Total Pageviews

Tuesday, May 1, 2012

Να ψηφίσω Μάνο!

Γράφει ο Άλκης Γαλδαδάς,γιατί δεν επιθυμεί να ψηφίσει Μάνο (δικαίωμά του φυσικά)!
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=14793

Το άρθρο χρήζει ορισμένων απαντήσεων

"Ο κύριος Στέφανος Μάνος ήταν πάντα ένας πλούσιος άνθρωπος και μιλάει όπως οι πλούσιοι..."

Πράγματι,ο Μάνος είναι πλούσιος! Ουδέποτε το απέκρυψε! Διερωτώμαι,αν είναι κακό να είναι κανείς πλούσιος και βάσει ποιάς λογικής? Στη δημοκρατία,λόγο έχουν όλοι οι πολίτες,πλούσιοι και φτωχοί και δε βλέπω γιατί ο πλούτος συνιστά ηθικό μειονέκτημα για κάποιον,όπως υπαινίσσεται ο αρθρογράφος.Προσωπικά,όταν καλούμαι να κρίνω τις απόψεις ενός πολιτικού δεν αναζητώ τα περιουσιακά του στοιχεία! Εκτός εαν μας εμπνέει το πρότυπο του φτωχού πολιτευτή που πλούτισε πολιτευόμενος (σύνδρομο Τσοχατζόπουλος).Αν δούμε την πολιτική με όρους επιχειρηματικότητας,ο Άκης πράγματι είναι πιο επιτυχημένος απ'το Μάνο!

"...είναι και (Νέο;)-Φιλελεύθερος ακόμη και τώρα που είδαμε πια τα χάλια αυτής της ιδεολογίας..."

Εδώ,δηλώνω ενεός! Είδαμε κανένα φιλελευθερισμό στην Ελλάδα και δεν το αντιλήφθηκα? Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις,κάποια κρατική υπηρεσία βρίσκεται από κάτω! Για να ανοίξεις μια επιχείρηση χρειάζεσαι πιστοποιητικά δεκάδων κρατικών οργανισμών,η φορολόγηση είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως (μήπως είναι φιλελεύθερη?),τα προνόμια των κλειστών επαγγελμάτων ζουν και βασιλεύουν,οι βουλευτές είναι υπεράνω νόμων (ασυλία!),η ενέργεια αποτελεί κρατικό μονοπώλιο! Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη δείγματα του κρατικοδίαιτου μοντέλου οικονομίας μας που χρεοκόπησε. Πού ανακάλυψε ο αρθρογράφος το φιλελευθερισμό σε όλα αυτά?

"...δήλωσε μπροστά στην κάμερα του protagon ότι πρέπει να φύγουν 400 χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι..."

Πράγματι το δήλωσε και το αιτιολόγησε.Επίσης,πρότεινε γι'αυτούς τους ανθρώπους,να λαμβάνουν για τρία χρόνια ως μηνιαία αποζημίωση το 70% των τακτικών τους αποδοχών.Κανείς δεν χαίρεται όταν άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τις δουλειές τους.Διερωτώμαι όμως γιατί ο αρθρογράφος πουθενά δεν αναφέρει τους 700 χιλιάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους που η σοσιαλιστική πολιτική έχει ήδη απολύσει τα τελευταία δύο χρόνια,δίχως καμία ανάλογη αποζημίωση! Μήπως η έμμεση απόλυση ταιριάζει καλύτερα στα εργασιακά ήθη του σοσιαλισμού?

"... Μόνο που οι αριθμοί δεν έχουν ψυχή και αυτονομία. Τους κάνει ό,τι θέλει όποιος ξέρει να τους χειρίζεται καλά..."

