Total Pageviews

Monday, May 7, 2012

Ο νέος διχασμός

Υπάρχει δικαιολογημένη απογοήτευση στο φιλο-ευρωπαϊκό χώρο για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο όρος "φιλο-ευρωπαϊκός χώρος" που χρησιμοποιώ,είναι κατά τη γνώμη μου ο ευρύτερος πολιτικός χώρος που αναγκαστικά θα δημιουργηθεί (έστω και "νοητά") βραχυπρόθεσμα,προκειμένου να εκπροσωπήσει τον έναν από τους δυο πόλους του επερχόμενου διλήμματος: "με την Ευρώπη ή δίχως την Ευρώπη"?

Οι σημερινοί νικητές των εκλογών,εκπροσωπούν κατά την άποψή μου,την αντίληψη του "δίχως την Ευρώπη".
ΣΥΡΙΖΑ+Ανεξ.Έλληνες+ΚΚΕ+Χρυσ.Αυγή,αθροίζουν περίπου ένα 43%! Πρόκειται για ένα σεβαστό ποσοστό κόσμου οι οποίοι,είτε είναι ξεκάθαρα αντι-ευρωπαϊστές (ΚΚΕ,Χρυσ.Αυγή,συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) ,είτε θέτουν τέτοιους όρους "ευρωπαϊκής συμμετοχής" (Ανεξ.Έλληνες,λοιπές συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ)που πρακτικά δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την Ευρώπη σήμερα! Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές έτσι έχουν τα πράγματα.Το επιχείρημα που διακινεί κατά κόρον ο Αλέξης και ο Πάνος,πως "είναι υπέρ μιας άλλης Ευρώπης",προσωπικά δε με πείθει.Όταν επιλέγεις κάτι,έχεις σταθμίσει τα υπέρ/κατά και έχεις αποφασίσει.Το να προτάσσεις ενστάσεις,υποσημειώσεις,αστερίσκους,"ναι μεν αλλά" και λοιπές υπεκφυγές,μπορεί μεν να συνιστά επιτυχημένη πολιτικάντικη πρακτική,κατ'ουσίαν όμως περιγράφει την άρνηση που δεν έχει το θάρρος του "όχι".Κατά τούτο,η αγορά είναι τιμιότερη της πολιτικής:όταν έχεις αγοράσει κάτι σημαίνει πως-τελικά-είσαι "υπέρ" του.Όταν αντίθετα δεν το αγοράζεις σημαίνει πως τα "πλην" του υπερβαίνουν τα "συν",είσαι συνολικά "εναντίον" του! Στην πολιτική όμως-και δη στην αγοραία της μορφή-μπορείς κάλλιστα άλλα να λες και άλλα να πράττεις,κατά το δοκούν και αναλόγως των εκάστοτε συσχετισμών...
Η Ευρώπη λοιπόν που καλούμαστε να επιλέξουμε σήμερα,αυτή τη μορφή έχει: μας έχει δανείσει-πολλά-χρήματα,στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας  την οποία περιμένει από εμάς να τηρήσουμε.Ο δανεισμός κυρώθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες στα κοινοβούλια όλων των κρατών-μελών!Η "'άλλη Ευρώπη" την οποία τόσο εύκολα επικαλούνται Αλέξης/Πάνος,αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.Περιμένοντας τη δημιουργία της μπορούμε να σταθούμε εντός ή εκτός της ήδη υπάρχουσας.

