Total Pageviews

Sunday, June 2, 2013

Το δέλτα που γίνεται σκαντζόχοιρος

Οι μεγάλοι ποταμοί συνήθως εκβάλουν στη θάλασσα σχηματίζοντας δέλτα.Στα δέλτα,η ανάμιξη που επικρατεί είναι κοσμογονική! Το ανάλατο με το αλμυρό,το ψυχρό με το θερμό στροβιλίζονται διαρκώς σ'ένα ατελείωτο shaker γιγαντιαίων διαστάσεων που ανανεώνει τη ζωή.Εκατομμύρια φυτικοί και ζωϊκοί οργανισμοί συναντούν στα δέλτα των ποταμών τις ιδανικές συνθήκες διατροφής και αναπαραγωγής τους.Από βιολογικής άποψης,τα δέλτα συνθέτουν μια πραγματική κοσμογονία.

Η "δράση" ιδρύθηκε το Μάρτη του 2009 αρχικά σαν ένα φιλελεύθερο φιλοευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό κόμμα.Το εγχείρημά της,το παρακολούθησα με ενδιαφέρον απ'την αρχή,ως ιδεολογικός συγγενής και αποφάσισα πέρυσι στις εκλογές να δραστηριοποιηθώ ενεργότερα ως εθελοντής.Η αλήθεια είναι πως,δε θυμάμαι ακριβώς πότε έγινα μέλος της,πρέπει να ήταν το 2010 ή "11, αλλά ουσιαστικά άρχισα να ασχολούμαι από τις περσινές εκλογές.
Η εκλογική συντριβή του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού χώρου,έθεσε άμεσα το δίλημμα της πολιτικής επιλογής: διάλυση ή διεύρυνση και επανάληψη της προσπάθειας.
Προκρίθηκε η δεύτερη επιλογή,η διεύρυνση προς άλλους χώρους με τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σε καίρια ζητήματα (ατομικά δικαιώματα,λειτουργία κράτους-οικονομίας,προστασία περιβάλλοντος κλπ).Επιχειρήθηκε συνεπώς η διεύρυνση προς τη σοσιαλδημοκρατία,τα πράσινα κινήματα,τους πολιτικά ουδέτερους κεντρώους μεταρρυθμιστές.
Μέχρι και η χρήση του όρου "φιλελευθερισμός" κρίθηκε πολιτικά ατελέσφορη και υπαναχώρησε απ'τις πολιτικές διακηρύξεις τη "δράσης".
Αυτό που διατηρήθηκε ζωντανό,ήταν η πολυφωνία,ο σεβασμός της μειοψηφίας,η προσπάθεια πολιτικών συνθέσεων και εξομάλυνσης των διαφορών,το άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών,οι διαφανείς πολιτικές συμπεριφορές.

Ο σκαντζόχοιρος όταν απειληθεί,μετατρέπεται σε μια μπάλα από αγκάθια τα οποία προτείνει απέναντι στον εχθρό.Η μέθοδος δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική...








Το τελευταίο συνέδριο της "δράσης" ανέδειξε ένα νέο στην κυριολεξία κόμμα.Νέος αρχηγός,μόλις έξι μήνες μέλος του κόμματος (!) εκλεγμένος από νέα Κεντρική Επιτροπή,απαρτιζόμενη από πολλά νέα μέλη (αρκετά απ'τα οποία πριν από σαράντα μέρες δεν ήταν καν στη "δράση" !).
Φυσικά,το καταστατικό τηρήθηκε,όπως και οι δημοκρατικές διαδικασίες.Αλλά η μεθόδευση υπήρξε κάτι παραπάνω από χονδροειδώς εξώφθαλμη και παλαιοκομματική.
Ο νέος πρόεδρος,παλαιό πολιτικό στέλεχος με μακρά διαδρομή,προφανώς χρησιμοποίησε τον προσωπικό του μηχανισμό για να "αλώσει" ένα έτσι κι αλλιώς αφρούρητο οχυρό.
Και όλα αυτά,εν κρυπτώ,δίχως επίσημες πολιτικές τοποθετήσεις,σε κλίμα κρυψίνοιας,αδιαφάνειας,καχυποψίας.

Η "δράση" από όλη αυτή τη διαδικασία έχει ζημιωθεί σε δυο επίπεδα:
α) σε επίπεδο διεύρυνσης προς τα αριστερά,μάλλον το ζήτημα πρέπει να θεωρείται λήξαν.Ήδη αρκετοί "αριστεροί υπέρ δράσης" έχουν αποχωρήσει ενώ όσοι απομένουν είναι βαθιά ενοχλημένοι-δικαίως-από τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε.
β) σε επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς,ο παλαιοκομματικός εισοδισμός και η κρυψίνοια,ενόχλησαν και σημαντικό μέρος των ανένταχτων φιλελεύθερων της "δράσης",στους οποίους συγκαταλέγω κι εμένα.

Για να υπάρξει μεσοπρόθεσμη προοπτική πολιτικής επιβίωσης,πρέπει η "δράση" να φανεί ικανή για παραγωγή αξιόπιστων πολιτικών προτάσεων,τα νέα μέλη της που ελέγχουν την Κ.Ε να δείξουν συμπεριφορά συναινετική και ενωτική (πράγμα το οποίο δεν κάνουν μέχρι τώρα,αναλισκόμενοι σε ανταλλαγές συγχαρητηρίων και ειρωνείες προς τους επικριτές τους)και-πράγμα εξίσου βασικό-το καταστατικό του κόμματος να αλλάξει και η εκλογή προέδρου να γίνεται από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία!
Ένα φιλελεύθερο κόμμα δεν μπορεί να εκλέγει πρόεδρο απ'την Κ.Ε,μιμούμενο τις πρακτικές των κομμουνιστικών κομμάτων!

Μ'αυτά και μ'αυτά, είναι σαφές πως αισθάνομαι λίγο ξεκρέμαστος.
Ένας φιλελεύθερος δεν μπορεί να αγνοεί την ουσιαστική μεθόδευση που οδήγησε στην εκλογή νέου προέδρου,ακόμη κι αν ο πρόεδρος αυτός είναι φιλελεύθερος!
Η πολιτική διαδικασία είναι σημαντικότερη απ'το πολιτικό αποτέλεσμα!
Θα δώσω όμως χρόνο,στον νέο πρόεδρο και στην νέα Κ.Ε να παράξουν έργο και-ειλικρινά το εύχομαι-να με διαψεύσουν ευχάριστα.

Ως τότε ελπίζω το δέλτα της πολιτικής μεταρρύθμισης να μη μετατραπεί οριστικά σε παλαιοκομματικό σκαντζόχοιρο.
Αλλά κι αν αυτό συμβεί,η πορεία προς το φιλελευθερισμό είναι ανοιχτή,μακριά από αγκαθωτές μπάλες...



2/6/2013

2 comments:

  1. Δεν είσαι αυτό που λέμε «επαγγελματίας» πολιτικός, και αυτό φαίνεται. Κάποιοι άλλοι είναι και αυτό φαίνεται εξίσου...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι φίλε,δεν είμαι,παραμένω ΟΦΙΣ και μάλιστα φιλελεύθερος.Αυτό σημαίνει πως υπερασπίζομαι το δικαίωμα κάθε Εύας να δαγκώνει το μήλο της και το δικό μου δικαίωμα ν'αναζητώ φρέσκα μήλα...

      Delete