Διαφωνώ απολύτως! Δεν ξέρω αν οι αριθμοί έχουν ψυχή,με το θέμα ασχολήθηκαν οι Πυθαγόρειοι.Αυτό που γνωρίζω είναι πως,αν εφαρμόζεις αξιόπιστα συστήματα μετρήσεως (όπως εδώ και χρόνια προτείνει ο Μάνος) οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και καθόλου χειραγωγήσιμοι! Η "δημιουργική λογιστική" της μεταπολίτευσης ακριβώς αυτό απέφευγε συστηματικά: την καταμέτρηση! Μόλις πέρυσι μάθαμε (?) πόσους υπαλλήλους απασχολεί το ελληνικό κράτος! Φέτος,αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε και κάμποσες χιλιάδες "νεκρούς" που εισέπρατταν σύνταξη! Η αξιόπιστη καταμέτρηση είναι το θεμέλιο για οποιονδήποτε σχεδιασμό.Ένα κράτος που επιθυμεί να ασκεί πολιτική κοινωνικής πρόνοιας,πρέπει να μετρά σωστά τους πολίτες που τη χρειάζονται!

"...Το κράτος το μισεί και θα ήθελε αν είναι δυνατόν να το εξαφανίσει. Να πάνε όλα στους ιδιώτες..."

Δεν έχω ακούσει το Μάνο να λέει πουθενά κάτι τέτοιο.Μιλά για μείωση και όχι εξάλειψη του κράτους.Το ίδιο υποστηρίζουν με συνέπεια όλοι οι φιλελεύθεροι,από το Σμιθ ως το Φρίντμαν.Υπάρχουν τομείς της οικονομίας (π.χ δημόσια ασφάλεια,στρατός,οδικά έργα) στους οποίους η κρατική εμπλοκή είναι απαραίτητη ("wide and unquestioned" κατά την έκφραση του A.Smith).
Απλώς δε χρειάζεται το κράτος να εμπλέκεται παντού!Επιπλέον,όπου υπάρχει ανταγωνισμός (δημοσίου/ιδιωτών) ο τελικός ενδιαφερόμενος πολίτης/καταναλωτής βγαίνει πάντοτε κερδισμένος! Αμφιβάλλει κανείς?
Μείωση του κράτους,καλύτερη απόδοσή του,προστασία του ανταγωνισμού! Αυτά λέει ο Μάνος! Αν διαφωνείτε,μην τον ψηφίζετε!

"...Ελληνικό, ΟΠΑΠ., ΔΕΗ, ακόμη και αν είναι κερδοφόρες για το ίδιο το κράτος και έχουν προοπτική για ακόμη καλύτερες ημέρες..."

Βιώνουν ήδη έξοχες ημέρες-ειδικά η επιδοτούμενη μονοπωλιακή ΔΕΗ-ας μην τους ενοχλούμε! Άλλωστε "ανήκουν στο λαό" (δηλαδή τις πληρώνει ο λαός)...Η δε "κερδοφορία" τους είναι άλλο ένα ζήτημα αξιόπιστης καταμέτρησης...

Σε ό'τι αφορά τώρα τις ιστορίες που επικαλείται ο αρθρογράφος περί "λεφορειούχων που...εμπόδισαν την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου",περί "απευθείας αναθέσεων σε εθνικούς προμηθευτές",τα ζητήματα φυσικά εκφεύγουν της δυνατότητάς μου να τα γνωρίζω! Ωστόσο,ο αρθρογράφος παραβλέπει δυο σημαντικά στοιχεία: 
α) οι απευθείας αναθέσεις-που εγκυμονούν διαφθορά/διαπλοκή-έγιναν από...το Κράτος! Στην ελεύθερη αγορά,όταν ο ανταγωνισμός λειτουργεί απρόσκοπτα,οι κανόνες είναι σαφείς: η πιο συμφέρουσα προσφορά προκρίνεται! Αντίθετα,όταν αποφασίζουν αυθαίρετα οι κρατικοί αξιωματούχοι,προκρίνονται οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες της μεταπολίτευσης!
β) όταν αποκαλύφθηκε το "σκάνδαλο Siemens",ο Μάνος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση "να ακυρώσει όλα τα συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Siemens-ελλ.δημοσίου",μέχρι να δημοσιοποιήσει η εταιρεία τη λίστα με τους Έλληνες πολιτικούς/αξιωματούχους που δωροδόκησε! Φυσικά,η πρόταση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ! Φταίει ο Μάνος άραγε γι'αυτό?
Η διαπλοκή/διαφθορά των ιδιωτών επιχειρηματιών γίνεται πάντοτε σε συνεννόηση με κρατικούς υπαλλήλους/αξιωματούχους,με τη χρησιμοποίηση ευεργετικών διατάξεων του Κρατικού παρεμβατισμού! Αυτή την απλή αλήθεια,μάλλον ο αρθρογράφος την παραβλέπει...

Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας,δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογήσω: τη θεωρώ-όπως και ο Μάνος- αυθαίρετη και οικονομικά καταστροφική! Όποιος διαφωνεί,ας μην ψηφίσει "Δράση"... 

Την κα.Ξαφά δεν τη γνωρίζω προσωπικά! Το γεγονός πως εργάζεται σε ελβετική εταιρεία δε βρίσκω γιατί αποκλείει-κατά τον αρθρογράφο-το ενδεχόμενο να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα.Χιλιάδες Έλληνες ζουν/εργάζονται στο εξωτερικό.Με ποιά λογική εμείς οι "γηγενείς" ενδιαφερόμαστε "περισσότερο" για τη χώρα μας?
Από πότε ο τόπος διαμονής ή εργασίας πιστοποιεί το φρόνημα ενός ανθρώπου?

"...Τέλος είναι και η αύρα αυτή η γεμάτη αλαζονεία που δεν περιβάλλει πια μόνο τον αρχηγό της Δράσης αλλά φαίνεται πως κολλάει σαν γρίππη και στους παροικούντες..."

Δεν ξέρω πόσους παροικούντες γνωρίζει ο αρθρογράφος.Ασφαλώς θα υπάρχουν και αλαζόνες ανάμεσά μας: δεν είμαστε άγιοι! Υποστηρίζουμε τη "Δράση",επειδή συμφωνούμε με τις απόψεις της.Ο φιλελευθερισμός δεν προκρίνει την ατομική πρωτοβουλία επειδή δήθεν οι άνθρωποι είναι "άγιοι",αλλά επειδή θεωρεί πως είναι προτιμότερο κάθε άνθρωπος να καθορίζει ο ίδιος τα δεδομένα της ζωής του,παρά να τα παραδίδει στη "σοφία του γραφειοκρατικού κεντρικού σχεδιασμού"!
Υπάρχουν και άνθρωποι που προτιμούν τον κρατικό πατερναλισμό! Αυτοί,ας επιλέξουν ανάλογα!

Εγώ πάντως,σίγουρα "Δράση" και Στέφανο Μάνο!

1/5/2012

3 comments:

  1. Είχα ετοιμάσει και εγώ μια απάντηση σε αυτό το άρθρο, γιατί με είχε εντυπωσιάσει το κονφούζιο και η πλήρης σύγχυση του αρθρογράφου, αλλά ευτυχώς είδα εγκαίρως την δική σου απάντηση που τα λέει πολύ καλύτερα.

    Άψογο.

    ReplyDelete
  2. Θα το προβοκάρω λίγο.
    Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση Μάνου, ότι πρέπει να μετράμε. Χωρίς να μετράς δεν λύνεις κανένα πρόβλημα, γιατί αγνοείς τις πραγματικές του διαστάσεις. Αντίστοιχες θέσεις έχω υποστηρίξει εδώ (Περί προσωπικής ευθύνης) .
    Για τα συγκεκριμένα όμως νούμερα που παραθέτει ο Μάνος και για το κόστος των προτάσεων του υπάρχει και άλλη άποψη-κοστολόγηση

    ReplyDelete
  3. "Επειδή ένας κακός auslander με έβαλε και υπολόγισα πόσο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό τo project μάνου μηδενίζω ασφαλιστικές εισφορές, δίνω σύνταξη 700στους ανω των 67 και δωρεάν περίθαλψη σε όλους, το νουμεράκι το έβγαλα χοντρικά στα 13δις επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό ή 6,5% του ΑΕΠ για να καταλάβετε τη γαλαντομία του λολ λολ λολ"

    Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μας εξηγήσει πώς έβγαλε αυτό το νούμερο. Προφανώς στο κοινό του, δεν χρειάζονται αναλύσεις. Το ιερατείο μίλησε. Το κοινό μεταλαμβάνει και η τελετή παίρνει τέλος.

    ReplyDelete