Total Pageviews

Monday, May 26, 2014

Μετεκλογικά και φιλελεύθερα

Επισημάνσεις μετά τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα:

1) Ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε πρώτος το νήμα,αλλά χωρίς τη διαφορά εκείνη που θα του επιτρέψει (ρεαλιστικά,όχι με όρους κομματικού πατριωτισμού) να ισχυριστεί πως ανατράπηκε το πολιτικό σκηνικό.Άλλωστε,το άθροισμα ψήφων του κυβερνητικού συνασπισμού τον υπερβαίνει πειστικά.

2) Η ΝΔ ηττήθηκε,αλλά για την ώρα επιβιώνει.Ο Σαμαράς,το βράδυ των εκλογών,αναφέρθηκε πάλι στην επιτυχία του να "διώξει τα νέα μνημόνια".Υιοθετώντας τη ρητορική και την αντίληψη του αντιπάλου σου ("αντι-μνημόνιο"),εργάζεσαι μακροπρόθεσμα υπέρ του.Αυτό είναι κάτι που,στη ΝΔ,μοιάζουν ανίκανοι να αντιληφθούν.

3) Η ΧΑ βγήκε τρίτη,όπως αναμένονταν και ευτυχώς διέψευσε τους υπολογισμούς μου (της έδινα ένα 12%).Εξακολουθώ να πιστεύω πως ο αποκλεισμός της απ'τα ΜΜΕ,δεν αποβαίνει σε βάρος της.Διασκεδαστική επιπλέον μοιάζει η απόπειρα "αθώωσης" των ψηφοφόρων της την οποία επιχειρούν δημαγωγοί εκ δεξιών και αριστερών.Η πικρή αλήθεια είναι πως  φασισμός και ναζισμός ιστορικά αντλούν το μέγιστο τμήμα της υποστήριξής τους από λαικά στρώματα και λούμπεν στοιχεία.Η ανάλυση της αριστεράς που θεωρεί το φασισμό "μακρύ χέρι του συστήματος",παραβλέπει την εξόφθαλμη αυτή πραγματικότητα.Πρόκειται για άλλη μια εσφαλμένη θεωρητική προσέγγιση, την οποία ελπίζω να μην πληρώσουμε ακριβά ως κοινωνία.

4) Η "ελιά" ανήκει στους νικητές,πέραν πάσης αμφιβολίας αφού σχεδόν υπερδιπλασίασε το ποσοστό που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις.Η έλλογη κεντροαριστερά-έστω και με την κληρονομιά του τριτοκοσμικού ΠΑΣΟΚ-είναι αναγκαίο πολιτικό στοιχείο μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής δημοκρατίας.Την καταμετρώ στις θετικές ειδήσεις των εκλογών.

5) Το "Ποτάμι"-που ψήφισα μαζί με πολλούς ακόμη φιλελεύθερους-πήγε νομίζω εξαιρετικά.Αλλά τα δύσκολα γι'αυτό αρχίζουν από τώρα.Πολιτική οργάνωση,τομείς εργασίας,αποκαθήλωση του one man show και της ηγετικής φιγούρας του ιδρυτή του (πράγματα που δεν ταιριάζουν σε μεταρρυθμιστικό κόμμα) και-το σημαντικότερο-προτάσεις,προτάσεις,προτάσεις!

6) Το ΚΚΕ διατηρεί μια σταθερότητα.Όπως κάθε τι ιεροποιημένο και κάθε τι από καιρό νεκρό...

7) Οι ΑΝ.ΕΛ. υφίστανται σαφή μείωση της εκλογικής τους απήχησης.Χαιρετίζω το γεγονός με ικανοποίηση.Κάθε εξέλιξη που σέβεται τα δεδομένα της εμπειρικής πραγματικότητας και εξοβελίζει το φαντασιακό εκεί που πραγματικά ανήκει (στο χώρο των ονείρων) είναι πάντοτε θετική!

8) Η ΔΗΜ.ΑΡ αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.Λυπηρό ίσως,αλλά απολύτως αναμενόμενο.Η πολιτική της αδράνειας,η διαρκής απόπειρα να τα έχεις με όλους καλά,αργά ή γρήγορα οδηγεί σε αδιέξοδο.

9) Αξιοσημείωτη είναι η επανάκαμψη Καρατζαφέρη,ο οποίος στο νήμα δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή!

