Total Pageviews

Saturday, May 3, 2014

Ανεπίκαιρα...

-Είναι "άνθρωπος του Μπόμπολα" ο Θεοδωράκης? Κατ'επέκταση είναι "Το ποτάμι" ένα δημιούργημα του συστήματος προορισμένο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα? Οι ερωτήσεις θα έπρεπε να είναι ρητορικές,εφόσον δεν επιδέχονται επαλήθευσης ή διάψευσης.Με άλλα λόγια,αν μια υπόθεση δεν μπορεί να τεθεί υπό διαδικασία εξακρίβωσης,αν δεν υπάρχουν τεκμήρια αποδεικτικά,πρέπει να παραμένει υπόθεση.Στην Ελλάδα,αυτή η λογική αρχή τελεί υπό αίρεση.Αυτό που ισχύει,είναι πως "κάθε υπόθεση είναι αληθής,εφόσον δεν είναι εφικτή η διάψευσή της"!
Άρα,"ο Θεοδωράκης είναι άνθρωπος του Μπόμπολα" εκτός αν μπορεί να αποδείξει πως...δεν είναι!
Ενδιαφέρον είναι πως τη συλλογιστική αυτή τη μοιράζονται,τόσο οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας (δεξιοί και αριστεροί),όσο και αρκετοί αυτοπροσδιοριζόμενοι ως "μη συστημικοί",οτιδήποτε κι αν μπορεί ο όρος να σημαίνει.
Τώρα για τον άνθρωπο που πιστεύει πως "μας ψεκάζουν" κάθε προσπάθεια παράθεσης επιχειρημάτων είναι εξ αρχής μάταιη.
Αλλά ο "αριστερός" που υιοθετεί τη θεωρία περί "οργάνου του Μπόμπολα" διαπράττει μια ενδιαφέρουσα αντιμαρξιστική υπέρβαση.Ο Μαρξ θεωρούσε πως τα συμφέροντα εργοδότη και εργαζόμενου είναι εξ αντικειμένου αντίθετα.Εδώ όμως έχουμε μια άποψη που ταυτίζει τα συμφέροντα των δυο.Θεοδωράκης και Μπόμπολας δεν είναι πια ταξικοί αντίπαλοι,αλλά συνεργάτες.
Άραγε βρισκόμαστε σε κενό θεωρίας?
Χμμμ...όχι ακριβώς! Όπως κάθε δόγμα,έτσι και το σοσιαλιστικό,διαθέτει αντιλήψεις καταφυγής για κάθε περίσταση.Ναι μεν ισχύει η μαρξιστική ανάλυση,αλλά,όπως σημείωνε ο Λένιν,"δεν είναι η συνείδηση του ανθρώπου αυτή που διαμορφώνει το κοινωνικό του είναι,αλλά το αντίστροφο"! Άρα,πατώντας στη λενινιστική ανάλυση,ο Θεοδωράκης,όντας πολλά χρόνια "αστός" (βλ."εύπορος") διαμόρφωσε μια αστική συνείδηση κι έτσι,δε λογίζεται πια "ταξικά αντίθετος" στους αστούς αλλά φίλα προσκείμενος!
Βέβαια,η παραδοχή αυτή,δημιουργεί άλλου τύπου προβλήματα στη "θεωρία" αφού έμμεσα επιβεβαιώνει τη δυνατότητα "ταξικής κινητικότητας".Τη δυνατότητα του καθενός μας δηλαδή να υπερβεί την κοινωνική του τάξη είτε προς "τα επάνω",είτε προς "τα κάτω".Αν όμως είναι έτσι,τότε η μαρξιστική ανάλυση που περιγράφει μια στατική κοινωνία προλετάριων και αστών,χρειάζεται γενική αναθεώρηση.Ασφαλώς δεν μπορεί κάτι τέτοιο να διέφυγε της αντίληψης του Λένιν,άλλο αν προτίμησε να μην το αναλύσει περαιτέρω...

-Στο μεταξύ,το ευρωφηφοδέλτιο που παρουσίασε "το Ποτάμι",είναι με διαφορά το καλύτερο από όσα υπάρχουν.Κοιτάς τα ονόματα και δυσκολεύεσαι να διακρίνεις κάποιον/κάποια ανεπαρκή,αποτυχημένο στον τομέα του ή παράγωγο του κομματικού σωλήνα.Πραγματικά εντυπωσιακό (ασφαλώς όχι τέλειο)!

-Θα πει κανείς "και τι έγινε,δηλαδή,σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα,αλλά οι πολιτικές"!
Η αντίληψη αυτή,μαρξιστογενής επίσης,με βρίσκει εντελώς αντίθετο.Το πρόσωπο έχει τεράστια σημασία.Ο άνθρωπος δεν είναι ένα ανελεύθερο ενεργούμενο των ιδεολογιών ή του κάθε ιερατείου,μολονότι ασφαλώς υπάρχουν και πολλοί τέτοιοι.Εκτός όμως από τα "ανθρωπάκια" που περιέγραψε ο Τσίρκας στις "Ακυβέρνητες Πολιτείες",υπάρχουν οι άνθρωποι που διαθέτουν αυτονομία σκέψης,ευθυκρισία και τόλμη.Κοινώς,οι άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία! Δε θα ήταν δυνατή καμία αφηρημένη σύλληψη της ελευθερίας,αν δεν υπήρχαν ελεύθεροι άνθρωποι.Οι άνθρωποι γεννούν τις ιδέες,όχι το αντίθετο.Κι αν για κάποιες στιγμές οι ίδιοι πέφτουν θύματα των ιδεοληψιών τους,οι ίδιοι πάλι έχουν το ηθικό σθένος να γυρίσουν σελίδα!
Τεράστια σημασία λοιπόν έχουν τα πρόσωπα! Και "το Ποτάμι",έχει προσελκύσει εξαιρετικά!

-Πριν λίγο,έκανα ένα test στο διαδίκτυο για να προσανατολίσω την ιδεολογία μου σε σχέση με τα υπάρχοντα κόμματα,ώστε να διαλέξω ποιο είναι πιθανότερο να ψηφίσω.Όσοι ενδιαφέρονται,μπορούν να το κάνουν  εδώ http://www.euvox.eu/index.php?con=gr&pin=124178297526&sn=em&lang=english#.U2OWhmO2EKw.gmail. Στη θεωρία λοιπόν βγήκα 75% συμβατός με τη "δράση".Από την οποία αποχώρησα πριν ένα μήνα,λόγω πολιτικών διαφωνιών... Άλλη μια απόδειξη της σημασίας των προσώπων στην πολιτική!

-Υπάρχουν φιλελεύθεροι στο "Ποτάμι"? Ασφαλώς και υπάρχουν,προσωπικά γνωρίζω μερικούς.Τους ξεχωρίζει κανείς εύκολα.Κάποιοι κινούνται κόντρα στο ρεύμα,σαν τους σολωμούς,κάποιοι ψάχνονται σε δεξιά ρυάκια περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να μπουν στον ποταμό,άλλοι στέκονται κάτω απ'τις γέφυρες αναποφάσιστοι ακόμη αν θα παραμείνουν στη σκιά ή θα ξανοιχτούν.Για να μην πω για όσους είναι ακόμη πάνω στις γέφυρες κι έχουν ήδη πάρει θέση κατάδυσης στον ποταμό.
Ενδιαφέροντες τύποι: river liberals!
"Riverals"...

Καλό Σαββατοκύριακο!

3/5/2014

No comments:

Post a Comment