Στο 43% του αντι-ευρωπαϊκού μπλοκ,αν προσθέσουμε και τους εκτός κοινοβουλίου συγγενείς σχηματισμούς (ΛΑΟΣ,Ανταρσία,Δεν Πληρώνω,Όχι,Κοινωνική Συμφωνία,ΚΚΕ μλ κλπ),φτάνουμε σε ένα  αντι-ευρωπαϊκό 50% των Ελλήνων!
Ο διχασμός είναι σαφής και δεν είναι ιστορικά πρωτόγνωρος (το αντίθετο):
-στην αρχαιότητα,το Αθηναϊκό και το Σπαρτιατικό στρατόπεδο
-στην αυγή της μακεδονικής δυναστείας, οι φιλο-Μακεδόνες και οι αντι-Μακεδόνες
-στο Βυζάντιο οι εικονολάτρες και οι εικονομάχοι
-λίγο πριν την πτώση της Πόλης,οι ενωτικοί και οι ανθενωτικοί
-στα προεπαναστατικά χρόνια οι φιλοδυτικοί και οι οπαδοί της "καθ'ημάς ανατολής"
-μετά την επανάσταση,το Αγγλόφιλον,το Ρωσόφιλον,το Γαλλόφιλον κόμμα
-οι καθαρευουσιάνοι και οι δημοτικιστές στα τέλη του 19ου αιώνα
-οι Βενιζελικοί και οι αντι-Βενιζελικοί στην πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα
-οι κομμουνιστές και οι αντι-κομμουνιστές στον εμφύλιο
-οι "εθνικόφρονες" και οι "αντεθνικώς φρονούντες" μεταπολεμικά
-οι "προοδευτικές δυνάμεις" και οι "συντηρητικοί" στη μεταπολίτευση
-οι γαλάζιοι και οι πράσινοι στη δεκαετία του '80
Ενδιάμεσα,υπάρχουν οι διχασμοί περί το Κυπριακό,το Σκοπιανό,τα Ίμια,τις ταυτότητες κ.α...
Δεκάδες τα παραδείγματα που έγιναν αφορμή για διχασμό των Ελλήνων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών,προδιαγράφει ακόμη έναν.Μέσα από την πολυδιάσπαση των κομμάτων,η αδήριτη ανάγκη της κυβερνητικής παρουσίας (δεν υπάρχει ακυβέρνητη χώρα),θα οδηγήσει στη σύνθεση ευρύτερων συμμαχιών.Για να υπάρξει σύνθεση,πρέπει να αναζητηθεί ένας κοινός στόχος ως σύνθημα.Αυτή τη στιγμή,δε βλέπω άλλον από την Ευρωπαϊκή ή μη προοπτική της Ελλάδας.
'Ηδη,το αντι-ευρωπαϊκό στρατόπεδο έχει λίγο-πολύ διαμορφωθεί!
Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ο αντίθετος πόλος.

Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.Οι ευρωπαϊστές τελούν υπό διαμόρφωση και οι λόγοι είναι πολλοί.
Η ΝΔ,για πολύν καιρό "έπαιξε" το αντι-μνημονιακό χαρτί.Το αποτέλεσμα ήταν η γέννηση των Ανεξ.Ελλήνων και η ανυπαρξία πειστικής φιλο-ευρωπαϊκής επιχειρηματολογίας.
Το ΠΑΣΟΚ,ιστορικά οικειοποιούμενο την αντι-ευρωπαϊκή ρητορεία,μόλις σήμερα υιοθετεί φιλο-ευρωπαϊκό λόγο,αποδυναμωμένο αναπόφευκτα υπό το βάρος της συντριπτικότερης ήττας στην ιστορία του.
Η Δημ.Αρ. εκπέμπει αμφίσημα μηνύματα προς την υπάρχουσα Ευρώπη,υποκύπτοντας στη σαγήνη μιας γοητευτικότερης Ευρώπης που παραπέμπεται προς διαμόρφωση στο μέλλον.Τί άλλο μπορεί να σημαίνει η άρνηση του Κουβέλη να συμπράξει με "τα κόμματα του μνημονίου"?
Οι ξεκάθαροι ευρωπαϊστές (Δημ.Συμ,Δημιουργία Ξανά,Δράση) βρίσκονται εκτός κοινοβουλίου,πολιτικά περιθωριοποιημένοι.
Τα δεδομένα λοιπόν δείχνουν πως οι ευρωπαϊστές αυτή τη στιγμή πολιτικά μειονεκτούν!
Ακόμη κι αν ποσοτικά ισοσκελίζουν το 50% των αντι-ευρωπαϊστών (που και αυτό είναι αμφισβητούμενο),υστερούν σε συνοχή και σε εκφορά σταθερής,συνεπούς επιχειρηματολογίας.
Ακόμη χειρότερα,έχουν να αντιπαλέψουν μια ιστορικά διαμορφωμένη συνείδηση δεκαετιών η οποία αποθέωνε πρακτικές "αντίστασης" ή "ανυπακοής" και καταδίκαζε τον πολιτικό συμβιβασμό ως "μειοδοσία".Πρόκειται για την πολιτική συνείδηση που εδραίωσε η ρητορεία της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.Ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος,αυτή τη συνείδηση καλλιέργησε.

Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ποιά μερίδα θα επικρατήσει πολιτικά,αν και οι αντι-ευρωπαϊστές δείχνουν αυτή τη στιγμή επικρατέστεροι.
Προσωπικά,δεν υιοθετώ την επίκληση δήθεν "ιστορικών ευκαιριών" και "χαμένων τρένων".Πιστεύω πως η ανθρώπινη Ιστορία είναι μια διαρκής δημιουργία και συνεπώς κάθε απόφαση είναι μετακλητή.
Πιστεύω στον ελεύθερα δρώντα άνθρωπο,ο οποίος σταθμίζει τα δεδομένα της ζωής του,επιλέγει και-φυσικά-έχει δικαίωμα στο λάθος.
Ακόμη κι όταν όλα γύρω δείχνουν σκοτεινά-όπως τώρα-ο οπαδός της ελευθερίας πρέπει πάνω απ'όλα να παραμείνει ψύχραιμος και γενναίος: "ελεύθερον το εύψυχον" κατά το Θουκυδίδη.
"Το μέλλον άδηλον" κατά τον Ιπποκράτη.
"Ο Θεός της Ελλάδας,να βάλει το χέρι Του",που είπε κι ο Βενιζέλος χθες!

Θα κάνω μία μόνο τελική παρατήρηση: ο γέρο-Καραμανλής,επιχειρηματολογώντας για την ευρωπαϊκή του επιλογή,υποστήριξε κάτι σημαντικό.Πως η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια δε θα αποβεί μόνο επ'ωφελεία της οικονομίας της,αλλά και και θα εδραιώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας."Και τούτο διότι,όλα τα κράτη-μέλη,κυβερνώνται δια δημοκρατικών κοινοβουλίων,πράγμα το οποίον συνιστά βασικήν προϋπόθεσιν δια την είσοδον και παραμονήν των,εντός της Ευρωπαϊκής οικογενείας",όπως χαρακτηριστικά έλεγε.
Αλέξης και Πάνος,επικρίνουν την Ευρώπη με όρους οικονομικών δεδομένων.Η οικονομία είναι φυσικά βασικός πυλώνας καθορισμού της κοινωνικής ζωής.Στην πολιτική αξιολόγηση μιας χώρας όμως,θεμελιώδες στοιχείο είναι η μορφή του πολιτεύματος.Η Ευρώπη,ξεχωρίζει  για την πίστη στον κοινοβουλευτισμό και την κοινωνική πρόνοια: αυτά είναι τα στοιχεία υπεροχής της έναντι π.χ της οικονομικά ακμάζουσας Κίνας!

Ο συνδυασμός κοινοβουλευτικής δημοκρατίας-πλούτου-κοινωνικού κράτους,είναι φυσικά ο ιδανικός,αλλά όχι πάντοτε επιτεύξιμος.
Προσωπικά,αν έχω να επιλέξω,ανάμεσα σε μια φτωχή δημοκρατία και σε μια πλούσια άλλου τύπου Πολιτεία,θα διαλέξω την πρώτη.
Δεν προκρίνω τον κοινοβουλευτισμό για λόγους ευμάρειας (στον τομέα αυτό,τη λύση δίνει ο καπιταλισμός),αλλά για λόγους πολιτικής ελευθερίας.
Ο δημοκρατικός καπιταλισμός,παράγοντας πλούτο και λειτουργώντας με κοινοβουλευτικό πλουραλισμό,αποτελεί το προ-απαιτούμενο του κοινωνικού κράτους!
Αλλά,αυτή είναι βέβαια η προσωπική μου-μειοψηφική- θέση.

