Total Pageviews

Friday, April 20, 2012

Blucher και Μαριλίζα...

Η είδηση πέρασε στα ψιλά,αν και δε θα έπρεπε: η Μαριλίζα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ευάγγελου για πανστρατιά (sic)!



http://news247.gr/eidiseis/politiki/kommata/epistrofh_ksenogiannakopouloy_sto_pasok.1723998.html

Αυτόματα ο νους μου ταξίδεψε στην Ιστορία.
Ιούνιος του 1815,Βατερλώ. Ο παλινοστήσας Ναπολέων,μια απ'τις μεγαλύτερες στρατηγικές ιδιοφυίες που ανέδειξε η ανθρωπότητα,δίνει την αποφασιστική μάχη.Απέναντί του,ένας συνασπισμός αντιπάλων με μείζονες εκπροσώπους τους Βρετανούς υπό τον "σιδερένιο δούκα" Ουέλλιγκτων και τους Πρώσσους υπό τον γηραιό στρατάρχη Μπλύχερ.
Το γαλλικό πεζικό δυσκολεύεται στο λασπωμένο πεδίο και μετά από σκληρές συγκρούσεις καταλαμβάνει το Ουγκουμόν.Η επέλαση του Βρεταννικού ιππικού αποκρούεται από τους Λογχοφόρους του Ναπολέοντα και,παρά τη σθεναρή αντίσταση των τετραγώνων πεζικού του Ουέλιγκτων,η μάχη αρχίζει να κλίνει υπέρ των Γάλλων.
Ξαφνικά,ένα απρόσμενο γεγονός ανατρέπει την πορεία της μάχης και σφραγίζει την κατάληξή της: οι Πρώσσοι,εμφανίζονται στο πεδίο! Πενήντα χιλιάδες ξεκούραστοι πολεμιστές! Ο Μπλύχερ διατάζει να ανυψωθούν οι μαύρες σημαίες και επιτίθεται...
Η συνέχεια είναι γνωστή.Ο Ναπολέων υφίσταται συντριπτική ήττα και ολοκληρώνει την πολιτικοστρατιωτική του σταδιοδρομία.Ο στρατάρχης Γκρουσύ που είχε σταλεί για να αναζητήσει τους Πρώσους,δίχως να τους ανακαλύψει,απλά θα καθυστερήσει τη συμμαχική προέλαση προς το Παρίσι δρομολογώντας την πολιτική λύση του ζητήματος.
Η Ιστορία θα στέψει τον Ουέλιγκτων με τις δάφνες του νικητή,αν και δίχως την αποφασιστική συνδρομή του Μπλύχερ,είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο "σιδερένιος δούκας" θα νικούσε τον  Ναπολέοντα.
Η αιφνιδιαστική είσοδος του Μπλύχερ στη μάχη,ίσως συνιστά έναν από τους σημαντικότερους αστάθμητους παράγοντες που αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας!

Ωραία όλα αυτά,αλλά τί σχέση έχει η Μαριλίζα?
Εκ πρώτης όψεως καμία.Είναι γυναίκα,πολιτικός του 21ου αιώνα και Ελληνίδα.Ο Μπλύχερ ήταν άρρεν,στρατιωτικός του 19ου αιώνα και Πρώσσος!
Στο ελληνικό τσίρκο της πολιτικής όμως,είναι συνηθισμένοι οι πολιτικοί μας να βαυκαλίζονται χρησιμοποιώντας στρατιωτική ορολογία:"προσκλητήριο","μάχη","πανστρατιά","πόλεμος","αντίσταση","κατοχή" και λοιπά φαιδρά κοσμούν εκ του ασφαλούς τους λεκτικούς λεονταρισμούς τους.

Συντάσσομαι λοιπόν κι εγώ με το κλίμα και "ευπειθώς αναφέρω τα εξής":
Ο στρατηγός Βενιζέλος κηρύσσει πανστρατιά ενόψει εκλογών,αλλά αρχικά δεν πείθει.Η απαξίωση μοιάζει με Ναπολέοντα μπροστά στον δυστυχή Μπένι,ο οποίος έχει αναμφισβήτητη ευγλωττία,αλλά Ουέλιγκτων δεν είναι.
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα του αστάθμητου πορθητή?
Η Μαριλίζα σε ρόλο Μπλύχερ καλείται να επαναλάβει την Ιστορία ως φάρσα!
Μόλις πρόσφατα η Μαριλίζα καθαιρέθηκε απ'το στράτευμα λόγω της επαμφοτερίζουσας στάσης της στο Μνημόνιο ΙΙ.Τώρα.επανέρχεται ως Μπλύχερ!
Ενας "Μπλύχερ-ναι μεν αλλά" : "να βοηθήσω παιδιά,αλλά υπό όρους","να πάρουμε το χρήμα,αλλά να παραμείνουμε σοσιαλιστικά αμόλυντοι"! Τί να κάνουμε όμως? Τέτοιους "Μπλύχερ" παράγει ο κομματικός σωλήνας.
Φαντάζεστε τον αληθινό Μπλύχερ να περίμενε να στεγνώσει η λάσπη πριν επιτεθεί? ¨Αλλη θα ήταν η μοίρα του Βατερλώ...

Στη μάχη-παρωδία του Μπένι όμως,οι πρωταγωνιστές πείθουν ως καρικατούρες: ο Μπένι-Ουέλιγκτων,η Μαριλίζα-Μπλύχερ,η Φώφη-Γκνάιζεναου.Το Βατερλώ της χώρας έχει ήδη συντελεσθεί και ο θίασος του δύοντος ηλίου συνεχίζει να μάχεται σκιές...Οι στρατηλάτες είναι έτοιμοι,αλλά η μάχη χάθηκε από πριν! Ο Μπένι παίζει Stratego με σημαία εκ των προτέρων παραδομένη...

Στη ζωή,κανένα γεγονός δεν είναι μονοσήμαντο.Ακόμη και μέσα στην τραγωδία,υπάρχει χώρος για φάρσα.Όπως λέει και η λαική ρήση "δεν υπάρχει κηδεία αγέλαστη"!
Ας απολαύσουμε λοιπόν την επέλαση των πράσινων δραγόνων εναντίον "των ανεμόμυλων της τρόικας"...

20/4/2012

1 comment:

  1. Κάνω μια ευχή: Να πνιγούν στη λάσπη όλοι αυτοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα, πνίγοντάς την στα χρέη.
    Ο Ναπολέων ήταν από διάφορες πλευρές μέγας. Εδώ έχουμε την δικτατορία των ελάχιστων.
    Δεν περιμένω να κάνει οποιαδήποτε διαφορά η Ξενογιαννακοπούλου ή άλλος/άλλη στο εκλογικό αποτέλεσμα.

    ReplyDelete