ιστορία μας χωρίς σκοπιμότητες,δίχως να ψάχνουμε δικαίωση των πεπραγμένων της μιάς ή της άλλης παράταξης: οι αθώοι δεν έχουν παράταξη!
Προφυλαχθείτε απ'τους ολολύζοντες περί "Γουδιού"!

Τώρα που ο καιρός ανοίγει,σκέφτομαι να επισκεφτώ το πάρκο στο Γουδί.
Εχω ακούσει πως είναι πραγματικά όμορφο.
Αν είναι έτσι,θα'ναι υπέροχο να το διασχίζεις,κάτω απ'τον ανοιξιάτικο ήλιο,ανάμεσα στ'ανέμελα παιχνίδια των παιδιών μας που μεγαλώνουν...

15/3/2012

2 comments:

  1. Δυστυχώς μπαίνουμε σε μια φάση, όπου τα άκρα, οι ακρότητες, οι ακραίοι και οι κάθε λογής και απόχρωσης πατριδοκάπηλοι θα ενισχύονται καθημερινά και δεν αποκλείεται να μας πάρουν όλους στο λαιμό τους. Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο μιλώ και εγώ, και γράφω συνεχώς για τον κίνδυνο αυτό. Δογματισμοί, εξαλλοσύνες, διχαστικά κηρύγματα και ξενοφοβία ενισχύονται και επικρατούν σε συνθήκες ταυτόχρονης οικονομικής κρίσης και εθνικής ταπείνωσης. Εμείς ζούμε και τα δύο... Όπως στη δημοκρατία της Βαϊμάρης...
    Θα επανέλθω.

    ReplyDelete
  2. Σε πρωτόγονους λαούς οι ανθρωποθυσίες αποτελούσαν την τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι σε δυσάρεστα γεγονότα ή καταστάσεις.

    ReplyDelete