10) Ο "φιλελεύθερος χώρος",τουλάχιστον αυτός που είχε λάβει και το χρίσμα του ALDE,δηλαδή οι "Γέφυρες", εξαχνώθηκαν! Θα μπορούσα αναλύοντας τα αίτια,να γράφω μέχρι μεθαύριο.Δε θα το πράξω,δεν έχει νόημα.Θα σημειώσω μόνο πως ήταν μια εξέλιξη απολύτως αναγκαία για την εξυγίανσή του.Η "δράση" που αγαπήσαμε,είχε από καιρό μετατραπεί στο πολιτικό γραφείο του αρχηγού της.Δεν υπάρχει όμως "προσωπολατρικός φιλελευθερισμός",ούτε "μονολιθικός φιλελευθερισμός","συνωμοσιολογικός φιλελευθερισμός","φιλελευθερισμός των εξαπτέρυγων και των αυλοκολάκων".Δικαιολογημένα οι περισσότεροι φιλελεύθεροι την εγκατέλειψαν από καιρό,δικαιολογημένα το κοινό δεν πείστηκε από το σχήμα που απέμεινε,δικαιολογημένη η εκλογική της συντριβή.
Αν ήταν στοιχειωδώς ζωντανή ως κόμμα,σήμερα κιόλας ο πρόεδρός της θα είχε παραιτηθεί και τα στελέχη θα αναζητούσαν νέα ηγεσία.Εκτιμώ πως ούτε αυτό πρόκειται να συμβεί.Απλά ο πρόεδρος θα κλειδώσει το γραφείο του και θα κρατήσει και το κλειδί.Ελπίζω,οι τελευταίοι φιλελεύθεροι φίλοι που απέμειναν εκεί,να συνειδητοποιήσουν το προφανές τέλος.
Το μέλλον του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή άδηλο.
Υπάρχουν, βραχυπρόθεσμα, δύο προοπτικές: είτε η χρησιμοποίηση του "Ποταμιού" ως οχήματος για την προώθηση μερικών φιλελεύθερων θέσεων (αν και εφόσον οργανωθεί φιλελεύθερη τάση στο "Ποτάμι"),είτε η δημιουργία ενός εντελώς νέου σχήματος (εφόσον το "Ποτάμι" αποδειχθεί εντελώς σοσιαλδημοκρατικό) το οποίο εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε χρόνος να προκύψει προεκλογικά.
Μόνο το μέλλον θα δείξει.

11) Ως φιλελεύθερος,δίνω μεγάλη σημασία στα πρόσωπα που εκλέχθηκαν να μας εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή.Οι μέχρι στιγμής εκλεγέντες και εκλεγείσες,για ελάχιστα πράγματα με προδιαθέτουν θετικά.Αλλά βέβαια, η επιλογή των πολιτών είναι σεβαστή.

12) Συγχαρητήρια στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη,όχι μόνο επειδή πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επίδοση,αλλά και επειδή συνεχάρη δημοσίως τον αντίπαλό του! Το ίδιο έπραξε και ο Σταύρος Καλαφάτης στη Θεσσαλονίκη και μπράβο του! Έχουμε ανάγκη από μια πολιτική αντιπαράθεση που θα διεξάγεται με όρους πολιτισμού και όχι ανθρωποφαγίας.

13) Προεκλογικά,συζήτηση για την Ευρώπη δεν έγινε.Κατά λογική συνέπεια,μετεκλογικά ο Αλ.Τσίπρας ζήτησε εκλογές βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών!
Η σχέση μας με την Ευρώπη παραμένει φορτισμένη με τα συμπλέγματα του επαρχιώτη που τον κάλεσαν ανέλπιστα σε μια δεξίωση και αγνοεί τους στοιχειώδεις συμβολισμούς.Το γνωρίζουμε κι επιπλέον,είμαστε περήφανοι γι'αυτό.Μας βοηθάει να διαιωνίζουμε την εθνική μας ψευδαίσθηση περί "ξεχωριστού λαού"!

Και η ζωή συνεχίζεται...

26/5/2014




4 comments:

  1. Ευγε Ευαγγελε , Προβληματισμος για α) Χατζημαρκάκη?? β) αθροιση ποσοστών Καρατζαφέρη. Πολυδωρα κλπ τελικά ίσως σκιαγραφείται μια light δεξια τύπου ΛΕΠΕΝ?? γ) ενας απο ους λόγους πτωσης της ΔΗΜΑΡ είνια κια το ΠΟΤΑΜΙ ( δες ψηφους γιου ΚΥΡΚΟΥ , ο νεποτισμός υπάρχει και στην<< ΑΡΙΣΤΕΡΑ>> ... και δ) μπορεί ένας φιλελευθερος , οποιας μορφής να συνυπάρξει στο ποτάμι? Τα ατομα που ηταν υποψίφιοι μου θημίζοπυν τη χήρα του ΜΑΟ..............
    Το κυρίως προβλημα είναι οτι εξαιρεση του ΚΚΕ ΚΑΝΕΝΑ κομμα δεν εχει σαφή ιδεολογική τοποθέτιση . Τα μέτρα στην υγεία πχ του Τηλεοπτικού Αμερικανου Παστώρα Γεωργιαδη είναι μαλλον ισοπεδωτικα μετρα υπαρκτου σοσσιαλισμού .......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο! Σχετικά με τα ερωτήματά σου:
      α) Δεν τον έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα,αλλά η εικόνα του αλυσοδεμένος στο κοινοβούλιο με προδιαθέτει να τον κατατάξω στους λαϊκιστές.Ομολογώ πάντως πως δεν έχω υπ'όψη μου τι ακριβώς πρεσβεύει.
      β) Ενδεχομένως έχεις δίκιο,θα δούμε.
      γ) Πιστεύω κι εγώ πως ο βασικός κορμός του Ποταμιού είναι η φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά,δηλαδή το παλιό κοινό της δημ.αρ. ή του παλιού συνασπισμού.Φυσικά και υπάρχει νεποτισμός και στην αριστερά,αλλά και προσωπολατρεία (βλ.Γραμματικάκης)
      δ) Δε σου κρύβω πως αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα που με απασχολεί.Το μέλλον μόνο θα δείξει...

      Delete
  2. Πραγματικά εύστοχη πολιτική ανάλυση.

    ReplyDelete