7/5/2012

4 comments:

  1. Βαγγέλη συμφωνούμε σε πολλά . Σε κάποια βεβαίως διαφωνούμε. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ (συνολικά και όχι ως συνιστώσες) είναι ευρωπαϊκά προσανατολισμένος και δεν μιλάει για επάνοδο στην δραχμή. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρες εκφράσεις αυτή την στιγμή. Μπορεί κάποιος να ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και να λέει ναι στις μεταρρυθμίσεις και στο ευρώ. Ο κόσμος δεν ξέρει ακόμα τι θέλει , ποιος είναι ο ποιος σωστός δρόμος, χωρίς δική του ευθύνη βεβαίως.

    ReplyDelete
  2. Ένα θολό τοπίο...
    Είναι αντι-ευρωπαϊκό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή αντιτίθεται στο μνημόνιο, ενώ θέλει να μείνουμε εντός Ευρώπης και Ευρώ;
    Είναι υπέρ της Ευρώπης η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα, διοχετεύοντάς το κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι δημοσιονομικοί δείκτες;
    Είναι «ευρωπαϊκό» το ίδιο το μνημόνιο που εκτός από ανεφάρμοστο, εγγυάται ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποπληρώσουμε το χρέος μας;
    Ίσως νομίζετε ότι οι ερωτήσεις είναι ρητορικές και ότι θα δώσω ο ίδιος τις απαντήσεις.
    Όχι. Δεν έχω ιδέα τι γίνεται.

    ReplyDelete
  3. Δεν διάβασα όλο το κείμενό σου για έναν απλό λόγο. Από τις πρώτες παραγράφους, ο συλλογισμός σου ξεκινάει με λάθος παραμέτρους και επομένως θα οδηγήσει μαθηματικά σε λάθος αποτέλεσμα!
    Κι εξηγούμαι.
    Από πού προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιευρωπαϊκός, όταν μονίμως, σταθερά και διαχρονικά διακηρύσσει την πίστη του στην Ε.Ε. Χαιρέτησε άλλωστε την είσοδο στην Ευρωζώνη, άσε που πιο περίτρανη απόδειξη από την ψήφιση του Μάαστριχτ δεν υπάρχει.
    Ο Καμμένος από πότε εντάχθηκε στους εναντίον της ευρωζώνης και της Ε.Ε; Να το δήλωσε στο πλάνο Β, προς τον Παπούλια;
    Το ίδιο θα ρωτήσω και για την Κατσέλη. Πού, πότε εξέφρασε τέτοια θέση;
    Όσο για την Χρυσή Αυγή, εκτός από το πώς θα δείρει τους μετανάστες, δεν εξέφρασε καμία θέση για έξοδο από την Ε.Ε.
    Αυθαιρετείς τελείως!
    Τα μόνα αντιευρωπαϊκά κόμματα είναι το ΚΚΕ,η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα μικρά Κ.Κ.
    Αν, λοιπόν, είσαι εναντίον της Ε.Ε. (δεν διάβασα το όλον του κειμένου σου), κλάψτα. Μόνο ένα 10% είναι μαζί σου. Αν πάλι είσαι υπέρ, κοιμήσου ήσυχος. Ένα 90% θα σου αλλάξει τα φώτα!

    ReplyDelete
  4. Αγαπητέ φτουκακα,στην πολιτική δεν έχουν σημασία οι προθέσεις (όλοι ισχυρίζονται πως θέλουν το καλό μας) αλλά οι συνέπειες πολιτικών επιλογών.Υπό αυτή την έννοια,πράγματι οι περισσότεροι σχηματισμοί αυτοπροσδιορίζονται ως φιλευρωπαϊκοί.Αλλά, απλή εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (εκατό χιλιάδες νέοι διορισμοί,καταγγελία μνημονίου,κρατικοποίηση τραπεζών,δέσμσυση καταθέσεων για αναπτυξιακούς σκοπούς κλπ)οδηγεί μαθηματικά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η μονομερής διαγραφή χρέους την οποία υποστηρίζουν Καμμένος/Χρ.Αυγή/ΚΚΕ.
    Ασφαλώς με γεωγραφικούς όρους παραμένουμε στην Ευρώπη.Αλλά με πολιτικούς όρους,οδηγούμαστε στο περιθώριό της.Εκτιμώ πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική.

    ReplyDelete