Total Pageviews

Friday, August 10, 2012

Δυο άνθρωποι στον κόσμο

Ὧν ἡ σοφία παρασκευάζεται εἰς τὴν τοῦ ὅλου βίου μακαριότητα πολὺ μέγιστόν ἐστιν ἡ τῆς φιλίας κτῆσις.
                                                        (Επίκουρος)


Μόναχο 1936,Ολυμπιακοί Αγώνες.Μεγάλη μορφή ο μαύρος Jesse Owens, κερδίζει στα 100,στα 200,στη σκυταλοδρομία 4χ100 και στο μήκος! Μοναδικό κατόρθωμα που μόνο ο μεγάλος Carl Lewis θα το επαναλάβει στο Ελσίνκι, σαρανταεφτά χρόνια αργότερα...
Το Μόναχο εκείνη την εποχή,ήταν μια πόλη της Χιτλερικής Γερμανίας.Είναι γνωστές οι απόψεις του Hitler για την "υπεροχή της Αρείας φυλής" και η προσωπική του απέχθεια για το μαύρο πολυπρωταθλητή.

Υπάρχει μια ιστορία,για τα προκριματικά του μήκους.Σύμφωνα με αυτήν,ο Owens δέχτηκε τη φιλική συμβουλή του Γερμανού αντιπάλου του Luz Long και κατάφερε να πατήσει σωστά στο τελευταίο άλμα και να προκριθεί στον τελικό.
Χρόνια αργότερα,το 1965,η ακρίβεια της ιστορίας αυτής αμφισβητήθηκε και ο Owens παραδέχτηκε πως την είχε επινοήσει,συζητώντας με το γιό του Luz Long με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη του Γερμανού αθλητή!
Η ιστορία λοιπόν ήταν ψεύτικη,αλλά η φιλία Owens-Long απολύτως αληθινή.
Η κατάταξη στο μήκος ήταν Owens-Long-Tajima: μαύρος-άσπρος-κίτρινος,οι τρεις πολυπληθέστερες φυλές των ανθρώπων μοιράζονταν το βάθρο! Η Ιστορία θαρρείς πως ειρωνεύονταν τις χιτλερικές ιδεοληψίες περί φυλετικής ανωτερότητας.Αλλά μπροστά στα δόγματα,τα γεγονότα είναι αδύναμοι μάρτυρες.
"Όταν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με τις απόψεις μας,τόσο το χειρότερο γι'αυτήν",ιδού το συνεπές διαχρονικό motto των κάθε λογής φανατικών!
Παρά την πίκρα του,ο Hitler έστειλε στον Owens μια αναμνηστική φωτογραφία με την υπογραφή του ενώ ο πρόεδρος  F.D.Roosevelt δεν του έστειλε καν συγχαρητήριο τηλεγράφημα! Οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ λιγότερο απ'όσο διακηρύσσουν...( αργότερα,οι ιστορικοί θα αποκαλύψουν την εκτίμηση του Roosevelt για αρκετές πρακτικές των ναζιστών).

Λίγα χρόνια αργότερα,η ανθρωπότητα εισέρχονταν στη φρίκη του Δεύτερου Παγκόσμιου και
ο Luz Long σκοτώθηκε στη Σικελία το 1943.

"Χρειάζονταν μεγάλο θάρρος από πλευράς του,για να δείξει τη φιλία μας ενώπιον του Χίτλερ" είχε πει ο Owens.
"Μπορείτε να λιώσετε όλα τα κύπελλα και τα μετάλλιά μου,αλλά τίποτε δε συγκρίνεται με τα 24 καράτια της φιλίας μας με τον Long" συμπλήρωνε.
Όσο για την ιστορία που επινόησε,είχε μια σεβαστή δικαιολογία. Σε κάποιο γράμμα του, ο Long του είχε γράψει: "Κάποια στιγμή,μίλα στο γιό μου.Πες του πώς μπορούν να έχουν τα πράγματα για τους ανθρώπους σ'αυτή τη γη"...



Ίσως,κάποια μέρα...

10/8/2012

No comments:

Post a Comment